Αυτοβελτίωση

Μην αναλώνεσαι στο παρελθόν και στο μέλλον. Ζήσε το τώρα, είναι το μόνο που πραγματικά υπάρχει.

Image: depositphotos.com

Έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε το παρελθόν και να ανησυχούμε για το μέλλον. Αυτό όπως καταλαβαίνουμε παίρνοντας απόσταση, πως είναι μη ρεαλιστικό. Πόσες φορές αναπολήσαμε κάτι πολύ όμορφο του παρελθόντος και μετά κατευθείαν ανησυχήσαμε για το μέλλον μας;

Μην αναλώνεσαι στο παρελθόν και στο μέλλον, μην είσαι ανυπόμονος για κάτι. Ζήσε το τώρα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο κι αυτό που πραγματικά υπάρχει. 

Η ανησυχία, το άγχος, η ένταση, το στρες – είναι μορφές φόβου. Προκαλούνται από το πολύ μέλλον και το όχι αρκετό παρόν. Η ενοχή η μεταμέλεια, απέχθεια, η θλίψη, η πικρία και όλες οι μορφές της μη συγχώρεσης προκαλούνται από το πολύ παρελθόν και το όχι αρκετό παρόν.

Ας πιάσουμε πρώτα το παρελθόν, το οποίο στην θύμηση μας φαντάζει πολύ πιο ωραίο απ ότι ήταν πραγματικά. Εάν έπρεπε να βρίσκεται στη ζωή μας γιατί δεν βρίσκεται; Αυτή λοιπόν είναι η πιο ουσιαστική ερώτηση που μπορεί καθένας να κάνει στον εαυτό του και να το ξεπεράσει άμεσα. Όταν η ζωή μας παίρνει  κάτι από δίπλα μας, αυτό σημαίνει πως δεν ήταν ιδανικό για εμάς. Όλες οι εμπειρίες όπου μπορεί να έχει ο άνθρωπος είναι τα όπλα του και η δύναμη του, όμως μην αναπολείς, μην εξιδανικεύεις. Άφησε το εκεί που βρίσκεται. Πίσω! Μπαίνοντας στη διαδικασία της θύμησης χάνεται με τεράστια επιτυχία το παρόν.  Το οποίο συμβαίνει τώρα, αυτή τη στιγμή, και δεν πρόκειται να ξανά γυρίσει πίσω. Εάν λοιπόν ζεις τη στιγμή εκατό τοις εκατό δεν θα σου τριβελίζει το μυαλό στο μέλλον! Νιώθω ευγνωμοσύνη που έχω το παρόν!

Έπειτα το μέλλον. Τι θα γίνει άραγε μετά από ένα μήνα; Έναν χρόνο; Δέκα χρόνια; Θα γίνει αυτό που ονειρεύομαι; Θα είμαι εδώ; Θα είμαι εκεί; Πως θα είμαι; Σε τι κοινωνική κατάσταση; Όλες αυτές οι ανησυχίες και το άγχος για το αν θα προλάβω όλα αυτά που θέλω, έχουν τεράστια επίπτωση στην ψυχολογία μας. Δούλεψε στο παρόν και το μέλλον θα σε ανταμείψει. Όσο και να ανησυχείς τώρα, δεν θεωρείται κινητήριος δύναμη για να πετύχεις αυτά που θέλεις, και που πιστεύεις πως θα θέλεις και στο μέλλον. Αρκεί απλά να προσπαθείς τώρα! Μπορεί οι ανάγκες σου και τα ιδανικά σου να αλλάξουν εντελώς. Κι αυτό είναι απολύτως υγιές να συμβαίνει. Δεν μπορείς λοιπόν να έχεις μαγικές ιδιότητες και να μαντεύεις το μέλλον εξολοκλήρου. Καθησυχάσου, ηρέμησε! Απόλαυσε το σήμερα, προσπάθησε, μόχθησε, κάνε αυτό που νιώθεις, το μέλλον είναι το αποτέλεσμα των πράξεων σου. Κράτα απλώς τον στόχο σου ψηλά, έχε στοχοπροσήλωση. Όμως ακόμη κι αυτό σε υγιή επίπεδα. Κράτησε καλές ισορροπίες κι όταν νιώσεις πως σε κατακλύζουν συναισθήματα, είναι το πρώτο καμπανάκι, πάρε χρόνο για εσένα και επαναπροσδιορίσου.

Με λίγα λόγια πάρε μια βαθιά ανάσα και ευχαριστήσου μια κουβέντα, τον καφέ σου, το τσάι σου, ένα χάδι, μια αγκαλιά, μια επιτυχία σου, μια βόλτα, ένα φαγητό, ένα μπάνιο, ένα λουλούδι. Κάνε αυτό που θέλεις, έλα πιο κοντά στο όνειρο σου κάνοντας κάτι γι αυτό σήμερα! Είναι απίθανο να μην σε ανταμείψει στο μέλλον. Ζήσε το τώρα και το σήμερα σαν μικρό παιδί, χωρίς δεύτερες σκέψεις! Βρίσκεσαι εδώ που θα έπρεπε να βρίσκεσαι για να γίνεις πιο σοφός και πιο δυνατός!  

Ελένη Κακλαμάνου

Διαβάστε επίσης

To Top