Ψυχολογία

Μάθε να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά σου συναισθήματα…

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί από εμάς θα επιλέξουμε παρόμοια γλώσσα σώματος και λέξεις για να αποδώσουμε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα.

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences έδειξε ότι αισθανόμαστε διαφορετικά συναισθήματα σε διάφορα μέρη του σώματός μας. Πράγματι, όταν νιώθουμε αηδία γουργουρίζει η κοιλιά, αμηχανία κοκκινίζουν τα αυτιά, ευτυχία διαπερνά όλο το σώμα μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, άγχος πιέζεται το κέντρο του στήθους, κατάθλιψη μας αφήνει στο κενό, ζήλια βλάπτει την καρδιά και το κεφάλι και υπερηφάνεια διογκώνεται το κεφάλι και το στήθος.

Έχετε νιώσει ποτέ το αίμα σας να βράζει, το μυαλό σας να θέλει να εκραγεί, η σκέψη σας να υπερβάλλει; Επιθετικότητα, άγχος, φόβος, εκνευρισμός, κατάθλιψη. Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα περίπλοκα συναισθήματα; Διαβάστε τις ακόλουθες στρατηγικές διαχείρισης τεσσάρων αρνητικών συναισθημάτων.

Διαχείριση επιθετικότητας

Το kickboxing ή το καράτε έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνουν το άγχος και μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να αποβάλλετε την ένταση. Παράλληλα, μπορείτε να αγοράσετε ένα σάκο του μποξ και να τον κρεμάσετε στο γκαράζ σας.

Διαχείριση άγχους

Μια μεγάλη ανάσα μπορεί να είναι ευεργετική. Η έκπληξή σας θα είναι μεγάλη, καθώς σύντομα θα παρατηρήσετε τη διάθεσή σας να αλλάζει θετικά. Σύμφωνα με το Harvard Health: “Η γρήγορη, ρηχή, ακανόνιστη αναπνοή είναι μια κοινή αντίδραση στο στρες. Αργή, βαθιά, τακτική αναπνοή είναι ένα σημάδι χαλάρωσης. Έπειτα, αν δεν είστε υπέρμαχος των αναπνοών μπορείτε να δοκιμάσετε ένα χαλαρωτικό app, στο τηλέφωνό σας με χαλαρωτικούς ήχους ή μουσική.

Διαχείριση κατάθλιψης

Βρείτε κάποιον να αγκαλιάσετε! Μια αγκαλιά αυξάνει την οξυτοκίνη, την «ορμόνη της αγάπης», η οποία θεραπεύει τα συναισθήματα της μοναξιάς, της απομόνωσης και του θυμού. Η έρευνα δείχνει ότι η αγκαλιά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη θεραπεία διάφορων ασθενειών, στη μοναξιά, στην κατάθλιψη, στο άγχος και στο στρες. Μάλιστα, μια σωστή βαθιά αγκαλιά, όπου οι καρδιές ακουμπάνε μεταξύ τους, μπορεί να καταστεί ωφέλιμη.

Αν πραγματικά αισθάνεστε ότι έχετε κατάθλιψη, ζητήστε βοήθεια από έναν ιατρικό επαγγελματία. Είναι γεγονός ότι 14,8 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κατάθλιψη κάθε χρόνο, και μια ποικιλία από θεραπείες για την κατάθλιψη είναι διαθέσιμες για να την αντιμετωπίσετε.

Διαχείριση φόβου

Ο φόβος δεν είναι πάντα κακό πράγμα. Μερικές φορές, μας αποτρέπει από το να κάνουμε ανόητες πράξεις, όπως ένα άλμα σε γκρεμό. Ωστόσο, άλλες φορές ο φόβος λειτουργεί ως εμπόδιο στην εξέλιξή μας όπως για παράδειγμα να κάνουμε διάλεξη σε ένα ακροατήριο. Επειδή ο φόβος τείνει να κυριεύει όλο το σώμα μας, η αύξηση της ευτυχίας είναι απαραίτητη προκειμένου οι ενδορφίνες να ρέουν στις φλέβες μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η άσκηση θα μας κάνει να αισθανθούμε δυνατοί, ένας καλός σύμμαχος για την κατάκτηση του φόβου.

flowmagazine.gr

Διαβάστε επίσης

To Top