Σχέσεις

Μην επιτρέπετε σε ψυχοπαθείς και άλλα συναισθηματικά βαμπίρ να τρέφονται από εσάς


Τα άτομα με διαταραχές στην προσωπικότητα- ναρκισσιστές, αντικοινωνικοί, υποκριτές-μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν όλεθρο στην συναισθηματική ευεξία των κοντινών τους ανθρώπων. Είτε σας μεγάλωσε ένα τέτοιο άτομο, είτε χωρίσατε ένα τέτοιο άτομο, ή δουλεύετε μαζί του, μπορεί να φαίνεται αδύνατο το να διατηρήσετε μια αισιόδοξη στάση και προοπτική με μια τέτοια τοξική δύναμη στη ζωή σας. Χρησιμοποιούν συναισθηματική χειραγώγηση και ψυχολογική κακοποίηση για να ελέγχουν τους άλλους για προσωπικό τους όφελος. Προκαλούν τόσο μεγάλη ανησυχία, άγχος και φόβο. Ακόμα χειρότερα μπορούν να καταστρέψουν την ζωή σας με πολύ απτούς τρόπους- να καταστρέψουν την καριέρα και/ή την φήμη σας, να «καθαρίσουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας, να στρέψουν τα παιδιά σας εναντίον σας κτλ.

Ακόμη και μετά τον χωρισμό, διαζύγιο ή απλώς με το να μην έχετε καμία επαφή, τα άτομα με διαταραγμένη προσωπικότητα μπορούν ακόμα να σας προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν έχετε παιδιά μαζί, θα σας απομακρύνουν από αυτά για να σας προκαλέσουν πόνο μαθαίνοντας στο παιδί/στα παιδιά να σας μισεί/μισούν. Ή μπορεί να χρησιμοποιήσουν την περιορισμένη επαφή που έχετε μαζί τους (μέσω του συντονισμού για τις επισκέψεις ανήλικων παιδιών κτλ) για να σας κατηγορήσουν εσφαλμένα ότι τους παρακολουθείτε ή να επικαλεστούν κάποιου άλλου είδους κακοποίησης προκειμένου να ζητήσουν περιοριστικά μέτρα εναντίον σας ή ακόμα και να σας συλλάβουν.

Αν έχετε σταματήσει τις επαφές με έναν ψυχοπαθή και δεν έχετε παιδιά, ίσως εξακολουθήσει να προσπαθήσει να σας βλάψει λέγοντας ψέματα για σας σε φίλους και συνεργάτες. Δεν είναι ασυνήθιστο να προσπαθήσει να σαμποτάρει την καριέρα σας με όποιο τρόπο μπορέσει να σκεφτεί. Αν είναι δυνατό, θα προσπαθήσει ακόμα να διατηρήσει επαφές με τα μέλη της οικογένειας σας προκειμένου να διαδώσει φήμες και να καταστρέψει την σχέση με τους συγγενείς σας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ντρέπονται καθόλου.

Τα όρια είναι σημαντικά

Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να μην έχετε καμία επαφή το συναισθηματικό βαμπίρ στην ζωή σας, θα πρέπει να καθορίσετε τα προσωπικά σας όρια και να μάθετε πώς να τα διατηρείτε με κάθε κόστος. Ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό των θυμάτων είναι ότι «είναι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους». Συνήθως δεν μπορούν να πουν «όχι» όταν τους ζητείται κάτι, ακόμα και αν δεν θέλουν πραγματικά ή αν δεν έχουν χρόνο. Επίσης, αποφεύγουν συνήθως τις αντιπαραθέσεις και τείνουν να δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όταν τους αδικούν. Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους φοβούνται ότι θα θεωρηθούν εγωιστές, δυσάρεστοι ή εχθρικοί.

Συναισθηματική ζημιά που διαρκεί

Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι συναισθηματικές ουλές αυτών που επιβιώνουν από την ψυχολογική κακοποίηση, ιδίως εκείνων μιας ρομαντικής σχέσης ή αυτών που είχαν τουλάχιστον έναν τέτοιον γονέα. Τα συνηθισμένα προβλήματα είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα αδύναμα ή ανύπαρκτα όρια, το άγχος, η κατάθλιψη, τα συναισθήματα ότι δεν αξίζουν, και κάθε είδους ψυχικής οδύνης. Για κάποιους, μπορεί να φαίνεται αδύνατο να συνεχίσουν την ζωή και τις ευθύνες τους. Η διάρκεια της ανάκαμψης σας θα εξαρτηθεί από την ανθεκτικότητα σας, από τον χρόνο που αφιερώσατε στον κακοποιό, στην έκταση της κακοποίησης και από άλλους παράγοντες. Αν είναι δυνατό, είναι καλή ιδέα να βρείτε έναν εξειδικευμένο θεραπευτή ή σύμβουλο τον οποίο μπορείτε να εμπιστευτείτε και που αισθάνεστε άνετα να μιλάτε.

Τα άτομα με διαταραγμένη προσωπικότητα αναφέρονται επίσης και ως συναισθηματικά βαμπίρ, που είναι η πιο κατάλληλη περιγραφή τους. Είναι αρκετά παρόμοια με τα τέρατα των ταινιών, επειδή τροφοδοτούν τον φόβο, το άγχος και την απελπισία σας, οπότε μην τους αφήσετε να σας στερήσουν τα όνειρα και τις ελπίδες σας. Συνεχίστε, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο γίνεται. Αυτός ο εφιάλτης δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος και προσπάθεια από όσο θα θέλατε να αφιερώσετε αλλά ξέρετε πως τελικά θα τα καταφέρετε. Υπάρχει πάντα φως στο τέλος του τούνελ.

Μάγεια Τ.

© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Διαβάστε επίσης


To Top