Τροφή για σκέψη

Ό,τι βλέπεις στον κόσμο είναι η αντανάκλαση σου 

Γράφει η Ελένη Κακλαμάνου

Είναι γεγονός πως όλα πηγάζουν από μέσα μας, η καλοσύνη, η αγάπη, ο θυμός. Αναλόγως σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε έχουμε την τάση να τα βλέπουμε όλα από αυτό το πρίσμα.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή και πει πως ο κόσμος είναι άδικος; Ότι είναι ανταγωνιστικός; Ότι δεν με αγαπά;

Εσύ αγαπάς; Eαν αγαπάς δεν χρειάζεται να περιμένεις τίποτα, θα έρθει πίσω σε εσένα. Εσύ είσαι δίκαιος και συμπονετικός; Αν είσαι και παραμείνεις, τότε και ο κόσμος γύρω σου θα είναι ακριβώς το ίδιο.

Εμείς βαφτίζουμε τις καταστάσεις, στο χέρι μας είναι πως θα τις δούμε.

Όταν έρθει η στιγμή που θα τα βλέπεις όλα μαύρα, ξεκίνα απ την αρχή!

Σύνδεσε το μυαλό με την καρδιά σου, μάθε να πράττεις και με τα δύο. Μα κυρίως νιώσε την καρδιά σου, αυτή ξέρει πάντα να σου απαντήσει ορθά.

Καθώς η καρδιά έχει 40.000 ειδικά κύτταρα (αισθητιαριακούς νευρίτες) στην ουσία είναι σαν τα εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία βρίσκονται στην καρδιά. Αυτά τα κύτταρα σκέφτονται ανεξάρτητα από τους νευρώνες του εγκεφάλου. Έχουν ανεξάρτητη μνήμη, μαθαίνουν διαφορετικά από τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος παίρνει πολλές οδηγίες για το τι να κάνει από την καρδιά. Όταν κάνουμε τα δύο όργανα σε ένα νευρωνικό δίκτυο, έχουμε μια τρομερή εμπειρία. Αυτή που σίγουρα κάποιοι θεωρούνε μεταφυσική, που την βιώνουν σαμάνοι, μοναχοί. Στην πραγματικότητα κάθε άλλο από μεταφυσικό είναι. Είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε τέτοιες εμπειρίες. 

Ο λόγος που κάποιες φορές νιώθουμε διαχωρισμένοι από τον κόσμο, είναι γιατί κι εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σε ισορροπία. Για να έρθουμε στα κέντρα μας, αγγίζουμε την καρδιά μας και ακούμε τι θέλει να μας πει. Όπου το σώμα νιώθει το άγγιγμα, εκεί μετατοπίζεται αυτόματα η συνειδητότητα. Στη δύση μας έχουν μάθει να σκεφτόμαστε μόνο με τον εγκέφαλο, στην ανατολή μαθαίνουν να σκέφτονται μόνο με την καρδιά. Ο λόγος που έχουμε και τα δύο στο έσω μας, δεν είναι τυχαίος. Ο κόσμος στη δύση έχει περισσότερο στρες γι αυτόν τον λόγο, γιατί αναλύουμε ποιο είναι το σωστό, ποιο είναι το λάθος και ποια η λογική, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζουμε την διαίσθηση της καρδιάς. Σκοπός μας είναι, να έχουμε το καλύτερο δυνατό σήμα ανάμεσα στην καρδιά και στον εγκέφαλο. 

Πως; Mε δύο πολύ απλούς τρόπους.

1. Βασικό μέλημα μας είναι να νιώθουμε ασφάλεια για να μπορούμε να διεισδύσουμε στον ψυχικό μας κόσμο. Με πέντε δευτερόλεπτα εισπνοής και πέντε δευτερόλεπτα εκπνοής λαμβάνουμε σήμα ασφάλειας, το όποιο σήμα πυροδοτείται απ την καρδιά! Από εκεί πηγάζει.

2. Κάθε ημέρα φέρνουμε στο μυαλό μας 4 λέξεις. Τα συναισθήματα που μας προκαλούν αυτές οι λέξεις, δίνουμε εικόνα, με πρόσωπα και καταστάσεις.

  • Ευγνωμοσύνη
  • Εκτίμηση
  • Φροντίδα
  • Συμπόνια

Με αυτές τις πολύ απλές τεχνικές, ο εγκέφαλος με την καρδιά βρίσκονται σε κοινό άξονα.. Όταν λοιπόν πιάσουμε τον εαυτό μας να κατηγορούμε τον κόσμο, καλό είναι να μπούμε στην διαδικασία να σκεφτούμε πως αυτό είναι ανέφικτο να συμβεί. Δεν γίνεται να ξέρω όλο τον κόσμο. Δεν γίνεται να μπορώ να βγάλω τέτοιο συμπέρασμα. Εγώ τι κάνω για να βελτιώσω τον κόσμο; Εγώ σαν κρίκος στην αλυσίδας της ανθρωπότητας, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ; Κι όταν θα φτάσω να βλέπω τον κόσμο όμορφο, με καλοσύνη, με χαρά, τότε έχω κάνει ένα σπουδαίο βήμα.

Κάποιες φορές μπορεί να ακούγονται βαρύγδουπα και περίεργα όλα αυτά πριν μπούμε στην διαδικασία να τα εφαρμόσουμε, όμως θα πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε περισσότερα από αυτό που φανταζόμαστε. Και πως σε τελική ανάλυση, ό,τι βλέπω είναι η αντανάκλαση μου.

Διαβάστε επίσης

To Top