Ψυχολογία

Μήπως είστε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο;

Της Lauren Tober

Η αποδοχή της ευαισθησίας μας μπορεί να την μετατρέψει σε δύναμη αντί για αδυναμία

Μέχρι και το 20% του πληθυσμού θεωρείται «πολύ ευαίσθητο». Η μεγάλη ευαισθησία δεν είναι ψυχολογική αδυναμία, αλλά έμφυτο χαρακτηριστικό..οι εγκέφαλοι των πολύ ευαίσθητων ανθρώπων συνδέονται στην πραγματικότητα διαφορετικά με τους άλλους

Η ψυχολόγος Elaine N Aron επινόησε την φράση «Ιδιαίτερα Ευαίσθητο Άτομο» και ερευνάει την ευαισθησία από το 1991. Είναι πρωτοπόρος στην μελέτη της ευαισθησίας και έχει γράψει ευρέως γι αυτήν.

Οι άνθρωποι παγκοσμίως σχετίζονται με την αναγνώρισή της σε αυτό το έμφυτο χαρακτηριστικό της ευαισθησίας και η δουλειά της έχει ανοίξει την πόρτα στην ελπίδα για εκείνους που ένιωσαν πως δεν ταιριάζουν στον κόσμο σήμερα, να νιώσουν πολύτιμοι, μοναδικοί και να αποδεχτούν τον εαυτό τους και την ευαισθησία τους. Η δουλειά της Elaine N Aron είναι επαναστατική και οραματιστική. Έχει δημιουργήσει την αποδοχή σε ολόκληρο τον κόσμο και την κατανόηση των θετικών και επιβεβαιωτικών προς τη ζωή χαρακτηριστικών του Ιδιαίτερα Ευαίσθητου Ανθρώπου που νιώθει τα πράγματα πιο βαθιά από τους άλλους και είναι πιο ευαίσθητος στο περιβάλλον.

Λοιπόν, τι είναι ένας Ιδιαίτερα Ευαίσθητος Άνθρωπος;

Οι Ιδιαίτερα Ευαίσθητοι Άνθρωποι έχουν νευρικό σύστημα  που είναι πιο ευαίσθητο από τους άλλους και επεξεργάζονται τα πράγματα πιο βαθιά. Συνεπώς, αντιλαμβάνονται περισσότερες πληροφορίες από το περιβάλλον από την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητοι άνθρωποι:

 • Δίνουν προσοχή και επηρεάζονται από μυρωδιές, θορύβους και φωτεινά χρώματα (στους ιδιαίτερα ευαίσθητους ανθρώπους δεν αρέσει η τηλεόραση στο παρασκήνιο, ή να περιτριγυρίζονται από ανθρώπους με δυνατό άρωμα)
 • Αντιλαμβάνονται εύκολα τα αισθήματα των άλλων
 • Αισθάνονται φορτωμένοι από πολυάσχολες μέρες και μεγάλες λίστες με προγραμματισμό του τι έχουν να κάνουν
 • Προτιμούν μία σημαντική προσωπική κουβέντα από το να μιλάνε με μεγάλες ομάδες ή να κάνουν μικρές κουβέντες
 • Επηρεάζονται ιδιαίτερα από την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα βότανα
 • Απολαμβάνουν την δικιά τους συντροφιά. Στην ουσία χρειάζονται διάλειμμα από τον εαυτό τους για να αναρρώσουν από τους τρελούς ρυθμούς στον κόσμο
 • Τείνουν να εξαντλούνται και να παρουσιάζουν χρόνιες παθήσεις όπως χρόνια κόπωση και ινομυαλγία
 • Έχουν πλούσια και βαθιά εσωτερική ζωή
 • Συχνά περιγράφονται ως ευαίσθητοι σαν τα παιδιά
 • Εκτιμούν την δημιουργικότητα, την τέχνη και την μουσική
 • Είναι καταβεβλημένοι και τρελαίνονται σε εμπορικά κέντρα και σουπερμαρκετ
 • Είναι διαισθητικοί και συναισθάνονται

Η πολλή ευαισθησία δεν είναι αδυναμία

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η πολλή ευαισθησία δεν είναι διάγνωση ή ασθένεια. Είναι ένα χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι γεννηθήκαμε με αυτό. Είναι απλά ένας τρόπος να περιγραφούν οι εργασίες του νευρικού συστήματος.

Προσωπικά θεωρούμαι Ιδιαίτερα Ευαίσθητος Άνθρωπος και έμαθα να μιλάω σε πολλούς συναδέλφους μου, πράγμα που και άλλοι θεραπευτές κάνουν.

Βλέπετε, η μεγάλη ευαισθησία δεν είναι αδυναμία. Είναι μια δύναμη που μας κάνει διαισθητικούς και με συναίσθηση και επομένως δεν είναι έκπληξη που συναντάται συχνά σε θεραπευτές. Οι ιδιαίτερα ευαίσθητοι άνθρωποι ανήκουν στην μειοψηφία, και συχνά παρεξηγούνται και απορρίπτονται ως υπερβολικά ευαίσθητοι, αλλά είναι μια μεγάλη μειοψηφία και έχουν πολλά να προσφέρουν στον κόσμο.

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο πιο βαθιά και έχουν τον νου τους στην λεπτότητα. Συνεπώς είναι πιο εύκολα καταβεβλημένοι καθώς τρελαίνονται και εξαντλούνται όταν έχουν πολλά να κάνουν. Το νευρικό τους σύστημα υπερφορτώνεται εύκολα. Χρειάζονται χρόνο με τον εαυτό τους για να χαλαρώσουν και να λυθούν από όλη αυτή τη διέγερση.

Η πρόκληση που συνεπάγεται είναι ότι μπορούν να εξαντληθούν, να απογοητευτούν και να «καούν» πιο γρήγορα από τους «κανονικούς» ανθρώπους. Έτσι, οι ασθένειες που σχετίζονται με την εξάντληση , το άγχος, την κατάθλιψη και την χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν είναι ασυνήθιστες.

Η θετική πλευρά του να είναι κάποιος ιδιαίτερα ευαίσθητος είναι ότι είναι συχνά βαθιά δημιουργικός, πνευματικός, με ενσυναίσθηση και διορατικός. Συνδέει πράγματα στον κόσμο που άλλοι άνθρωποι μπορεί να χάνουν, συνεπώς είναι συχνά διανοητικός ηγέτης και άνθρωπος της δημιουργικότητας.

Οι άνθρωποι που αγκαλιάζουν και καλλιεργούν την ευαισθησία τους είναι πιθανόν να είναι χαρούμενοι και υγιείς και να κάνουν υπέροχα πράγματα στον κόσμο. Οι άνθρωποι που βλέπουν την ευαισθησία τους ως βάρος και την αγνοούν, είναι πιο πολύ πιθανόν να καταλήξουν καταθλιπτικοί και να αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν να συμβαδίζουν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πώς να δουλέψετε με τα χαρίσματα και τις προκλήσεις της μεγάλης ευαισθησίας

Η Δρ Elaine N Aron λέει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι, ώστε να εκμεταλλευτείτε πλήρως τα πλεονεκτήματα και να τα αντισταθμίσετε με τις άλλες επιδράσεις. Η Elaine προτείνει:

 • Να επανεξετάσετε το παρελθόν σας και να προσέξετε τις στιγμές που νιώσατε ότι αποτύχατε και να ερμηνεύσετε εκ νέου την αποτυχία δεδομένου ότι ήσασταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε έναν κόσμο που δεν καλύπτει καλά τις ανάγκες αυτού του στοιχείου( ίσως να ήσασταν σε υπερδιέγερση εκείνη την περίοδο)
 • Σταματήστε να ζείτε σαν ένα μη ευαίσθητο άτομο-μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο διάλειμμα και δουλειά με περισσότερο για εσάς νόημα
 • Δουλέψτε την αυτοεκτίμησή σας ( ο πολιτισμός μας σε μεγάλο βαθμό δεν υπολογίζει την πολλή ευαισθησία και έτσι η αυτοεκτίμησή σας μπορεί «να τις φάει» κάποιες φορές.)
 • Βοηθήστε τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας να καταλάβουν τις ανάγκες που έχετε ως ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος.-όπως την ανάγκη σας για διάλειμμα και πιο ήπια επικοινωνία (και ότι αυτές οι ανάγκες είναι αυτό ακριβώς που είστε και είναι πέρα από τον έλεγχό σας)

Επιπροσθέτως, πιστεύω ότι είναι εξίσου σημαντικό να έχετε τρόπους να ηρεμήσετε το νευρικό σύστημα όταν είναι σε υπερδιέγερση. Η βόλτα στη φύση, η χαλάρωση στο κρεβάτι με ένα καλό βιβλίο και οι ασκήσεις γιόγκα με τις συνειδητές αναπνοές μπορούν να είναι μια σημαντική βοήθεια.

Μετάφραση: awakengr.com via upliftconnect.com

Διαβάστε επίσης

To Top