Ψυχολογία

Μετά από 75 χρόνια έρευνας βρέθηκε πως αυτό είναι το απλό μυστικό της ευτυχίας


Είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο και δεν κοστίζει καθόλου!

O ψυχίατρος Robert Waldinger είναι ένας από τους διευθυντές ερευνητικού προγράμματος του Χάρβαρντ, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Για την μελέτη επιλέχθηκαν δύο ομάδες αγοριών (περισσότερα από 700), που δέχθηκαν να συμμετέχουν, ουσιαστικά, σε ένα δια βίου πείραμα.

Η μία ομάδα αγοριών ήταν ευκατάσταση οικονομικά ενώ η δεύτερη ανήκε στο φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού. Από εκείνη την περίοδο, οι ερευνητές παρακολουθούσαν όλα τα στάδια της ζωής των αγοριών: εφηβεία, γάμοι, διαζύγια, παιδιά, καριέρες, ασθένειες, γήρας.

Ο Waldinger, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της πολυετούς μελέτης, ξεκαθάρισε ότι ούτε η φήμη αλλά ούτε και τα πλούτη έφεραν την ευτυχία σε κανέναν.

Το συνοπτικό συμπέρασμα της έρευνας είναι το εξής: “Οι καλές σχέσεις μας κάνουν ευτυχισμένους και υγιείς. Τελεία”.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Waldinger ξεκαθαρίζει: “Η μοναξιά σκοτώνει”.

Και συνεχίζει: “Μπορεί να είσαι μόνος μέσα στο πλήθος και μόνος μέσα σε ένα γάμο. Ακόμα κι αυτό είναι κακό για την υγεία. Είναι χειρότερο και από το να πάρεις διαζύγιο”.

Σύμφωνα με τον Waldinger, το μυστικό για την ευτυχία βρίσκεται στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων με τους φίλους και την οικογένειά μας και στην απομάκρυνση των τοξικών ανθρώπων από τη ζωή μας. Αυτή είναι η απλή συνταγή για μια ευτυχισμένη ζωή.

enallaktikos.gr 

Διαβάστε επίσης


To Top