Εναλλακτικά άρθρα

Ο Γιόγκα του Σκοταδιού

Επιτρέποντας στους φόβους μας να εκδηλωθούν, δημιουργούμε μια ευκαιρία για θεραπεία

Το συναίσθημα είναι η βασική πηγή όλων όσοι γίνονται συνειδητοί. Δεν μπορεί να υπάρξει μεταμόρφωση του σκοταδιού σε φως και της απάθειας σε κίνηση χωρίς συναίσθημα- Καρλ Γιουνγκ

Είχα κάποτε μια μαθήτρια που άρχισε να αποξενώνεται και ξεκίνησε να φαίνεται συνεσταλμένα απολογητική όταν ερχόταν στο μάθημα. Απέφευγε τα μάτια μου και είχε ένα αόρατο τείχος γύρω από το χαλάκι της. Συνήθιζε να κάνει ερωτήσεις ή να συζητά μετά το μάθημα. Τώρα ήταν η πρώτη έξω από το δωμάτιο και έφευγε από την αίθουσα μέχρι να αφήσω το χαλάκι μου. Τελικά μιλήσαμε λιγάκι. Μου είπε πράγματα με τα οποία ήταν απασχολημένη. Μου μίλησε για τα παιδιά της. Έπειτα κοίταξε κάπου στο μέσο της απόστασης και είπε ότι δεν ήξερε πραγματικά. Ο γιόγκα δεν λειτουργούσε πια.

Μερικές φορές, είπε, όλα όσα αισθάνομαι στη στάση του παιδιού είναι θυμός και απογοήτευση.

πρώτον

Η αρνητικότητα είναι μέρος του μονοπατιού

Ο Γιόγκα έχει ένα μαγαζάκι πάνω στις λέξεις «νιώσε καλά». Πρόσφατα ένας θεραπευτής μασάζ μου είπε ότι ήμασταν και οι δύο στην «βιομηχανία νιώσε καλά». Η υπόσχεση της «διαφώτισης» τείνει να μας κάνει να πιστεύουμε πως θα είμαστε περισσότερο πνευματικοί, και αυτό κατά κάποιον τρόπο σημαίνει ότι θα είμαστε λιγότερο αλλόκοτοι σχετικά με τον χρόνο, τα παιδιά μας, τα λεφτά μας. Υπάρχει αλήθεια σε αυτό. Ο Γιόγκα μπορεί να μας δείξει πόσο ωραία είναι να είσαι ζωντανός.

Αλλά ο γιόγκα θα μας δείξει επίσης ακριβώς πόσο άσχημα νιώθουμε. Συνήθως, όταν ένα ειλικρινές συναίσθημα αρχίζει να εμφανίζεται, οι μαθητές φεύγουν. Απουσιάζουν από τα μαθήματα ή αποφασίζουν ότι ο γιόγκα δεν είναι αυτό που ήθελαν. Λένε «δεν λειτουργεί πια». Το ίδιο το συναίσθημα τους κρατάει μακρυά. «Δεν έχουν διάθεση», «είναι τόσο απασχολημένοι» ή «τόσο καταθλιπτικοί για να κινηθούν». Θα νιώσουν-πιστέψτε με, αυτό είναι αλήθεια- ένοχοι που νιώθουν τόσο άθλια όταν οι άλλοι προσπαθούν να κάνουν την στάση του πτώματος.

Αυτό δεν δείχνει ότι ο γιόγκα δεν δουλεύει, αλλά ότι ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Το τέλος δεν είναι αυτή η αρνητικότητα, αυτή η απογοήτευση. Αλλά η αρνητικότητα είναι μέρος του μονοπατιού, και πρέπει να διασχιστεί αν θέλετε να το κατανοήσετε, να κατανοήσετε τον εαυτό σας εντελώς. Αν δεν το κάνετε, θα διακόψετε τις μισές από τις εμπειρίες σας στη ζωή και πιθανώς τις καλύτερες δυνάμεις που θα βρείτε ποτέ. Αν δεν το κάνετε, θα συνεχίσετε να απουσιάζετε, να υπερπροσπαθείτε, να επαναλαμβάνετε και να ξεγελάτε. Θα μεταβείτε από τον εκνευρισμό στην ευγένεια, θα τον στριμώξετε και θα ξεσπάσει αργότερα ως οργή εναντίον των οικείων σας ή του εαυτού σας.

δευτερον

Ο γιόγκα έχει να κάνει με την ειλικρίνεια, όχι με την ευδαιμονία

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας καταχωνιάζοντας και απωθώντας τα συναισθήματά μας, εκλογικεύοντάς τα, αποφεύγοντάς τα, ή μετουσιώνοντάς τα σε άσκηση, φαγητό, τσιγάρα, τηλεόραση, ρηχές σχέσεις. Οι γυναίκες έχουν διδαχτεί να μην νιώθουν θυμό επειδή δεν είναι καλός, ούτε θηλυκός ( ή τόσο θηλυκός και κακιασμένος, συναισθηματικός, ορμονικός και εκτός ελέγχου.). Οι άντρες υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί όλη την ώρα. Στις προσπάθειές μας να νιώσουμε καλύτερα, πολλοί από εμάς αρχίζουμε να κλεινόμαστε εκτεταμένα προς όφελος της λαϊκής ψυχολογίας ή της εύκολης πνευματικότητας. Ονομάζεται πνευματική παράκαμψη. Είναι μια προσπάθεια να αποφύγουμε επίπονα συναισθήματα, άλυτα θέματα ή αληθινές αναπτυξιακές ανάγκες με λόγια όπως «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο», «Οι τρόποι του Θεού δεν είναι οι δικοί μας τρόποι» ή «Διάλεξε την ευτυχία».

Θα υπάρχει ένα μάθημα γιόγκα κάποια μέρα online ή στην αίθουσα της περιοχής σας, όπου ο δάσκαλός σας θα αρχίσει να τραγουδάει. Θα λέει «εκπνεύστε» σαν να μην υπάρχει τίποτα οργασμικό σχετικά με αυτό. Ίσως αναφερθεί στην καλοσύνη της καρδιάς σας, τους ιγνυακούς σας τένοντες ή το εσωτερικό φως.

Αν είστε σαν εμένα, αυτό μπορεί να σας κάνει να σφίξετε τα bandhas σας σαν γροθιά. Μπορεί να έρθει μια μέρα που θα πάρετε την στάση του παιδιού, την «γλυκιά, δεκτική, ασφαλή» στάση του παιδιού και δε θα νιώσετε τίποτα παρά βαρεμάρα, οξυθυμία και αρρώστια. Συνεχίστε να σηκώνετε το κεφάλι σας από το χαλάκι, κοιτάζοντας το ρολόι. Ίσως έρθει μια μέρα που το μυαλό σας ξεκινήσει να βρίζει την αγαπητή δασκάλα του γιόγκα που θα λέει κάτι βαρετό για την αγάπη στο πρόσφατα ανοιγμένο τσάκρα.

τριτον

Να πώς έχει η κατάσταση. Ο γιόγκα δεν έχει να κάνει με την ευδαιμονία αλλά με την ειλικρίνεια. Η πνευματικότητα δεν είναι βεβαιότητα αλλά η λαχτάρα της καρδιάς. Διαφώτιση δεν είναι να διώχνουμε τα άσχημα συναισθήματα αλλά να τα κατανοούμε, τι κάνουν σε εμάς και πώς αυτά εκφράζονται στο σώμα. Το να μη βλάπτουμε και η συγχώρεση δεν έχουν να κάνουν με το να αισθανόμαστε γενναιόδωροι ή αρκετά μεγάλοι (και αλαζονικοί), αλλά με το να γνωρίζουμε τη δυσκολία των σωστών πράξεων και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη στα δύσκολα. Η συγχώρεση συχνά φανερώνεται απευθείας από την γνώση του πόσο τρελά πικρόχολοι είμαστε. Η αγάπη δεν είναι χαρά όλη την ώρα. Μερικές φορές η αγάπη πονάει. Η αγάπη είναι ωμή.

Ο Γιόγκα είναι μια ιστορία αγάπης. Όχι η χνουδωτή, ρομαντική ιστορία αγάπης, αλλά η πραγματική. Εκείνο το είδος που σε αλλάζει.

Τα συναισθήματα είναι πύλες εισόδου. Ο στόχος δεν είναι να υπάρξουμε χωρίς σκιές, να γίνουμε τόσο πνευματικοί που δεν θα χρειαζόμαστε πια να νιώθουμε χοντροί, βαριεστημένοι, ζηλόφθονες ή ανυπόμονοι. Ο στόχος είναι να καταπιούμε σκληρά όσο αποδεχόμαστε με προθυμία να μπούμε στο σκοτάδι.

τεταρτον

Περνώντας μέσα από τις σκιές

Επειδή ο γιόγκα σας ζητάει να δουλέψετε με το σώμα σας και το μυαλό σας μαζί, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι ζόρικο. Θα υπάρχουν στιγμές που το σώμα θα ξεσπάει ,με θυμό, έντονα και γρήγορα, με τρέμουλο, χωρίς το λογικό τμήμα του εγκεφάλου να ξέρει τι συμβαίνει. Θα υπάρχουν μέρες που η βαρεμάρα και η μοναξιά θα φαίνονται τόσο οξείες που μπορεί στην πραγματικότητα να πληγώσουν. Θα υπάρχουν πέντε χιλιάδες τρόποι που το μυαλό σας θα λέει δεν αξίζει. Δεν πετυχαίνει. Αυτή η αγάπη δεν είναι πραγματική.

Ακόμα, ο γιόγκα , σας έχει πιθανώς δώσει ένα στοιχείο περί τούτου. Έχετε ήδη νιώσει πιθανότατα πώς η αγάπη-είτε είναι ρομαντική ή ηθική, συμπόνια, σωστή ζωή, φτιάχνοντας με στιβαρότητα το όνομά σας-είναι το μόνο πράγμα που είναι πραγματικό. Το υψηλότερο και καλύτερο μέσα στα ανθρώπινα όντα είναι διακριτικά και μυστηριώδη και συνδέονται απευθείας με τις σκιές. Η ζωή είναι και αφόρητα σκληρή και συγκλονιστικά γλυκιά, συχνά την ίδια στιγμή.

Οι σκιές θα εμφανιστούν. Πηγαίνετε εκεί. Η απάθεια, η ακηδία, αυτό που οι Χριστιανοί μυστικιστές αποκάλεσαν απελπισία, οι υπαρξιστές αποκαλούν απόγνωση, κινείται όταν κινούμαστε προς αυτό. Δεν είναι το πέρασμα του χρόνου που μας θεραπεύει, αλλά το να περνάμε μέσα από τις εμπειρίες.

πεμπτον

Παρακολουθώντας τα πράγματα να εξαφανίζονται

Υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα που μας λένε «ξεπέρασέ το», «σκέψου θετικά» ή «άφησέ το». Να είστε επιφυλακτικοί με αυτά μιας και είναι περισπασμοί στην άκρη του δρόμου.

Ο Γιόγκα είναι η ιστορία αγάπης όπου τα πράγματα χωρίζονται. Ο Θεός απομακρύνεται, συχνά την ίδια στιγμή που παίρνει μαζί του το έδαφος. Πρώτα φεύγει αυτό, μετά φεύγει εκείνο. Αυτά που φεύγουν είναι η έξαψη των πρώτων μηνών του μαθήματος γιόγκα, η άνεση του να μαθαίνεις κάτι καινούργιο κάθε φορά που περνάς την πόρτα. Αυτά που φεύγουν είναι το πρόγραμμα που σου επιτρέπει μαθήματα τρεις φορές την εβδομάδα. Η δύναμη στους ώμους σου, η ικανότητα να συνεχίσεις μια δίαιτα. Η αυτοπεποίθηση της μεταστροφής. Και έπειτα μια μικρή κίνηση στην καρδιά. Και μετά δύο.

Μετάφραση: awakengr.com via upliftconnect.com

Διαβάστε επίσης

To Top