Ψυχολογία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις τύποι κατάθλιψης

Εκτιμάται ότι περίπου το 6.7% των Αμερικανών ενηλίκων παρουσίασε τουλάχιστον ένα μεγάλο καταθλιπτικό επεισόδιο το προηγούμενο έτος, αποδεικνύοντας το πόσο επικρατεί αυτή η εξαιρετικά παρεξηγημένη διαταραχή στη σημερινή κοινωνία. Οι ερευνητές και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας συνεχίζουν να μελετούν αυτή την διαταραχή στην προσπάθεια τους να την κατανοήσουν καλύτερα.

Ο όρος «κατάθλιψη» που είναι περισσότερο γνωστός από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ως «μείζων καταθλιπτική διαταραχή» ή «κλινική κατάθλιψη» είναι ένας όρος που περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της επίμονης θλίψης, της απελπισίας και της απουσίας ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε έφερναν χαρά στην ζωή κάποιου. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται με την πρώτη ματιά σαν τίποτα άλλο από μια μικρή ταλαιπωρία, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις όπως, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ακόμα και στην αυτοκτονία.

Ο μεγαλύτερος αγώνας που αντιμετωπίζουν σήμερα εκείνοι που έχουν κατάθλιψη είναι η έλλειψη πληροφόρησης και κατανόησης για το τι πραγματικά σημαίνει να ζεις με αυτή την διαταραχή. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένα εξαιρετικά αρνητικό στίγμα στην κοινωνίας μας, αποτυπώνοντας εκείνους που ζουν με μείζων κατάθλιψη ως «αδύναμους». Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί στον τομέα πιστεύουν πως αυτό το στίγμα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αποτρέπει όσους ταλαιπωρούνται να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.

Ο μόνος τρόπος για να καταρρίψουμε αυτό το στίγμα είναι να ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας για να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα της ζωής με κατάθλιψη, τις πιθανές αιτίες της και την θεραπεία της. Η συζήτηση για την ζωή με την διαταραχή πρέπει να εξομαλυνθεί και όχι να κρίνεται, όπως μπορούμε να συζητάμε για τις σωματικές ασθένειες όπως για τον καρκίνο ή τις καρδιακές παθήσεις.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα την αιτία αυτής της διαταραχής, μια ομάδα ερευνητών από την Neural Computational Unit στο Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University συνέταξε όσα δεδομένα μπόρεσε να βρει σχετικά με τη μείζων καταθλιπτική διαταραχή και ανέλυσαν την εμπειρία εκείνων που ζουν με την διαταραχή στην αναζήτηση μοτίβων που μπορεί προηγουμένως να παραβλέπονταν. Αυτά τα δεδομένα περιλάμβαναν μια σειρά από Μαγνητικές τομογραφίες που αποκάλυψαν 78 περιοχές του εγκεφάλου από συνολικά 67 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με μείζων καταθλιπτική διαταραχή και 67 υγιή άτομα.

Κατά την ανάλυση των πληροφοριών, η ομάδα εντόπισε τρεις διαφορετικούς υποτύπους της κατάθλιψης στα άτομα: σε αυτούς που είχαν κάποιο παιδικό τραύμα, αυτοί που δεν έδειξαν αυξημένη συνδεσιμότητα μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου και εκείνοι που δεν είχαν βιώσει τραύματα στην παιδική ηλικία. Τα πορίσματα τους είναι πολύ σημαντικά καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται υποτύποι κατάθλιψης με αυτόν τον τρόπο.

Ο καθένας από αυτούς τους υποτύπους ανταποκρίνεται διαφορετικά στις διάφορες διαθέσιμες θεραπείες, αλλά κατανοώντας και εντοπίζοντας τον υποτύπο κάποιου οι επαγγελματίες μπορούν στη συνέχεια να προτείνουν την καλύτερη θεραπεία. Απαιτούνται βέβαια συμπληρωματικές έρευνες για την καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών υποτύπων πριν αυτές οι πληροφορίες μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν πρακτικά.

Μετάφραση – επιμέλεια: L.C.

awakengr.com με πληροφορίες από το awarenessact.com 

Διαβάστε επίσης

To Top