Αυτοβελτίωση

Το Μυστικό της Δύναμης και της Επιτυχίας

Όταν ένας τοξότης σημαδεύει το στόχο του χωρίς βλέψεις, αποδίδει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Αν σημαδεύει το στόχο του για ένα βραβείο, έχει ήδη κυριευτεί από νευρικότητα. Το βραβείο αποσπά την προσοχή του. Αγωνιά. Σκέφτεται περισσότερο τη νίκη παρά τη ρίψη – και η επιθυμία του να νικήσει απομυζά τη δύναμή του. ~Τσουάνγκ Τζου

Αν έχετε βάλει ποτέ την μπάλα στα δίχτυα, σίγουρα θα γνωρίζετε ότι ένα άθλημα είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από ένα απλό παιχνίδι. Και θα γνωρίζετε γιατί τόσοι ενήλικες – λογιστές, οδηγοί φορτιγών, νευροχειρούργοι και ταμίες – περνούν τα σαββατοκύριακά τους κάτω από τον καυτό ήλιο ή την παγωμένη βροχή παίζοντας μπάλα. Στο τραπέζι του πινγκ – πονγκ, στο γήπεδο του τένις, στις χιονοδρομικές πίστες, μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε τους νόμους της ζωής. Εκτός από διασκέδαση, τα αθλήματα μας προσφέρουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την προσωπική μας δύναμη. Και ιδού ορισμένα από τα μαθήματα που λαμβάνουμε:

Ζήσε τη στιγμή. Μήπως σκέφτεστε και ανησυχείτε περισσότερο από όσο πρέπει; Θα κλοτσήσετε την μπάλα στα δίχτυα ή θα βάλετε τρίποντο μόνο αν ξεχάσετε το άγχος σας για το αποτέλεσμα. Όσο λιγότερο σκέφτεστε ότι πρέπει να νικήσετε και όσο λιγότερο ανησυχείτε για τη γνώμη των άλλων ανθρώπων, τόσο καλύτερες θα είναι οι επιδόσεις σας.

Μην εκβιάζετε τις καταστάσεις. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε πραγματικά τον έλεγχο μιας κατάστασης, θα πρέπει να χαλαρώσετε. Προσπαθήστε να σπρώξετε μια μπάλα του γκολφ προς την τρύπα με όλη σας τη δύναμη και μαντέψτε τί θα συμβεί! Είστε ισχυρότερος όταν δεν προσπαθείτε να αποδείξετε ότι είστε ισχυρός! Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ανθρώπων.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Οι εκρήξεις θυμού δεν έχουν βοηθήσει ποτέ κανέναν. Έχετε δει ποτέ παίκτη του γκολφ να εκνευρίζεται; Μήπως έχετε δει νευρικούς πυγμάχους ή ραλίστες; Θα ήταν παρελθόν! Το ίδιο ισχύει για τους γονείς και τους καθηγητές.

Μη μισείτε τον αντίπαλό σας – βελτιώστε τις δικές σας επιδόσεις! ‘Οταν μισείτε ανθρώπους και καταστάσεις, αναλώνετε την ενέργειά σας άσκοπα και αποσπάστε από τους πραγματικούς στόχους σας.

Αν πιστεύετε ότι όλος ο κόσμος είναι στραμμένος εναντίον σας, έχετε δίκιο. Δεν ωφελεί να επιρρίπτουμε ευθύνες σε άλλους ανθρώπους. Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε ότι όλα πάνε στραβά – ότι οι κριτές, οι διαιτητές, ο άνεμος και η μπάλα προσπαθούν να καταστρέψουν τη ζωή σας-, όλα θα πάνε στραβά! Οι επιτυχημένοι αθλητές και, γενικότερα, όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Αναλαμβάνουν την αποκλειστική ευθύνη των πράξεων και των επιδόσεών τους. Δεν κατηγορούν τη μητέρα τους.

Οι εξαιρετικές επιδόσεις οφειλονται στην εξαιρετική αφοσίωση. Ένας τυχαίος παρατηρητής καταλήγει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο κάθε Μάικλ Τζόρνταν ή η κάθε Στέφι Γκραφ έχει γεννηθεί απλώς με περισσότερο ταλέντο. Ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι διαθέτουν έμφυτα ταλέντα. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι οι πρωταθλητές και οι αστέρες έχουν απίστευτες απαιτήσεις από τον εαυτό τους.

Στον αθλητισμό και στη ζωή πρέπει να συγκεντρώνεστε σε αυτό που θέλετε. Όταν σκέφτεστε τι δεν θέλετε να συμβεί, π.χ.  ένα οφσάιντ ή μια χαμένη πάσα, θα συμβεί! Γιατί; Επειδή το μυαλό σας γεννά εικόνες. Σκέφτεστε: «Μη βάλεις την μπάλα στα δίχτυα!». Και οραματίζεστε την μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα. Σκέφτεστε: «Δεν θέλω να συμβεί αυτό!». Το μυαλό σας δημιουργεί μια εικόνα της κατάστασης που σας τρομάζει. Έπειτα, επεξεργάζεστε τη μοναδική εικόνα που διαθέτει – την εικόνα μιας μπάλας στα δίχτυα. Συμβαίνει εξαιτίας σας!

Ο φόβος σκοτώνει, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και σε μια επαγγελματική συνέντευξη, σε μια διάλεξη, σε οτιδήποτε θέλετε να έχετε καλές επιδόσεις. Όταν συγκεντρώνεστε στο σενάριο που σας τρομάζει και δημιουργείτε αυτές τις καταστροφικές εικόνες στο μυαλό σας, βαδίζετε κατευθείαν προς τον γκρεμό. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ:

Όλα τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα – όχι για τα κύπελλα που μπορεί να κερδίσουν, αλλά για τα μαθήματα που θα διδαχτούν. Και ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα είναι το εξής:

Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάς, αλλά πώς τελειώνεις!

Από το βιβλίο: Άκου την καρδιά σου. Δώσε νόημα στη ζωή και στη δουλειά σου, Andrew Matthews, εκδόσεις: Διόπτρα

reikiocean.wordpress.com

Διαβάστε επίσης

To Top