Σκέψεις - Απόψεις

Να αγαπάτε τους τρελούς


Γράφει η Βασιλική Γουγούλα

Να αγαπάς τους τρελούς. Αυτούς που κυκλοφορούν και συνέχεια χαμογελάνε. Που βγαίνουν και πρωί, μεσημέρι, βράδυ μπορούν να τραγουδάνε. Δεν ξέρεις ποτέ τι θλίψη κρύβουν μέσα στην ψυχή τους. Δεν ξέρεις ποτέ τι πέρασαν για να καταλήξουν αυτό που βλέπεις εσύ σήμερα. Το χαμόγελό τους είναι η άμυνά τους. Μην τους τη χαλάς.

Δεν είναι παράλογοι, ούτε εκτός τρόπου και χρόνου, πόσο μάλλον χαζοί! Ίσα-ίσα. Συνήθως καταλαβαίνουν πολλά. Και δείχνουν μόνο αυτά που θέλουν. Όταν τους βλέπεις να περνάνε από δίπλα σου προσπάθησε να κλέψεις λίγη απ’ την τρέλα τους. Από αυτή τη μαγεία που θα καταφέρει να σε ταξιδέψει για μια ολόκληρη μέρα.

Είμαι μία τρελή που δεν μπορεί να σας εξηγήσει πώς νιώθει. «Είμαι από κείνα τα παιδιά, που ξέρουνε και κρύβουν καλά τον πόνο τους, την πίκρα τους, το δάκρυ μέσα τους και δείχνουν όλα μια χαρά…» Αν σήμερα με δεις να σου χαμογελάω, μη βιαστείς να σκεφτείς ότι είμαι ευτυχισμένη ή ότι η ζωή μου είναι καλύτερη απ’ τη δική σου. Θα μου πεις «μια εικόνα χίλιες λέξεις». Η απάντησή μου; Τα φαινόμενα απατούν!

Κάθε άνθρωπος θα σου δείξει αυτό που θέλει, και μόνο αυτό, ώστε η εικόνα που θα έχεις για το πρόσωπό του να είναι απόλυτα συγκεκριμένη. Μπορεί η ψυχή του να είναι πάντα η ίδια, αλλά να θυμάσαι ότι η γωνία απ’ την οποία θα την κοιτάξεις παίζει τεράστιο ρόλο.

Αν μπορείς να χαμογελάς, όπως κι αν νιώθεις, όσο κι αν σε έχουν πληγώσει, θα είσαι πάντα νικητής. Θα είσαι ο νικητής της δικής σου ζωής. Φαντάσου ότι παίζεις σε μια σειρά. Κι ότι είσαι ο πρωταγωνιστής της. Κάθε κύκλος είναι μοναδικός. Κάποια πρόσωπα παραμένουν στη σειρά μέχρι το τέλος, ενώ άλλα απομακρύνονται οριστικά και κανείς ποτέ δε μαθαίνει τι απέγιναν. Κι είναι κι αυτοί που φεύγουν και κάποια στιγμή επιστρέφουν έχοντας ασήμαντο ή καίριο ρόλο σε επόμενο επεισόδιο μόνο και μόνο για να σου θυμίζουν όσα έζησες. Η ζωή δεν παίζει σε επαναλήψεις… Ακριβώς επειδή κάθε σκηνή τη βλέπεις και τη ζεις μόνο μία φορά μπορείς να κρατήσεις από αυτή μόνο τις στιγμές που θες. Να σου μείνουν στο μυαλό τα καλύτερα, τα χειρότερα, τα πιο σημαντικά ή κάτι που δε θα πρόσεχε ποτέ κανείς άλλος.

Μην αφήσεις άλλους να ελέγχουν τη συνέχεια της δικής σου σειράς. Ζήσε με τρέλα. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να τρελάνεις και τους γύρω σου. Να παρακολουθήσουν κάτι που δε θα περιμένουν και να τους κινείς το ενδιαφέρον. Το «κοινότυπο» δεν το προτίμησε ποτέ κανένας, εξάλλου. Όλοι μια ζωή μιλάνε για αυτό το «διαφορετικό» που κάποια μέρα στη ζωή τους περιμένουν να συναντήσουν.

«Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θες, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις.» έγραψε ο Καβάφης πάνω από εκατό χρόνια πριν. Έχεις αναλογιστεί ποτέ τι πραγματικά μπορεί να εννοούσε;

Θα υπάρξουν στιγμές στη ζωή σου που σίγουρα θα νιώσεις ότι δεν έχεις ιδέα τι θες, τι είναι αυτό που ζητάς και με ποιο τρόπο θα το ικανοποιήσεις. Οι στιγμές αυτές θα είναι κι η μεγαλύτερη πρόκλησή σου! Το στοίχημα με τον εαυτό σου.

Βλέπω γύρω μου ανθρώπους που όταν δε βρίσκουν το «ιδανικό» καταφεύγουν σε «εύκολες λύσεις», σε ευκαιριακές κι ανούσιες απολαύσεις της στιγμής. Δε σου ζητάω πολλά. Απλώς να είσαι λίγο πιο επιλεκτικός! Τουλάχιστον όταν αξιώνεις να σε σεβαστούν, μη δεχτείς να καταλήξεις υποχείριο κανενός και μετά να μου δικαιολογείσαι ότι και καλά σε παρέσυρε.

Όποια κι αν είναι η φάση που περνάς αυτή τη στιγμή, κάτσε και σκέψου τι πραγματικά νιώθεις και ποιοι άνθρωποι μπορούν να σου το προσφέρουν. Μην επιδιώκεις να δημιουργήσεις μια σχέση που θα κρατήσει για πάντα. Είτε αυτή είναι φιλική είτε ερωτική. Κι αυτό, γιατί μόνο ο χρόνος μπορεί να αποδείξει ποιος αξίζει να μείνει στη ζωή σου και τι ρόλο θα έχει σε αυτή. Γίνε άνθρωπος της αξίας, μάθε να εκτιμάς, να ζητάς, αλλά και να δίνεις.

O άνθρωπος που βλέπεις μπροστά σου δεν ξέρεις ποτέ πώς πραγματικά νιώθει. Και το σημαντικότερο δεν ξέρεις την ιστορία του. Τα βιαστικά συμπεράσματα δε βοήθησαν ποτέ κανέναν. Ίσως να είναι αυτό το πεζό και κενό πρόσωπο που σου δείχνει. Ίσως όμως αν ψάξεις βαθύτερα μέσα στην ψυχή του να ανακαλύψεις κάτι μοναδικό. Θα μου πεις, αξίζει να ψάξεις; Να χάσεις τόσο χρόνο να αναζητάς σε κάποιον κομμάτια του εαυτού του που ούτε ο ίδιος ξέρει ότι βρίσκονται κρυμμένα μέσα του; Αν γουστάρεις τα δύσκολα, τότε σίγουρα θα μπεις στον κόπο να το κάνεις! Αν ψάχνεις αυτό που σου αξίζει, θα το διεκδικήσεις και θα το βγάλεις στον καθένα.

Να μην ξεχνάς όμως τι αξίζεις, γιατί τη μεγαλύτερη σημασία πρέπει πάντα να τη δίνεις στον εαυτό σου!

Πηγή: pillowfights.gr

Διαβάστε επίσης


To Top