Τρόπος ζωής

Ο Κώδικας ηθικής των ιθαγενών Ινδιάνων – 20 Μαθήματα ζωής

Ο πολιτισμός των ιθαγενών Ινδιάνων είναι ιδιαίτερα πνευματικός και δίνει μεγάλη έμφαση στον σεβασμό προς τη Μητέρα Γη, τον Πατέρα Ουρανό, τον Παππού Ήλιο και τη Γιαγιά Σελήνη όπως επίσης και σε όλα τα έμψυχα και τα άψυχα αντικείμενα.

Να ξυπνάτε νωρίς για να προσεύχεστε. Να προσεύχεστε μόνοι. Να προσεύχεστε συχνά. Το Μεγάλο Πνεύμα θα ακούσει εφόσον του μιλήσετε.

Να είστε υπομονετικοί προς όσους έχουν χάσει το μονοπάτι τους. Η άγνοια, η αλαζονεία, ο θυμός, η ζήλια και η απληστία προέρχονται από μια χαμένη ψυχή. Προσευχηθείτε ώστε να βρει καθοδήγηση.

Να ψάχνετε για τον εαυτό σας, να είστε ο εαυτός σας. Μην επιτρέπετε σε άλλους να δημιουργούν το μονοπάτι σας. Είναι δικό σας και μόνο δικό σας. Άλλοι μπορεί να το διαβούν μαζί σας αλλά κανείς δεν μπορεί να το διαβεί αντί για εσάς.

Να φέρεστε στους καλεσμένους σας με πολλή προσοχή. Δώστε τους το καλύτερο φαγητό, το καλύτερο κρεβάτι και φερθείτε τους με σεβασμό και τιμή.

Μην παίρνετε αυτό που δεν είναι δικό σας είτε από κάποιον άνθρωπο είτε από μια κοινότητα, από τη φύση ή από κάποιον πολιτισμό. Δεν το κερδίσατε, ούτε σας το πρόσφεραν. Δεν είναι δικό σας.

Να σέβεστε όλα τα πράγματα που βρίσκονται στη Γη – είτε είναι άνθρωποι είτε φυτά.

Να τιμάτε τις σκέψεις των άλλων, τις επιθυμίες τους και τα λόγια τους. Ποτέ μην διακόπτετε τους άλλους, ούτε να τους κοροϊδεύετε ή να τους μιμείστε με αγένεια. Επιτρέψτε σε όλους το δικαίωμα της προσωπικής έκφρασης.

Ποτέ μην αναφέρεστε στους άλλους με άσχημο τρόπο. Η αρνητική ενέργεια που εκπέμπετε στο σύμπαν θα πολλαπλασιαστεί όταν επιστρέψει σε εσάς.

Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Και όλα τα λάθη μπορούν να συγχωρηθούν.

Οι άσχημες σκέψεις προκαλούν ασθένειες του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Να εξασκείστε στην αισιοδοξία.

Η Φύση δεν είναι δική μας, είναι κομμάτι μας. Είναι κομμάτι της παγκόσμιας οικογένειάς μας.

Τα παιδιά είναι οι σπόροι του μέλλοντός μας. Φυτέψτε την αγάπη στις καρδιές τους και ποτίστε τις με σοφία και μαθήματα ζωής. Όταν μεγαλώσουν, δώστε τους χώρο να αναπτυχθούν.

Αποφεύγετε να πληγώνετε τις καρδιές των άλλων. Το δηλητήριο του πόνου σας θα επιστρέψει σε εσάς.

Να είστε ειλικρινείς πάντοτε. Η ειλικρίνεια είναι η δοκιμασία της θέλησης σε όλο το σύμπαν.

Να είστε ισορροπημένοι. Ο Ψυχικός Εαυτός σας, ο Πνευματικός Εαυτός σας, ο Συναισθηματικός Εαυτός σας και ο Σωματικός Εαυτός σας πρέπει να είναι δυνατοί, αγνοί και υγιείς. Να εξασκείτε το σώμα για να δυναμώσετε το μυαλό. Γίνετε πλούσιοι στο πνεύμα για να θεραπεύσετε συναισθηματικούς πόνους.

Να παίρνετε συνειδητές αποφάσεις ως προς το ποιοι θα είστε και πώς θα αντιδράτε. Να είστε υπεύθυνοι για τις πράξεις σας.

Να σέβεστε την ιδιωτικότητα και τον προσωπικό χώρο των άλλων. Μην αγγίζετε την προσωπική περιουσία των άλλων, ειδικά τα ιερά και θρησκευτικά τους αντικείμενα. Αυτό απαγορεύεται.

Να είστε πρώτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να φροντίσετε και να βοηθήσετε τους άλλους αν δεν μπορείτε πρώτα να φροντίσετε και να βοηθήσετε εσάς.

Να σέβεστε τα θρησκευτικά πιστεύω των άλλων. Μην επιβάλλετε τις δικές σας πεποιθήσεις στους άλλους.

Να μοιράζεστε την καλή σας τύχη με τους άλλους. Να παίρνετε μέρος σε φιλανθρωπίες.

____________

Μετάφραση κειμένου: Νίκος Πνευματικός – healinghome.gr
Πηγή: http://themindunleashed.org

Διαβάστε επίσης

To Top