Εσωτερισμός

Μη φοβάστε το σκοτάδι, είναι μέρος της μάθησης…

Το σημείο συνάντησης σκοταδιού και φωτός είναι ο Θεός. Όταν το σκοτάδι εξαφανίζεται και το φως επίσης εξαφανίζεται, τότε εμφανίζεται ο Θεός.

Μία είναι η φύση της μέρας και της νύχτας, λέει ο Ηράκλειτος. Μία είναι η φύση του Θεού. Και από αυτόν εκπορεύονται το καλό και το κακό. Από τα πλάσματα του εκπορεύονται όλες οι φύσεις και οι ιδιότητες.

Η μέρα και η νύχτα ανήκουν στην ίδια φύση. Δεν μπορείς να διαλέξεις την ημέρα μόνο για να ζεις. Χρειάζεσαι και τη νύχτα για να ξεκουράζεσαι, να ανανεώνεσαι, να υπάρχεις. Δεν μπορεί να υπάρξει ζωή στα σύμπαντα αν δεν υπάρχουν και τα δύο φαινόμενα. Το σκοτάδι και το φως, η μέρα και η νύχτα.

Ο Θεός είναι και σκοτάδι και φως. Τα βάσανα σου χρειάζονται για να διψάσεις για την αλήθεια. Η σκλαβιά σου χρειάζεται για να αναζητήσεις την ελευθερία σου. Το σκοτάδι χρειάζεται γιατί είναι ο αντίποδας του φωτός. Πρέπει να περπατήσεις χιλιόμετρα στο σκοτάδι για να συναντήσεις το φως.

Δεν υποτιμώ ποτέ τη δύναμη του σκοταδιού. Είναι υπεύθυνο για όλα όσα βλέπω γύρω μου. Είναι μέρος της μάθησης για το πώς λειτουργεί ο Θεός. Γνωρίζω τα τερτίπια του σκοταδιού και τις κρυφές δυνάμεις του. Γνωρίζω τα πολλά πρόσωπα του και τα αποτελέσματα του στη γη. Ξέρω τους αναρίθμητους τρόπους που χρησιμοποιεί για να πείθει και να κοιμίζει τους ανθρώπους. Είμαι άριστος γνώστης αυτών των τρόπων και, πιστέψτε με, δεν πρέπει να το υποτιμάτε καθόλου. Αλλά ούτε και να το φοβάστε.

Όταν έχετε πόνο, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τον δεχτείτε. Ναι, πονάτε και το δέχεστε. Αν τον δεχτείτε και διαλογιστείτε μαζί του, στο τέλος θα τον διαπεράσετε. Θα φτάσετε από την περιφέρεια στο κέντρο σας. Θα περάσετε μαλακά από τον πόνο και θα μεταβείτε στον Λόγο. Και ο Λόγος είναι πέρα από τον πόνο και τη χαρά. Και βρίσκεται μέσα σας. Άσχετα με το τι συμβαίνει εξωτερικά και άσχετα με τον λόγο που σας προκάλεσε τον πόνο μέσα σας, υπάρχει αυτή η διάσταση της συνείδησης που είναι ελεύθερη και πέρα από τα γεγονότα αυτά.

Αν έχετε χαρά για κάποιους λόγους εξωτερικούς, διαλογιστείτε παρέα με αυτή τη χαρά και θα φτάσετε σε μια ποιότητα χαράς και συνείδησης που δεν έχει σχέση με τους λόγους αυτούς. Το κέντρο μέσα μας, ο θεός, το Ον, ο Λόγος, είναι πέρα από τη χαρά και τη λύπη, πέρα από το σκοτάδι και το φως. Ο θεός που ψάχνετε έξω σας να σας λυπηθεί και να σας φωτίσει, είναι η κατάσταση συνείδησης που ζει μακριά από γεγονότα, κάρμα, δεσμεύσεις και προβλήματα. Πρέπει να περάσετε μέσα από όλα αυτά για να φτάσετε σε αυτή τη κατάσταση συνείδησης, για να φτάσετε στο κέντρο σας.

Το σκοτάδι συνεργάζεται με το φως. Γι’αυτό συνεργαστείτε και εσείς μαζί του και μην το φοβάστε. Αν δεν το φοβάστε και το αντιμετωπίζετε καταπρόσωπο, τότε χάνει τη δύναμή του και την κυριαρχία του πάνω σας. Κάποιοι το πιστεύουν απόλυτα. Ό,τι βιώνουν το πιστεύουν απόλυτα. Μην πιστέψετε για μια στιγμή ότι είστε αδικημένοι, αδύναμοι, άτυχοι.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Ιεροδιακόνου “Το Ταμπού της Φώτισης”, των εκδόσεων Ι.Ε. Αρχέγονο. Κυκλοφορεί και σε αγγλική μετάφραση “The Taboo of Enlightenment”.

 

Διαβάστε επίσης

To Top