Σκέψεις - Απόψεις

«Μαμά τι σημαίνει αγαπώ με ανιδιοτέλεια;»


Γράφει η Μαρία Αρφαρά

« Μαμά τι σημαίνει αγαπώ με ανιδιοτέλεια;», με ρώτησε η κόρη μου προκαλώντας την έκπληξή μου.

«  Σημαίνει αγαπώ κάποιον χωρίς να περιμένω κάτι ως αντάλλαγμα.. Χωρίς να έχω κάτι να κερδίσω»

« Μα κερδίζεις την αγάπη. Τι αντάλλαγμα να περιμένει κάποιος;», με ρώτησε.

Πώς να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί ότι πίσω από την μάσκα της υποκρισίας που συνηθίζουν να φορούν κάποιοι άνθρωποι και παίζοντας έναν ρόλο προσπαθούν να κερδίσουν δόξα, χρήμα ή συνοπτικά  « μια βολεμένη καθημερινότητα;».

« Έχεις δίκιο αγάπη μου. Κάποιοι όμως δυστυχώς δεν σκέφτονται κατά αυτόν τον τρόπο».

Αμέσως ο νους μου ταξίδεψε σε παραδείγματα ανθρώπων όπου το συμφέρον κυριάρχησε  κάλυψε, διέλυσε με το πέπλο του αγάπες, φιλίες  και κυριάρχησε περήφανο σε ένα φαινομενικά ευτυχισμένο φαίνεσθαι όπου βαθιά η δυστυχία ουρλιάζει απεγνωσμένα. Συγκεκριμένα , οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν συντρόφους και φίλους που θεωρεί η κοινωνία μας κοινωνικά ανώτερους ώστε δίπλα τους να ανέβουν κοινωνικά καθώς και οικονομικά. Το αποτέλεσμα; Δυστυχισμένοι άνθρωποι οι οποίοι ζουν για να αποδείξουν στο κοινωνικό σύνολο ότι είναι σπουδαίοι. Ξεχνούν όμως ότι δεν θεωρούνται  σπουδαίοι με το να παριστάνουν το « διακοσμητικό στοιχείο», δίπλα σε πραγματικά σπουδαίους ανθρώπους. Πετυχημένος και κατά συνέπεια σπουδαίος είναι ο άνθρωπος που βασιζόμενος στην δική του προσπάθεια και με πολύ κόπο,  αποκτά χρήματα και μια καλή φήμη.

Κοίταξα την κόρη μου.  Γονάτισα μπροστά της και της κράτησα τα χέρια σφικτά.

« Για να είσαι ευτυχισμένη, θα πρέπει να αγαπάς με ανιδιοτέλεια.  Θα ακούς μονάχα την φωνή την καρδιάς σου και την διαίσθησή σου.  Μην κρίνεις ποτέ έναν άνθρωπο από το περιτύλιγμα. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Και να θυμάσαι ότι  όσοι σε  αγαπούν πραγματικά δεν επιχειρούν να κερδίσουν τίποτα από εσένα. Αυτή είναι η αληθινή , αγνή αγάπη».

« Όπως η δική μας μαμά;»

« Ναι κοριτσάκι μου όπως η δική μας», αποκρίθηκα και την έσφιξα στην αγκαλιά μου.

Διαβάστε επίσης


To Top