Υγεία και Ευεξία

Λαγονοψοΐτης | Ο μυς της ψυχής βρίσκεται στη λεκάνη

Λαγονοψοΐτης | Ο μυς της ψυχής δεν βρίσκεται στο στήθος και σίγουρα δεν συμπίπτει με το μυ της καρδιάς

Στις ανατολικές προσεγγίσεις και κυρίως στη γιόγκα, όταν μιλάμε για το μυ της ψυχής αναφερόμαστε στο λαγονοψοϊτη. Η καλή φυσική του κατάσταση συνδέεται άμεσα με την ψυχική μας υγεία.

Ο λαγονοψοΐτης, ή αλλιώς ψόας (psoas), είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους μυς στο σώμα μας. Είναι πιθανόν να μην τον έχετε ξανακούσει, να μη γνωρίζετε που βρίσκεται όπως επίσης και να μην έχετε υπόψιν σας τι ακριβώς κάνει.

Ο ρόλος του όμως είναι κορυφαίος, τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Ο λαγονοψοϊτης είναι βαθιά κρυμμένος στην περιοχή της λεκάνης, πλαισιώνει την περιοχή του δεύτερου ενεργειακού μας κέντρου (swatishtanna chakra) και ενώνει το πάνω με το κάτω σώμα. Χάρη σε αυτόν στεκόμαστε όρθιοι, μπορούμε να καθόμαστε και να τρέχουμε.

Το πορτοκαλί είναι το swatishtanna chakra

 

Όμως, εκτός από όλα αυτά ο λαγονοψοϊτης, σύμφωνα με την αρχαία σοφία αλλά και με σύγχρονες μελέτες, είναι ο μυς της ψυχής.

Επικοινωνεί άμεσα με το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, μεταφέρει ερεθίσματα, είναι ένα όργανο που «ανιχνεύει», καταγράφει και αποθηκεύει τα συναισθήματα. Γι’ αυτό και η καλή φυσική του κατάσταση έχει μεγάλη σημασία, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας ευεξία.

Που βρίσκεται ο λαγονοψοϊτης;

Wikimedia Commons

Όπως ήδη είπαμε, ο λαγονοψοϊτης βρίσκεται βαθιά στην περιοχή της λεκάνης. Εκτείνεται έξω από τους 12 θωρακικούς σπονδύλους, ακολουθεί κάτω τους πέντε οσφυϊκούς και συνδέεται με τα πόδια στην κορυφή του μηριαίου οστού. Είναι ο μοναδικός μυς που ενώνει τη σπονδυλική στήλη με τα πόδια. Ουσιαστικά εξασφαλίζει την όρθια θέση του σώματος μας, αλλά και την κίνησή μας στο περπάτημα και το τρέξιμο.

Αν θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας ή να βγούμε από το αυτοκίνητο δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς το λαγονοψοϊτη. Αυτός ευθύνεται για τη σταθερότητα και την ισορροπία μας, επηρεάζει το εύρος της κίνησης των ποδιών, τη θέση της λεκάνης και υποστηρίζει τα κοιλιακά όργανα.

Εκτός από όλα αυτά όμως ο ρόλος του είναι αρκετά πιο εκλεπτυσμένος, γιατί συνδέεται με το διάφραγμα μέσω της φάσια (περιτονία), άρα και με την αναπνοή. Ουσιαστικά ο λαγονοψοϊτης είναι ένα όργανο αντίληψης, καθώς αποτελείται από βιο-ευφυείς ιστούς και η σύνδεσή του με το διάφραγμα τον θέτει σε άμεση επικοινωνία με τη λειτουργία της αναπνοής. Επιπλέον λόγω της θέσης του, επικοινωνεί με το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, λαμβάνει δηλαδή τα ερεθίσματα που στέλνει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.

Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και τον ερπετοειδή εγκέφαλο;

Ερπετοειδής εγκέφαλος: Δες το γαλάζιο τμήμα του εγκεφάλου αριστερά

 

Υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου μας που ακούγεται κάπως τρομακτικό και έχει πράγματι σχέση με το φόβο. Εσείς δεν χρειάζεται να φοβάστε, καλό είναι όμως να ξέρετε πως ένα μέρος του εγκεφάλου μας λέγεται ερπετοειδής εγκέφαλος και είναι το πιο αρχέγονο τμήμα του.

Εξακολουθούμε να το διατηρούμε, γιατί όπως και στην αρχή της εξέλιξης του ανθρώπου έτσι και σήμερα, ο ερπετοειδής εγκέφαλος συνδέεται άμεσα με το φόβο ή αλλιώς τις καταστάσεις κινδύνου, επομένως εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμος.

Η επιβίωσή μας σε ακραίες καταστάσεις εξαρτάται από αυτόν. Ο ερπετοειδής εγκέφαλος είναι αυτός που λαμβάνει τα ερεθίσματα κινδύνου από το περιβάλλον και μας βάζει σε κατάσταση «διαφυγής ή μάχης» (flight or fight).

Είναι αυτός που όταν νιώσουμε απειλή από οτιδήποτε στο περιβάλλον, είτε αυτό είναι ένα λιοντάρι που μας κυνηγά είτε ένας κλέφτης που μπήκε στο σπίτι μας, ακαριαία θα βάλει σε λειτουργία την αδρεναλίνη. Θα μας ωθήσει στο να τρέξουμε για να γλυτώσουμε ή να αμυνθούμε, γιατί κάποιος μας έχει επιτεθεί.

Αυτός είναι ο ερπετοειδής εγκέφαλος, ο οποίος χρησιμοποιεί τα επινεφρίδια για να στείλει στο σώμα το καύσιμο που χρειάζεται για να επιβιώσει σε μια πολύ έκτακτη ανάγκη. Το καύσιμο αυτό είναι η αδρεναλίνη.

Τι συμβαίνει, όμως, στη σύγχρονη πραγματικότητα;

Δυστυχώς στις μέρες μας, λόγω του τρόπου ζωής, το σώμα μας εκκρίνει διαρκώς αδρεναλίνη, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μπορεί να μην μας κυνηγάνε άγρια θηρία, όμως από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που κοιμόμαστε είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε όμως βιώνουμε διαρκώς το στρες εξαιτίας του τρόπου ζωής μας.

Είμαστε μακριά από τη φύση, υπάρχει διαρκώς ηχορύπανση και φωτορύπανση, δεν έχουμε στιγμές ανάπαυλας μέσα στην μέρα και βάζουμε τον εαυτό μας σε μια διαρκή διαδικασία να κάνει πράγματα ή να περιμένει κάτι.

Όλα αυτά και άλλα τόσα, γρήγοροι ρυθμοί, αυξημένες υποχρεώσεις, οικονομικά θέματα, εντάσεις, διενέξεις, ανταγωνισμοί βάζουν τον οργανισμό μας να λειτουργεί περισσότερο οριακά από όσο θα έπρεπε. Το σύστημά μας, οι αδένες μας, τα επινεφρίδια εκκρίνουν αδρεναλίνη και αυτό κάνει τον λαγονοψοϊτη να βρίσκεται σε διαρκή σύσπαση.

«The psoas helps you to spring into action – or curl you up into a protective ball.»
Liz Koch

Ουσιαστικά ο λαγονοψοϊτης αποτυπώνει το άγχος που βιώνουμε.

 

Σε όλα τα προηγούμενα έρχεται να προστεθεί και η καθιστική ζωή. Περνάμε πολύ χρόνο καθισμένοι σε μια καρέκλα μπροστά σε έναν υπολογιστή. Επίσης, καθόμαστε με τις ώρες σε ένα αυτοκίνητο για τις ανάγκες των μετακινήσεων μας. Πολύ συχνά μπορεί να φοράμε στενά άβολα ρούχα και παπούτσια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται μια χρόνια σύσπαση στο μυ, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βράχυνση. Ο λαγονοψοΐτης επομένως, λόγω του τρόπου ζωής, μπορεί να είναι σφιγμένος, σκληρός και κοντύτερος σε σχέση με το φυσιολογικό του μήκος.

Τι πρόβλημα δημιουργεί ένας κοντύτερος λαγονοψοΐτης;

«Psoas literally embodies our deepest urge for survival, and more profoundly, our elemental desire to flourish.» Liz Koch

 

Χρόνιο στρες συσσωρευμένο στον λαγονοψοϊτη μπορεί να προκαλέσει σωματικά αλλά και συναισθηματικά προβλήματα όπως:

  • πόνους στην πλάτη
  • προβλήματα ισορροπίας και στήριξης
  • κακή θέση στη λεκάνη
  • πόνους στα γόνατα
  • ισχιαλγία
  • κακή πέψη
  • γενικευμένους χρόνιους πόνους
  • προβλήματα στέρησης ύπνου
  • μειωμένο αίσθημα ευεξίας και ικανοποίησης από τη ζωή γενικότερα
  • κακή διάθεση
  • έλλειψη διάθεσης για κοινωνική συναναστροφή

Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη καλή φυσική κατάσταση του λαγονοψοΐτη;

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει στην περιοχή αυτή του σώματός μας και να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε την ένταση που υπάρχει εκεί.

Δεν χρειάζεται να ελέγξουμε τον μυ, γιατί αυτό μπορεί να τον κάνει ακόμη πιο σφιχτό, χρειάζεται όμως να αποκτήσουμε σωματική επίγνωση.

Η yoga είναι ένα σύστημα που μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από θέσεις, όπως αυτή του δέντρου (vrksasana), μπορούμε να διαγνώσουμε, εφόσον έχουμε κάποια δυσκολία, ότι ο λαγονοψοϊτης μας είναι πολύ κλειστός.

Συγχρόνως, θα έχουμε την ευκαιρία να βρούμε πολλές θέσεις χαλάρωσης και επιμήκυνσης του μυ, όπως η θέση του τριγώνου (trikonasana). Στη γιόγκα οι περισσότερες θέσεις διατείνουν τον λαγονοψοίτη και επίσης υπάρχουν πολλές που τον ενεργοποιούν δυναμικά και τον γυμνάζουν.

Κυρίως όμως κάνοντας γιόγκα και φροντίζοντας την υγεία αυτού του τόσο σημαντικού μύ, ουσιαστικά φροντίζουμε για την ενεργοποίηση της ζωτική μας ενέργειας.

Έχοντας υγιείς και ευέλικτους λαγονοψοϊτες εξασφαλίζουμε σωστή στάση και ισορροπία, άρα μπορούμε να συνδεθούμε με τη βάση μας, τη Γη.

Από εκεί και έπειτα με τη ζωτική ενέργεια -το πράνα- να ρέει ανεμπόδιστα, η σπονδυλική στήλη μπορεί να ανορθωθεί και να υψωθεί προς τον ουρανό. Το ενεργειακό μας σώμα δυναμώνει, γιατί τροφοδοτείται σωστά και το φυσικό μας σώμα επίσης αποκτά δύναμη και ευεξία.

Πώς μπορουμε να αφαιρέσουμε την ένταση από τον λαγονοψοΐτη;

Όπως είπαμε ο λαγονοψοϊτης συσπάται και κονταίνει εξαιτίας της έντασης που συσσωρεύει από συναισθηματική φόρτιση. Όταν είναι σε αυτή την κατάσταση, τότε είναι λίγο δύσκολο ή απλώς άβολο να μείνετε ξαπλωμένοι στο έδαφος με τα πόδια σας απλωμένα μπροστά.

Μπορεί να αισθάνεστε τσιμπήματα ή τράβηγμα στο μπροστινό μέρος της λεκάνης. Για να αφαιρέσουμε αυτή την ένταση και για να επιτρέψουμε στο μυ να μαλακώσει και να μακρύνει χρειάζεται χρόνος, φροντίδα και ασφαλές περιβάλλον.

Όλα αυτά μπορεί να τα προσφέρει μια επανορθωτική ύπτια θέση με τα πόδια μας ανυψωμένα σε καρέκλα.

Θέση 1.

 

Στη θέση αυτή μπορείτε να απελευθερώσετε με ασφάλεια την ένταση που υπάρχει στη μέση, στη λεκάνη και στους λαγονοψοϊτες. Επίσης, είναι μια θέση που πραγματικά ηρεμεί το νου. Δίνοντας χρόνο στο σώμα σας να επανέλθει, διευρύνετε την αναπνοή και βοηθάτε την ήρεμη και ανεμπόδιστη ροή της.

Θα χρειαστείτε: μια καρέκλα, δύο πετσέτες, μια κουβερτούλα

  1. Ξαπλώστε στη πλάτη σας και λυγίστε τα πόδια προς το στήθος
  2. Πλησιάστε την καρέκλα και τοποθετήστε αναπαυτικά τις γάμπες σας πάνω της
  3. Βάλτε τις πετσέτες κάτω από το κεφάλι και τον αυχένα
  4. Σκεπαστείτε με την κουβερτούλα και ανοίξτε τα χέρια σας δεξιά αριστερά με τις παλάμες προς τον ουρανό
  5. Μείνετε στη θέση αυτή αναπνέοντας ελεύθερα για 5-10 λεπτά
  6. Επαναλάβετε καθημερινά για σωστό αποτέλεσμα

Θέση 2.

Anjaneyasana

Μια από τις πιο γνωστές θέσεις στην γιόγκα ονομάζεται Low Lunch ή αλλιώς σανσκριτικά Anjaneyasana. Η θέση αυτή προσφέρει μεγάλη διάταση στους λαγονοψοίτες και, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να βοηθήσει στη σωστή θέση της λεκάνης και την ενδυνάμωση του κορμού.

1.    Ελάτε σε θέση τραπεζάκι και από εκεί φέρτε το δεξί σας πόδι ανάμεσα στα χέρια
2.    Χαμηλώστε τη λεκάνη και παραμείνετε στη θέση αναπνέοντας αργά
3.    Ανασηκωθείτε και φέρτε τα δυο σας χέρια πάνω στο λυγισμένο γόνατο
4.    Βυθίστε τη λεκάνη λυγίζοντας το δεξί σας γόνατο και πιέζοντας το δεξί πέλμα στη γη
5.    Αργά ανασηκώστε τα δύο χέρια προς τον ουρανό
6.    Κρατήστε τα αυτιά μακριά από τους ώμους
7.    Μείνετε στη θέση για 4-5 αναπνοές
8.    Αλλάξτε πόδι περνώντας πρώτα από τη θέση τραπεζάκι

Από το omorfizoi.gr

Πηγές:

The Psoas Book, Liz Koch
https://www.yogajournal.com/practice-section/the-psoas-is
https://naturalhealthcourses.com/2016/06/psoas-the-muscle-of-the-soul/

Διαβάστε επίσης

To Top