Ονειρόκοσμος

Καρλ Γιουνγκ. Τι σημαίνουν τα όνειρα;


Ονειρευόμαστε πάντα;

Αυτό ίσως να ακούγεται σαν χαζή ερώτηση, αλλά σκεφτείτε τον πρωτόγονο άνθρωπο. Ονειρεύονταν πάντα οι άνθρωποι ακόμα και όταν ο κόσμος γύρω τους ήταν αρκετά απλός και συνηθισμένος; Η απάντηση είναι ναι. Ενώ δεν μπορούμε να έχουμε καθοριστική απάντηση για τον προϊστορικό άνθρωπο, μπορούμε να ξέρουμε ότι πίσω στην Ρωμαϊκή εποχή, τα εντυπωσιακά και σημαντικά όνειρα υποβάλλονταν στην γερουσία για ανάλυση και ερμηνεία.

Τι έκαναν οι άνθρωποι με αυτές τις παράξενες εικόνες που εμφανίζονταν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους; Λοιπόν, έκαναν αυτό που κάνουμε σήμερα. Προσπαθούσαν να τα ερμηνεύσουν! Η ερμηνεία των ονείρων χρονολογείται από το 3000-4000 π.Χ όπου καταγράφονταν σε πήλινες πλάκες.

Για όσο ήμασταν ικανοί να εκφράζουμε τα όνειρά μας, πάντα μας γοήτευαν και προσπαθούσαμε να τα καταλαβαίνουμε. Οι άνθρωποι στις πρωταρχικές κοινωνίες δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν τον ονειρικό κόσμο από την πραγματικότητα.

Όχι μόνο έβλεπαν τον κόσμο των ονείρων ως μια προέκταση της πραγματικότητας, αλλά ο τομέας των ονείρων ήταν ένας πιο ισχυρός κόσμος. Πίσω στην Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή, τα όνειρα βλέπονταν συχνά από μια θρησκευτική σκοπιά και ως μηνύματα από τους θεούς.

Ναοί που λέγονταν Ασκληπιεία, χτίζονταν γύρω από τη δύναμη των ονείρων. Πιστευόταν ότι οι άρρωστοι άνθρωποι που κοιμόντουσαν σε αυτούς τους ναούς, λάμβαναν θεραπείες στα όνειρά τους. Στην Αίγυπτο, οι ιερείς ενεργούσαν επίσης ως ερμηνευτές ονείρων.

Οι Αιγύπτιοι κατέγραφαν τα όνειρά τους με τα ιερογλυφικά. Άνθρωποι με ιδιαίτερα διαυγή και σημαντικά όνειρα, πιστευόταν ότι ήταν ευλογημένοι και θεωρούνταν ξεχωριστοί. Τους ανθρώπους που είχαν τη δύναμη να ερμηνεύουν όνειρα, τους είχαν σε υπόληψη και θεωρούνταν προικισμένοι από τους θεούς. Στη Βίβλο υπάρχουν πάνω από εφτακόσιες αναφορές σε όνειρα.

Πηγαίνοντας πίσω σε αυτούς τους αρχαίους πολιτισμούς, θα δούμε ότι οι άνθρωποι είχαν πάντα μία τάση να ερμηνεύουν τα όνειρα.

Τα όνειρα τα θεωρούσαν επίσης και προφητικά και οιωνό από πνεύματα. Οι άνθρωποι συχνά έψαχναν στα όνειρά τους για σημάδια ή προειδοποιήσεις και συμβουλές από μια θεότητα, από τους πεθαμένους ή ακόμα από δαίμονες.

Μερικές φορές κοίταγαν στα όνειρά τους για να δουν τι θα κάνουν ή τι πορεία δράσης θα αναλάβουν. Τα όνειρα συχνά υπαγόρευαν τις πράξεις των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών. Στην πραγματικότητα, στην Ρωμαϊκή περίοδο, οι ερμηνευτές ονείρων συντρόφευαν τους στρατιωτικούς ηγέτες στην μάχη για να τους βοηθήσουν. Ορισμένοι ερμηνευτές βοηθούσαν τους γιατρούς στη διάγνωση.

Τα όνειρα προσέφεραν ένα ζωτικό στοιχείο στους θεραπευτές για να βρουν τι πήγαινε λάθος με αυτόν που ονειρευόταν. Το όνειρο μπορεί να ιδωθεί ως ένα πραγματικό μέρος που το πνεύμα σου και η ψυχή σου φεύγει κάθε βράδυ για να το συναντήσει.

Οι Κινέζοι πίστευαν ότι η ψυχή αφήνει το σώμα για να πάει σε αυτόν τον κόσμο. Ωστόσο, αν κάποιος ξυπνήσει απότομα, ίσως η ψυχή του αποτύχει να επιστρέψει στο σώμα. Για αυτό το λόγο, κάποιοι Κινέζοι σήμερα είναι επιφυλακτικοί με τα ξυπνητήρια. Μερικές Ινδιάνικες φυλές και Μεξικάνικοι πολιτισμοί είχαν την ίδια αντίληψη μιας ξεχωριστής ονειρικής διάστασης.

Πίστευαν ότι οι πρόγονοί τους ζούσαν στα όνειρά τους και έπαιρναν μη ανθρώπινες μορφές, όπως τα φυτά. Έβλεπαν τα όνειρα ως τρόπο συνάντησης και επαφής με τους προγόνους τους. Τα όνειρα επίσης τους βοηθούσαν με το να τους δείχνουν την αποστολή τους ή τον ρόλο τους στη ζωή. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα , τα όνειρα θεωρούνταν διαβολικά και οι εικόνες τους ήταν πειρασμοί από το Διάβολο.

Στην ευάλωτη κατάσταση του ύπνου, ο Διάβολος πιστευόταν ότι γέμιζε το μυαλό των ανθρώπων με δηλητηριώδεις σκέψεις. Έκανε την βρώμικη δουλειά του μέσω των ονείρων, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει τους ανθρώπους με το να τους οδηγήσει σε λάθος δρόμο. Στις αρχές του 19ου αιώνα τα όνειρα πιστευόταν ότι προκαλούνταν από το άγχος, από ένα κοινό θόρυβο ή ακόμα και τη δυσπεψία.

Συνεπώς δεν είχαν κανένα νόημα. Αργότερα όσο προχωρούσε ο 19ος αιώνας, ο Σίγκμουντ Φρόιντ επανέφερε την σημασία των ονείρων, την βαρύτητά τους και την ανάγκη για ερμηνεία τους. Έφερε την επανάσταση στην μελέτη των ονείρων.

Ο Γιουνγκ ερεύνησε τα όνειρα υπό την καθοδήγηση του Σίγκμουντ Φρόιντ. Οι διαφορετικές τους οπτικές πάνω στα όνειρα στην ερμηνεία τους, οδήγησε σε μια μόνιμη ρήξη που τους οδήγησε να πάρει ο καθένας το δρόμο του.

Όπως ο Φρόιντ, ο Γιουνγκ πίστευε στην ύπαρξη του υποσυνείδητου. Ωστόσο, δεν έβλεπε το υποσυνείδητο ως ζωώδες, ενστικτώδες και σεξουαλικό. Το έβλεπε περισσότερο πνευματικά. Τα όνειρα ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας και εξοικείωσης του ανθρώπου με το υποσυνείδητό του. Τα όνειρα δεν ήταν προσπάθειες για να κρύψουμε τα πραγματικά αισθήματά μας από τον συνειδητό μας νου, αλλά αντιθέτως ήταν ένα παράθυρο για το υποσυνείδητό μας. Εξυπηρετούσαν την καθοδήγηση του συνειδητού μας νου ώστε να πετύχει την πληρότητα. Τα όνειρα προσέφεραν μια λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε στον ξύπνιο μας.

Ο Γιουνγκ έβλεπε το Εγώ ως μια αίσθηση του εαυτού και τρόπο που υποδυόμαστε τον εαυτό μας στον κόσμο. Κομμάτι της θεωρίας του Γιουνγκ ήταν ότι όλα τα πράγματα μπορούν να ιδωθούν ως αντίθετα ζεύγη (πχ καλό/κακό. Άρρεν/θήλυ, αγάπη/μίσος κλπ). Και αυτό που έρχεται σε αντίθεση με το Εγώ είναι το «αντι-Εγώ» ή αυτό στο οποίο αναφερόταν ως σκιά.

Η σκιά αντιπροσωπεύει εκείνες τις πλευρές του εαυτού μας που έχουμε απορρίψει και δε θέλουμε να ξέρουμε. Θεωρείται μια πλευρά του εαυτού μας που είναι τρόπο τινά κάτι πιο πρωτόγονο, απολίτιστο και παράξενο. Είπε ότι τα όνειρα είναι η κύρια πηγή όλης μας της γνώσης για τον συμβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τα όνειρά σας, εκφράζονται με συμβολικό τρόπο και πρέπει να ερμηνευτούν ώστε να βρεθούν τα πραγματικά νοήματά τους.

00v/51/arve/G2035/036

Τα όνειρα ξεκλειδώνουν τη Δύναμη του Μυαλού σας

Ο Γιουνγκ λέει ότι σπανίως τα σύμβολα στα όνειρα έχουν μόνο ένα νόημα. Και όταν ερμηνεύετε τα μηνύματα στα όνειρά σας, προτείνει να το κάνετε με το πρώτο σας προαίσθημα, βασιζόμενοι στις ικανότητες του ενστίκτου σας, πριν εφαρμόσετε περισσότερο ορθολογικές μεθόδους ερμηνείας των ονείρων. Ίσως ένας από τους πιο συναρπαστικούς θεωρητικούς των ονείρων να είναι ο Έντγκαρ Κέυσι. Σήμερα θα τον αποκαλούσαμε πνευματικό διάμεσο. Όταν ζούσε, ήταν ένας συναρπαστικός άνθρωπος που μπορούσε να μιλήσει με τους νεκρούς, να κάνει προβλέψεις και να παρέχει πληροφορίες για περιοχές όπου οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε.

Μετάφραση: awakengr.com via qwaym.com

Διαβάστε επίσης


To Top