Έμπνευση

Μια αρχή των Βουδιστών που θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο επιτυχημένοι στη ζωή


Πρόσφατα είχα μια εκπληκτική συνειδητοποίηση. Οι φορές στη ζωή μου όπου είχα τις περισσότερες επιτυχίες ήταν αυτές όπου νοιαζόμουν λιγότερο.

Ακούγεται τρελό, έτσι;

Πως θα μπορούσα να είχα βιώσει οποιαδήποτε επιτυχία αν δεν νοιαζόμουν;

Η πρώτη αξιοσημείωτη φορά που το έζησα ήταν όταν ήμουν περίπου δώδεκα. Οι γονείς μου με ενθάρρυναν (για τότε θα χρησιμοποιήσω το «ανάγκασαν») να παίξω ποδόσφαιρο. Αν και τώρα είμαι ευγνώμων, τότε δεν με είχε ενθουσιάσει τόσο. Ειλικρινά, δεν ήθελα να το κάνω.

Με καθόλου εμπειρία, ρίχτηκα σε ένα γήπεδο με κορίτσια που έπαιζαν όλη τους τη ζωή. Δύσπιστη και φοβισμένη χωρίς ενθουσιασμό έκανα την είσοδο μου στο γήπεδο. Αποφάσισα επίμονα να έχω μια στάση ανεμελιάς. Ένιωθα πως δεν είχα τίποτα να χάσω. Και το εκ φύσεως πείσμα μου μου έλεγε ότι έπρεπε να αποδείξω λάθος τους γονείς μου. Αυτό το άθλημα δεν ήταν για μένα.

Καθώς περνούσε ο καιρός, οι ικανότητες μου στο ποδόσφαιρο αυξήθηκαν γρήγορα. Εκνευρισμένη για την εξέλιξη μου, έκανα μια εικασία για τον λόγο που είδα τόσο υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και επιτυχίας. Εξάλλου δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε να ασχοληθώ.

Δεχόμουν αναγνωρίσεις και επαίνους για την πρόοδο μου. Τελικά έμαθα να το αγκαλιάσω και να περηφανεύομαι ταπεινά για τις προσπάθειες μου. Αλλά ακόμα δεν ήξερα πως η αρχική μου έλλειψη πάθους θα μπορούσε να με εκτοξεύσει σε αυτή την επιτυχία.

Ήθελα να εφαρμόσω αυτή την αρχή της επιτυχίας σε όλες τις πτυχές της ζωής μου. Αλλά αντιμετώπισα αντιφάσεις.

Μας έχουν πει να οραματιζόμαστε την επιτυχία μας. Μας λένε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες πως δεν θα πετύχουμε τίποτα λιγότερο από ότι θέλουμε για τον εαυτό μας, να δουλέψουμε όσο πιο σκληρά γίνεται μέχρι να δούμε τα επιτεύγματα. Που συνδεόταν η σκληρή δουλειά και οι προσδοκίες με την αδιάφορη προσέγγιση που είχα χρησιμοποιήσει;

Και τι γίνεται με τα πράγματα στη ζωή μου που με ένοιαζαν πραγματικά; Πως θα μπορούσα να αναγκάσω τον εαυτό μου να αφήσει αυτές τις λαχτάρες και επιθυμίες για ορισμένα αποτελέσματα σχετικά με αυτά τα πράγματα;

Παρατήρησα ότι οι συμπαίκτριες μου αντιμετώπιζαν πιέσεις από τους γονείς και τους προπονητές και την πίεση από τον εαυτό τους. Και τι γίνεται με τις προσωπικές προσδοκίες για να πετύχουμε το καλύτερο;

Αυτή ήταν η διαφορά. Δεν επέτρεψα σε αυτές τις πιέσεις και τις προσδοκίες να πάρουν τον έλεγχο. Αντί γι αυτό ένιωθα ήρεμη και όχι πιεσμένη με τις προσπάθειες μου. Τελικά, αναγνώρισα ότι αυτό με οδήγησε στην επιτυχία μου.

Οι Βουδιστές το ονομάζουν τέχνη της αποσύνδεσης. Άλλοι το αποκαλούν νόμο της επιτυχίας ή μαθαίνοντας πώς να αφήνουμε τα συναισθηματικά βάρη.

Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι χωρίζουμε τον εαυτό μας από τις αναμενόμενες πιέσεις που μας εμποδίζουν πραγματικά να ζήσουμε στο πλήρες δυναμικό μας.

Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απελευθερώσει τη συναισθηματική προσκόλληση σε ορισμένα αποτελέσματα, ανοίγουμε ένα νέο δρόμο για τον εαυτό μας, προς την ελευθερία. Αρχίζουμε να αξιοποιούμε το ανώτερο δυναμικό μας βρίσκοντας μια πορεία που μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε καθαρά, μια που μας δίνει περισσότερη σαφήνεια. Ανακαλύπτουμε μια πορεία που μας επιτρέπει να νιώθουμε ανενόχλητοι προς την αναζήτηση μας για την επιτυχία.

Μαθαίνουμε να αφήνουμε τα πράγματα να είναι όπως είναι, αντί να δημιουργούμε ιδεώδη στο μυαλό μας για το πώς νομίζουμε ότι πρέπει να είναι. Και μαθαίνουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε εκεί που υποτίθεται ότι πρέπει να είμαστε. Εξάλλου η εμπιστοσύνη και η πίστη είναι τα πιο θεμελιώδη συστατικά της επιτυχίας μας.

Η συναισθηματική αποσύνδεση από το αποτέλεσμα των επιθυμιών δεν σημαίνει ότι χάνουμε την ίδια την επιθυμία. Το κλειδί είναι να διατηρήσουμε την πρόθεση μας. Οι προθέσεις μας ωθούν στο να φτάσουμε στις επιθυμίες μας. Αλλά οι συναισθηματικές συνήθειες μας εμποδίζουν.

Μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Μπορούμε να αποσυνδεθούμε από τις αντιλήψεις που έχουν οι άλλοι για εμάς και από την ασφάλεια του ελέγχου αυτού που έρχεται στον δρόμο ή τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε πως υποτίθεται ότι πρέπει να είναι η ζωή μας. Επειδή η πραγματικότητα είναι πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα από αυτά. Με την εμπιστοσύνη και τη δυνατότητα να διαχωριζόμαστε από την προσκόλληση μας στα αναμενόμενα αποτελέσματα, μπορούμε να ζήσουμε την επιτυχημένη ζωή που όλοι επιθυμούμε.

«Ας συνειδητοποιήσουμε ότι δέσμευση και η αποσύνδεση δεν είναι αντίθετα- όσο πιο πολύ δεσμευόμαστε τόσο περισσότερο πρέπει να αποσυνδεθούμε». ~Deepak Chopra

Μ.Τ.

Διαβάστε επίσης


To Top