Αυτοβελτίωση

Να αφήνεις πίσω όλα αυτά που εμποδίζουν την ευτυχία σου


Είναι καιρός να ζήσετε.

Σε ένα άρθρο από την Κλινική Μayο επισημαίνεται ότι «Η ζωή δεν αποκλείει κανέναν από το να ζήσει πόνο, απώλεια και ταλαιπωρία. Αλλά αν κουβαλάμε αυτές τις ουλές σε όλη την διάρκεια της ζωής μας, θα επηρεάσουν τις σχέσεις μας με τα παιδιά, τους συντρόφους και την καριέρα μας.»

Οι επίπονες εμπειρίες της ζωής – χωρισμοί, απώλειες αγαπημένων, εκφοβισμός, ζήλια, κατάθλιψη, προβλήματα υγείας και πολλά άλλα – όλα αφήνουν συναισθηματικές ουλές. Αυτές οι ουλές, στις οποίες συχνά αναφερόμαστε ως συναισθηματικά φορτία, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συνδεόμαστε με τους άλλους καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας. Και κάνουν το να μάθουμε πώς να προχωράμε από αυτόν τον πόνο αδύνατο.

Μόλις κάποιος πληγωθεί ή απογοητευθεί από ένα αγαπημένο του πρόσωπο, επικεντρώνεται στις αρνητικές εμπειρίες της ζωής και θυμώνει, αναστατώνεται και δυσπιστεί. Η εχθρότητα αναλαμβάνει τον έλεγχο και αντικαθιστά οποιαδήποτε θετικά συναισθήματα ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο αδικίας του εαυτού του. Αυτή η ενέργεια προβάλλεται σε άλλες σχέσεις και η αυτοκαταστροφή εμφανίζεται γρήγορα.

Το να αφήσετε τον πόνο του παρελθόντος σας για να ξεκινήσετε από την αρχή είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Το να κλείσετε την πόρτα του παρελθόντος σας επιτρέπει να ανοίξετε αυτή του παρόντος και να ζήσετε μια πιο υγιή καθημερινότητα. Σας επιτρέπει να ανοίξετε τον εαυτό σας σε μελλοντικές ευκαιρίες σε κάθε πτυχή της ζωής σας.

Τα συναισθηματικά σημάδια κάνουν ένα άτομο επιφυλακτικό, δημιουργώντας ένα ντόμινο σύμφωνα με το οποίο προδικάζει τις καταστάσεις και μεταπηδά σε αρνητικά συμπεράσματα που βασίζονται σε εμπειρίες του παρελθόντος και όχι σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα στο παρόν. Όταν αποβάλλετε τα φορτία του παρελθόντος κάνετε πιο εύκολη την ανάπτυξη της καριέρας, των φιλιών και των ερωτικών σας σχέσεων.

Για να καλωσορίζετε κάθε κατάσταση ως καινούργια εμπειρία πρέπει να την αφήσετε να εξελιχθεί από μόνη της. Έτσι σας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσετε την ζωή σε μεγαλύτερο βαθμό και να απαλλαχθείτε από τα βαριά φορτία του παρελθόντος που σας κρατούν πίσω.

4 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποβάλλετε τα συναισθηματικά φορτία σας – μόνιμα.

  1. Συγχωρήστε αυτούς που σας πληγώνουν.

Επιλέξτε να συγχωρήσετε εκείνους που σας προκάλεσαν πόνο και σας πλήγωσαν. Η συγχώρεση είναι απαραίτητη για θεραπευτείτε επαρκώς και για να προχωρήσετε. Κάντε το για χάρη της αυτό-θεραπείας ακόμα και αν φαίνεται λάθος στους άλλους.

Το να διατηρείτε συναισθήματα όπως θυμό ή μίσος είναι σαν να πίνετε εσείς δηλητήριο και να περιμένετε να αρρωστήσει κάποιος άλλος. Απλώς δεν λειτουργεί έτσι.

  1. Συγχωρήστε τον εαυτό σας.

Ξεκαθαρίστε στον εαυτό σας ότι αποδεχτήκατε το παρελθόν έτσι όπως έγινε και συγχωρήστε τον για τις επιλογές που κάνατε και σας οδήγησαν σε σκοτεινά μέρη. Είναι ώρα να σταματήσετε να τιμωρείτε τον εαυτό σας. Έχετε περάσει αρκετά.

  1. Κλείστε την πόρτα αυτού που συνέβη.

Δεν μπορείτε να γυρίσετε πίσω και να αλλάξετε αυτά που ήδη έχουν συμβεί. Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στην ζωή. Κλείστε αυτή την πόρτα του παρελθόντος και αφήστε το να φύγει. Δεν μπορείτε αντιστρέψετε την ζωή σας. Η ζωή κινείται προς τα μπρος. Διατηρήστε την φορά σας προς αυτή την κατεύθυνση.

  1. Ανοίξτε ένα νέο κεφάλαιο.

Είστε υπεύθυνοι για τα νέα κεφάλαια της ζωής σας. Μπορείτε να αποφασίσετε πως θα τα ονομάσετε και πως να φτάσετε εκεί που θέλετε. Να είστε θετικοί, αισιόδοξοι και ζήστε την ζωή σας όπως εσείς επιλέγετε. Επίσης, να είστε έτοιμοι να ανοίξετε αυτό το κεφάλαιο με έναν καινούργιο σκοπό- χωρίς άλλα συναισθηματικά φορτία να σας βαραίνουν.

Υπάρχει μια σπουδαία φράση από την ταινία Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ που τονίζει τις υγιείς επιλογές και στάσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε σήμερα:

«Πρόκειται πραγματικά για μια απλή επιλογή. Ασχολήσου με το να ζεις, ή ασχολήσου με το να πεθάνεις.»

Μάγεια Τ.

Διαβάστε επίσης


To Top