Σχέσεις

Οι αληθινές φιλίες δεν χάνονται ποτέ. Αν χαθούν, δεν ήταν φιλίες!


Μήπως συχνά έχετε πιάσει τον εαυτό σας να σκέφτεται τους φίλους που είχατε στο σχολείο ή εκείνο το αγόρι από δίπλα που συνηθίζατε να παίζετε μαζί ως παιδιά; Αναπολείτε τις διασκεδαστικές σας στιγμές και αναρωτιέστε τι να απέγιναν ή γιατί τελικά σταματήσατε να έχετε επαφές;

Η απώλεια ενός φίλου είναι δύσκολη. Αλλά είστε σίγουροι ότι πρόκειται για μια απώλεια;

Οι νοσταλγικές σκέψεις για μια παλιά φιλία συχνά μας κάνουν να νιώθουμε σαν να έχουμε χάσει ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας. Ακόμα και η σκέψη ότι μπορεί να χάσουμε επαφή με κάποιον που αγαπάμε, μας κάνει να νιώθουμε έναν κόμπο στο στομάχι. Και υπάρχει μια πολύ ξεχωριστή μορφή θλίψης όταν αναπολούμε μια χαμένη φιλία. Όμως, έχετε δει αυτό το ζήτημα από μια άλλη, διαφορετική οπτική; Πρόκειται όντως για μια απώλεια;

Η ζωή και οι άνθρωποι συνεχώς αλλάζουν

Όσο η κατεύθυνση της ζωής σας αλλάζει, άλλο τόσο αλλάζουν και οι άνθρωποι μέσα σε αυτή. Βέβαια όχι όλοι. Ορισμένες σχέσεις, όπως με την οικογένεια ή το έτερον σας ήμισυ δύσκολα έρχονται και φεύγουν. Οι φιλίες είναι συνήθως αυτές που έχουν την τάση να αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Πρέπει να λάβετε εδώ υπόψη σας ότι μια φιλία αποτελεί μια εθελοντική σχέση, που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να κάνουμε και δεν διέπεται από φόρμες και κανόνες. Συνεπώς, καθώς οι απαιτήσεις της ζωής σας αλλάζουν- όπως όταν ξαφνικά το πρόγραμμα σας γεμίζει με μαθήματα πανεπιστημίου ή με μια κουραστική εργασία ή και με μια οικογένεια- η φιλία σας αλλάζει και εκείνη· δεν αποτελεί πια την απόλυτη προτεραιότητα.

Κάποιοι άνθρωποι απλά δεν είναι φίλοι (ή δεν είναι πια φίλοι)

Καθώς μεγαλώνουμε, δεν αλλάζουν μόνο οι απαιτήσεις της ζωής, αλλά αρχίζουμε επίσης να συνειδητοποιούμε τι είναι αυτό που τελικά επιθυμούμε από εκείνη. Τι είδους ανθρώπoυς θέλουμε να έχουμε. Ο παλιός μας φίλος από το σχολείο ξαφνικά δεν ταιριάζει με τις ανάγκες μας. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η αυλαία σε μια φιλία μπορεί να πέσει για διάφορους λόγους και αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό.

Τύποι φίλων που μαθαίνουμε να αφήνουμε πίσω μας

Εκείνους που δεν δείχνουν συμπόνια ή ενσυναίσθηση

Μπορεί να νιώθετε πραγματικά αναστατωμένοι εξαιτίας μιας πρόσφατης καταστροφής που είδατε στις ειδήσεις, οπότε και επιχειρείτε να ξεκινήσετε μια σχετική συζήτηση με το/τη φίλη σας. Η αντίδραση τους; Ένα αμυδρό σήκωμα των ώμων, ακολουθούμενο από μια ερώτηση σχετικά με το τελευταίο σκάνδαλο διασήμων ή για το τι να φορέσουν απόψε στην έξοδο τους. Προσπαθήσατε πολλές φορές να εγκαθιδρύσετε μια βαθύτερη σύνδεση μαζί τους, αλλά αποτύχατε. Πρόκειται επομένως για μια επιφανειακή φιλία και όχι για μια απώλεια.

Δεν ανταποδίδουν ποτέ τη βοήθεια

Αφήνετε συνεχώς τις δουλειές σας για να κάνετε μια χάρη για τους φίλους σας; Είτε αυτό είναι το να τους πάτε σε ένα ιατρικό ραντεβού, είτε να τους βοηθήσετε σε μια μετακόμιση ή απλά να προσφερθείτε να ακούσετε για τον χωρισμό τους. Πάντως, είστε πάντα εκεί. Τώρα αναρωτηθείτε το εξής: ανταποδίδουν ποτέ τέτοιες χάρες; Ή φαίνεται να είναι συνεχώς απασχολημένοι όταν τους χρειάζεστε εσείς; Γιατί αυτό δεν είναι φιλία.

Θέλουν να αποτελούν το κέντρο της προσοχής

Σας διακόπτουν συνεχώς, για να σας πουν για εκείνο το απαίσιο σαββατοκύριακο ή τον καυγά που είχαν με το/τη σύντροφό τους. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει εκείνη την περίοδο στη ζωή σας, αυτό το άτομο πάντα θα έχει κάτι πιο επείγον να σας διηγηθεί ή κάτι δυσκολότερο που έχει να αντιμετωπίσει. Επίσης, μπορεί να αμφισβητείτε την πλειοψηφία των ιστοριών τους ή να ανησυχείτε για την ψυχική τους υγεία. Όπως και αν έχουν τα πράγματα, καταλήγετε να περνάτε το 90% του κοινού σας χρόνου, μιλώντας για τα δικά τους ζητήματα και μόνο. Αυτό όμως δεν είναι αληθινή, αμοιβαία φιλία. Και δεν είναι κακό να το παραδεχτείτε.

Η διακοπή μιας ανούσιας σύνδεσης είναι κάτι υγιές και φυσιολογικό

Το πρώτο βήμα για να προσεγγίσετε αυτό που πραγματικά επιθυμείτε από τους ανθρώπους και από τη ζωή σας, είναι η συνειδητοποίηση· χρειάζεται να καταλάβετε ποιοι άνθρωποι αποδεικνύονται τοξικοί για εσάς. Αυτό που έχετε με αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι πραγματική φιλία, οπότε η διακοπή της σημαίνει την απώλεια κάτι ψεύτικου και επιφανειακού. Πρόκειται περισσότερο για όφελος, παρά για ζημία.

Μετά από αυτό, θα μπορείτε να εστιάσετε στα σημαντικά πράγματα. Πώς μπορούμε όμως να διακόψουμε τις σχέσεις μας με κάποιον που μέχρι χθες νιώθαμε ότι ήταν φίλος μας;

1. Παραδεχτείτε ότι είναι υγιές και φυσιολογικό να σταματήσετε την παρέα με αυτό το άτομο.

2. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να μείνει λίγο μακριά του και σταδιακά παρατείνετε το χρόνο, αν δυσκολεύεστε να το κάνετε ξαφνικά.

3. Προσπαθήστε να κάνετε νέες φιλίες, έτσι όπως τις θέλετε. Βρείτε ένα άτομο που θα σας εκτιμά και θα σας κάνει καλύτερο ως άνθρωπο.

Οι αληθινές φιλίες δεν χάνονται ποτέ

Αν ξεκαθαρίσετε τις ανούσιες φιλίες από τις πραγματικές, θα μπορέσετε να εστιάσετε λοιπόν στα σημαντικά για εσάς πράγματα στη ζωή χωρίς περισπασμούς. Απασχοληθείτε περισσότερο με το να αναπτύξετε μια αμοιβαία και βαθιά φιλία. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν χάνονται οι αληθινές φιλίες, εκείνες που σας γεμίζουν αγάπη και ευτυχία.

Διαβάστε επίσης


To Top