Εναλλακτικά άρθρα

Κοραλάιν: Μαθαίνοντας να αγαπάμε τις ατέλειες


Όταν σκεφτόμαστε τις ταινίες κινουμένων σχεδίων μας έρχονται στο μυαλό τα παιδιά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κινούμενα σχέδια προσελκύουν ακόμα και ενήλικες. Το Κοραλάιν (Coraline) (2009) αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα.

Ίσως αυτή η ταινία να μην είναι αποκλειστικά για παιδιά, αλλά κατευθύνεται προς αυτά που είναι αρκετά ώριμα για να εκτιμήσουν την μαγεία της.

Τόσο το μυστηριώδες σενάριο της όσο και η αισθητική της κάνουν την ταινία πολύ περίπλοκη έως και τρομακτική. Σκηνοθετήθηκε με την τεχνική καρέ-καρέ που μας θυμίζει τις ταινίες του Τιμ Μπάρτον όπως το Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης και η Νεκρή Νύφη. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι την σκηνοθέτησε ο Τιμ Μπάρτον, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτή.

Κοραλάιν: Ένα αριστούργημα τεχνικής καρέ-καρέ

Η ιδιαίτερη αισθητική της, που μοιάζει με την γκοθ του Μπάρτον δεν σχεδιάστηκε τυχαία. Δεν είναι σύμπτωση που σκεφτόμαστε ταινίες του Μπάρτον όταν βλέπουμε αυτή την ταινία. Ο σκηνοθέτης της Κοραλάιν, Χένρι Σέλικ, συνεργαζόταν με τον Μπάρτον για πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα εκείνος ήταν ο σκηνοθέτης για το Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης και όχι ο Μπάρτον.

Ισχύει ότι η ιδέα για τον Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη προήλθε από ένα ποίημα του Μπάρτον. Ωστόσο, η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Σέλικ και ο Μπάρτον ήταν ο παραγωγός. Επομένως, οι δύο σκηνοθέτες κατέληξαν να επηρεάσουν ο ένας τον άλλον, με αποτέλεσμα ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο στυλ τεχνικής καρέ-καρέ.

Η Κοραλάιν είναι ένα οπτικό δώρο για τις παιδικές φαντασιώσεις μας. Η ιστορία μας θυμίζει τον Μάγο του Οζ ή την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων, όπου κορίτσια με παράξενες περιπέτειες αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους φόβους τους μέχρι να φτάσουν σε ένα ανώτερο επίπεδο ωριμότητας και σοφίας.

Ο άλλος κόσμος

Η Κοραλάιν είναι ένα κορίτσι, που οι γονείς της είναι συνεχώς απασχολημένοι με τις δουλειές τους και δεν έχουν πολύ χρόνο γι αυτήν. Βρίσκει το περιβάλλον της πολύ βαρετό. Όπως η Αλίκη, θα ανακαλύψει έναν νέο μυστικό κόσμο που θα γίνει όλο και πιο σκοτεινός.

Μόλις μετακόμισε με τους γονείς της σε ένα παλιό σπίτι που βρίσκεται μακριά από την πόλη. Δεν έχει φίλους. Βαριέται και νιώθει μόνη μέσα στο σπίτι. Εύχεται να ήταν σε ένα οποιοδήποτε άλλο μέρος. Οι γονείς της, παρά το γεγονός ότι εργάζονται για ένα περιοδικό κηπουρικής, έχουν ένα πολύ ακατάστατο κήπο. Είναι πολύ απασχολημένοι και δεν μπορούν να δουλέψουν πάνω στο παλιό σπίτι ώστε να το βελτιώσουν, κάτι που δεν το κάνει καθόλου άνετο.

Ο κύριος Bobinsky ένας Ρώσος ακροβάτης που εκπαιδεύει ποντίκια, είναι ένας από τους γείτονες. Η Κοραλάιν συναντά επίσης την κ. Spink και την κ. Forcible, δύο περίεργες ηθοποιούς που έχουν εμμονή με τα σκυλιά. Τέλος, υπάρχει και ο Wybie, που είναι ο εγγονός του ιδιοκτήτη, και έχει την ίδια ηλικία με εκείνη. Αποφασίζει να της δώσει μια τρομακτική κούκλα που μοιάζει ακριβώς όπως η ίδια.

Εκτός από αυτούς τους εκκεντρικούς χαρακτήρες που η Καρολάιν αντιπαθεί, υπάρχει και μια μαύρη γάτα την οποία φροντίζει ο Wybie και αποδεικνύεται πως είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γάτα.

Η τελειότητα δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται

Ένα βράδυ, τα ποντίκια οδηγούν την Κοραλάιν σε κάτι ασυνήθιστο: σε μια μικρή μυστική πόρτα που οδηγεί σε κάτι που μοιάζει με μια βελτιωμένη εκδοχή της ζωής της.

Σε αυτόν τον «Άλλον Κόσμο», η Κοραλάιν βλέπει ένα ακριβές αντίγραφο του σπιτιού της. Ωστόσο, αυτό το σπίτι είναι πιο πολύχρωμο και έχει έναν όμορφο κήπο. Οι γονείς της, της δίνουν περισσότερη προσοχή. Από την ποιότητα του φαγητού έως τους γείτονες όλα φαίνονται καλύτερα πίσω από αυτή την μικρή πόρτα. Σε αυτή την νέα πραγματικότητα ο καθένας έχει έναν άλλον εαυτό, ένα ακριβές αντίγραφο του εαυτού του με κουμπιά αντί για μάτια. Όλοι έχουν ένα αντίγραφο εκτός από την Κοραλάιν και την γάτα.

Η Κοραλάιν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται γι αυτό καθώς τελικά η ζωή της είναι τέλεια. Ένας από τους χαρακτήρες που την προσελκύει είναι ο Wybie ή ο «Άλλος Wybie». Η «Άλλη Μητέρα» της Καρολάιν τον μετέτρεψε στον τέλειο φίλο για την Κοραλάιν αφού δεν μπορεί να μιλήσει. Αλλά αυτός ο Wybie είναι πιο αποκαλυπτικός χαρακτήρας και φαίνεται να φοβάται την «Άλλη Μητέρα».

Στον «Άλλον Κόσμο» η γάτα παραμένει η ίδια. Δεν έχει κουμπιά αντί για μάτια. Ωστόσο, όταν η γάτα βρίσκεται στον Άλλον Κόσμο μπορεί να μιλήσει και γίνεται ένας πνευματικός οδηγός για την Κοραλάιν, μια απαραίτητη βοήθεια που θα την προειδοποιεί για κάθε πιθανό κίνδυνο.

Όλα φαίνονται τέλεια στον «Άλλον Κόσμο» μέχρι η Κοραλάιν να διαπιστώσει ότι ζουν εκεί οι παγιδευμένες ψυχές άλλων παιδιών, που ήταν ζωντανά πριν πολύ καιρό. Μεταξύ αυτών βρίσκει και την αδελφή της γιαγιάς του Wybie.

Η ταινία γίνεται όλο και πιο σκοτεινή από το λεπτό που ανακαλύπτει τις κακές προθέσεις της «Άλλης Μητέρας» και ότι η ομορφιά αυτού του κόσμου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παγίδα για να αιχμαλωτίζει παιδιά σαν την Κοραλάιν.

Τι μας διδάσκει η Κοραλάιν;

Η Κοραλάιν είναι γεμάτη με μεταφορές που έχουν σκοπό να δείξουν ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Η κούκλα της Κοραλάιν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μαριονέτα της «Άλλης Μητέρας», ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί για να κατασκοπεύει την Κοραλάιν και να μαθαίνει τα μυστικά της. Αντικαθιστώντας τα μάτια με κουμπιά η «Άλλη Μητέρα» μπορεί να αιχμαλωτίσει τις ψυχές των παιδιών για όλη την αιωνιότητα.

Η μαύρη γάτα την βοηθά να καταλάβει ότι αυτός ο «άλλος κόσμος» δεν είναι τόσο τέλειος όσο φαίνεται.

Το πραγματικό όνομα του Wybie είναι Wyborne, που σημαίνει «γιατί γεννήθηκε;». Ζει με την γιαγιά του και δεν γνωρίζουμε τίποτα για τους γονείς του οπότε η παιδική του ηλικία πιθανώς δεν ήταν εύκολη. Αυτοί οι δύο χαρακτήρες που στην αρχή η Κοραλάιν απεχθανόταν γίνονται το κλειδί για να ξεφύγει και να νικήσει την «Άλλη Μητέρα».

Η Κοραλάιν μισεί τον Wybie και την γάτα για το πώς φαίνονται καθώς και τους γείτονες της που τους θεωρεί βαρετούς και περίεργους. Κανένας από αυτούς τους χαρακτήρες δεν είναι τέλειος, αλλά η τελειότητα του «άλλου κόσμου» δεν είναι παρά ένας επικίνδυνος πειρασμός.

Μαθαίνοντας να αγαπάμε τις ατέλειες

Όταν η Κοραλάιν ανακαλύπτει ότι οι πραγματικοί γονείς της βρίσκονται σε κίνδυνο και ότι η «Άλλη Μητέρα» την χρησιμοποιεί, θα μάθει να αποδέχεται τους ανθρώπους όπως είναι καθώς ούτε εκείνη είναι τέλεια.

Ξεπερνά τους φόβους της και σώζει τους φίλους και την οικογένεια της δείχνοντας στην «Άλλη Μητέρα» ότι η αγάπη είναι κάτι περισσότερο από την εμφάνιση.

Η Κοραλάιν είναι ένα μάθημα για όλους τους γονείς που δεν έχουν αρκετό χρόνο για τα παιδιά τους. Σε έναν κόσμο που έχουμε πολύ λίγο χρόνο, μερικές φορές παραμελούμε αυτά που είναι σημαντικά και ξεχνάμε τις θεμελιώδεις αξίες μας.

«Λένε πως ακόμα και το πιο υπερήφανο πνεύμα μπορεί να λυγίσει με την αγάπη» -Κοραλάιν

L.C

Διαβάστε επίσης


To Top