Νόμος της Έλξης

Ο Νόμος της Έλξης ή Η Δύναμη του Μυαλού;

Της Ναυσικάς Μπουρμά

Πολλές, πάμπολλες συζητήσεις για το νόμο της έλξης. Άλλες τόσες για τη σειρά βιβλίων της Rhonda Byrne. Έχοντας λοιπόν μια πλήρη εικόνα πλέον από την προαναφερθείσα, έχοντας παρακολουθήσει στενά όλη της τη βιβλιογραφία κι έχοντας πάθει έναν σχετικό εθισμό με την ιδέα του περιβόητου «Μυστικού», θα ήθελα κι εγώ μαζί με τους εκατοντάδες άλλους να το σχολιάσω. Εξαιρετικά προσωπική και υποκειμενική άποψη, αν και μπορώ να παραδεχτώ, έχοντας πλήρη αυτογνωσία, ότι ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει για το «Μυστικό». Για εσάς λοιπόν αλλά και για όλους τους άλλους θα γίνει η παρακάτω «κουβέντα».

Πριν τα σχόλια να σας πω ότι ναι μπορώ πολύ εύκολα να δημιουργήσω ένα δικό μου κόσμο, όπου όλα είναι έτσι όπως τα φαντάζομαι, και στο τέλος… Μαντέψτε! Τις περισσότερες φορές γίνονται έτσι. Θες να είναι ο νόμος της έλξης, το σύμπαν που αποφάσισε να συνωμοτήσει μαζί μου ή απλά μία φανταστική πραγματικότητα που μπορεί εγώ να ζω; Ό,τι από τα παραπάνω κι αν είναι, το σίγουρο είναι ότι το ζω. Και πίστεψε με, ακόμα κι αν είσαι ο μόνος που το ζεις και πάλι αξίζει! Ίσως και παραπάνω, γιατί κανείς δεν μπορεί να επέμβει σε αυτό που σκέφτεσαι, κανείς δεν θα το μάθει αν εσύ δεν το θες και κανείς δεν θα στο χαλάσει. Ποτέ. Τόσο απλά, λοιπόν, μπορεί να πείσω κι εσάς ότι το μυστικό είναι πραγματικό – ακόμα κι αν συμπεριλαμβάνει ροζ σύννεφα, μονόκερους και χρυσόσκονη.

Tο μυστικό είναι πραγματικό – ακόμα κι αν συμπεριλαμβάνει ροζ σύννεφα, μονόκερους και χρυσόσκονη.

Ας μιλήσουμε για τα βιβλία όμως. Δεν είναι κριτική γιατί σίγουρα, αν και έχω ασχοληθεί εκτενώς με το άθλημα του διαβάσματος, κριτικός δεν είμαι. Απλά μοιράζομαι τη γνώμη μου κι εκεί θα ήθελα να μείνουμε. Όλα ξεκίνησαν όταν έπεσε στα χέρια μου το «Μυστικό», το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2006. Εκείνη τη χρονιά είναι που άρχισε να χτίζετε αυτή η σχέση μεταξύ εμού και του σύμπαντος. Κατά πολλούς είχα αρχίσει να τη χτίζω πριν ακόμα διαβάσω το βιβλίο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Το βιβλίο αυτό, συμπεριλαμβάνοντας λόγια και καταστάσεις από πολλούς λαούς, θρησκείες, κουλτούρες, μας υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το νόμο της έλξης (που έχει διαψευστεί με τη σειρά του από πολλούς), ο άνθρωπος μπορεί να προσελκύσει αυτό που θέλει. Είτε πρόκειται για αντικείμενο, για άνθρωπο ή ακόμα και για συναίσθημα και διάθεση.

Σκέψου κάτι πολύ απλό. Ξυπνάς το πρωί και σκέφτεσαι πόσο όμορφη θα είναι αυτή η μέρα, πόσο καλά θα περάσεις στη δουλειά σου και πόσο ευτυχισμένος θα είσαι που θα γυρίσεις σπίτι σου σε αυτούς που εσύ έχεις επιλέξει να είναι εκεί και να σε περιμένουν. Η τέλεια μέρα. Αντίθετα τώρα. Ξυπνάς το πρωί, δυστυχισμένος γιατί ήθελες να κοιμηθείς μια ώρα παραπάνω. Η διάθεση σου είναι υπό το μηδέν. Πας στη δουλειά σου και εκπέμπεις μία αρνητική ενέργεια που μπορεί να ρίξει κάτω και κολώνα της ΔΕΗ. Δεν έχεις περάσει καθόλου καλά. Γυρνάς σπίτι με άσχημη διάθεση και συνεχίζεις την εκπομπή αρνητισμού κι εκεί. Συμπέρασμα; Μόλις κατέστρεψες μία μέρα που δεν θα έχεις τη δυνατότητα να ξαναζήσεις ποτέ στη ζωή σου. Σε αυτή τη ζωή τουλάχιστον.

Γιατί δεν προσπάθησες να ζήσεις αυτή τη μέρα σα να είναι η τελευταία σου;

Τι θα σου έλεγε η Byrne; Γιατί δεν ξύπνησες όντας ευγνώμων που ξύπνησες; Γιατί δεν απήλαυσες τον ήλιο και τη διαδρομή προς τη δουλειά σου; Γιατί δεν σκέφτηκες ότι σήμερα θα δημιουργήσεις κάτι μοναδικό στη δουλειά σου που θα βοηθήσει και την υπόλοιπη ομάδα; Γιατί δεν αγκάλιασες τους δικούς σου ανθρώπους; Γιατί δεν προσπάθησες να ζήσεις αυτή τη μέρα σα να είναι η τελευταία σου; Ξέρεις, κι αυτή η μέρα θα φτάσει και μετά δεν θα είναι κανείς εκεί να σου πει γιατί την σπατάλησες σε αρνητικές σκέψεις. Βέβαια, θα μου πεις ότι δεν είναι πάντα όλα ρόδινα και θα συμφωνήσω μαζί σου 100%. Όμως για θυμήσου αυτό που σου είπα πριν.. Μπορούν να γίνουν. Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου τα πάντα όπως ακριβώς θα ήθελες να είναι. Και που ξέρεις μπορεί και να γίνουν. Έστω για λίγο.. Έστω απλά μέσα στο μυαλό σου. Και αυτό θα σου δώσει τόση δύναμη που θα το πιστέψεις και θα το φέρεις κοντά σου.

Δεν είναι αφέλεια ούτε άρνηση της πραγματικότητας. Είναι άρνηση των αρνητικών κυμάτων. Είναι άρνηση του να ορίζουν τη ζωή σου εξωτερικές καταστάσεις που εσύ κρατάς κοντά σου. Εγώ, λοιπόν, δεν θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο θέλει να μας πείσει ότι αν σκεφτούμε ότι θα βρούμε θέση να παρκάρουμε θα γίνει. Εγώ θεωρώ ότι θέλει απλά να μας διδάξει ότι αν σκεφτόμαστε τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως τα ονειρευόμαστε, αν δημιουργήσουμε τη δική μας αισιόδοξη πραγματικότητα, τότε οι πιθανότητες να ζήσουμε μια ζωή «ροζ» θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Στο κάτω κάτω ένα χαμόγελο, μια καλή πράξη, μία γλυκιά κουβέντα κι ένα ευχαριστώ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Κι ούτε πρόκειται. Μη τα φοβάσαι. Αυτούς που δεν τα αντέχουν και τα κρίνουν να φοβάσαι. Είναι άλλο πράγμα η γνωστή σε όλους «κοσμάρα» και άλλο η ευγνωμοσύνη για όσα και όσους έχεις γύρω σου.

 Ένα χαμόγελο, μια καλή πράξη, μία γλυκιά κουβέντα κι ένα ευχαριστώ δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Κι ούτε πρόκειται. Μη τα φοβάσαι. Αυτούς που δεν τα αντέχουν και τα κρίνουν να φοβάσαι

Και δεν μου έφτανε η – ενοχλητική για πολλούς – εμμονή μου με το «Μυστικό», ήρθε και το δεύτερο βιβλίο η «Δύναμη». Και δεν μιλάμε φυσικά για τη δύναμη του Foucault, δεν μιλάμε για εξουσία αλλά για την εσωτερική δύναμη του κάθε ανθρώπου. Σε αυτό το βιβλίο το βασικό στοιχείο είναι το συναίσθημα και η έννοια του δούναι και λαβείν, όχι πάντα στην πραγματική του διάσταση καθώς μπορεί απλά να πρόκειται για τη σκέψη μας. Αν λοιπόν ακολουθήσουμε τη συμβουλή της Byrne, όλοι μας είμαστε περικυκλωμένοι (με την καλή έννοια) από ένα μαγνητικό πεδίο. Αν το πεδίο αυτό είναι γεμάτο αγάπη για αυτά και αυτούς που θέλουμε να το εισπράξουν, τότε αυτό θα λάβουμε πίσω. Η δύναμη της αμφίδρομης αυτής διαδικασίας θα φέρει στη ζωή μας αυτά που αναζητάμε. Έτσι απλά; Όχι, αλλά γιατί να μην το προσπαθήσεις;

Το επόμενο βιβλίο, η «Μαγεία» θέλει να μας υπενθυμίσει πόσο όμορφα ήταν όλα όταν ήμασταν μικροί και πιστεύαμε στα θαύματα, στη μαγεία των παραμυθιών και στους φανταστικούς κόσμους. Αν πιστέψουμε σε αυτή τη μαγεία του φανταστικά λαμπερού κόσμου, μπορεί και να την φέρουμε στη ζωή μας. Μέσα από έναν οδηγό καθημερινότητας θα το έλεγα εγώ, αλλά και μέσα από πολλά αρχαία κείμενα και αποφθέγματα, η συγγραφέας αναλύει τη δύναμη μιας τόσο απλής λέξης, της λέξης «ευχαριστώ». Μήπως είναι κάτι ακόμα που θα έπρεπε να υιοθετήσουμε; Κι ύστερα ήρθε το πιο πρόσφατο βιβλίο της, ο «Ήρωας» το οποίο μας υπενθυμίζει ότι κάθε ένας από εμάς είναι ξεχωριστός και γεννήθηκε για κάποιο σκοπό, είτε τον επέλεξε είτε όχι, είναι γεννημένος για να διαπρέψει σε αυτόν. Διαβάζοντας τα παραδείγματα από ανθρώπους που κατάφεραν αυτό που ήθελαν μέσα από αντίξοες συνθήκες, κατανοούμε το τόσο κλισέ: όταν θέλουμε μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Κλείνοντας να σας πω ότι δεν έδωσα λεπτομέρειες για τα βιβλία καθώς πιστεύω ότι το νόημα και ο βασικός άξονας είναι σε όλα ο ίδιος. Η δύναμη του ανθρώπου να ελκύει κοντά του αυτό που θέλει αρκεί να το πιστέψει πραγματικά. Εκείνη θα έλεγε ότι πίσω από όλα κρύβεται ο νόμος της έλξης. Εγώ θα έλεγα ότι είναι η δύναμη του μυαλού που μπορεί να μας πάει όπου θέλει, να μας κάνει ό,τι θέλουμε να είμαστε αλλά πάνω απ’ όλα να μας βάζει στη θέση μας όταν ξεχνάμε ότι κάθε μέρα είναι μοναδική.-

Πηγή: p314.gr

Διαβάστε επίσης

To Top