Τρόπος να ζεις

Κάνε το καλό χωρίς να κοιτάζεις που το κάνεις

Αγαπώ τους ανθρώπους που έχουν διάθεση να προσφέρουν, που είναι πρόθυμοι, που χαμογελούν ειλικρινά. Τους αγαπώ φυσικά χωρίς να το σκέφτομαι για την απλότητα και την καλοσύνη τους. Μέσα από την έμπρακτη συμμετοχή τους σε δομές αλληλεγγύης κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο αλλά και θεραπεύουν την ψυχή τους, την προστατεύουν, την ανυψώνουν και την βοηθούν να εξελιχθεί. Χάρη σ’ αυτούς η κάθε μέρα μας είναι λίγο καλύτερη και αυτό είναι ανεκτίμητο. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μένει έξω από πράξεις αλληλεγγύης. Τα προσωπικά προβλήματα που ο καθένας βιώνει μας κουράζουν σε τέτοιο βαθμό που καθιστά δύσκολο το να ακούσουμε την εσωτερική φωνή που μας λέει να μην χάνουμε χρόνο και να κάνουμε κάτι όσο καλύτερα μπορούμε για την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε.

Λένε ότι η καλοσύνη είναι η μόνη επένδυση που δεν αποτυγχάνει ποτέ. Δηλαδή, αν σπείρεις το δρόμο της ζωής σου με καλές πράξεις αυτές θα γυρίσουν σε εσένα κάποια μέρα με κάποιον τρόπο. Και το ίδιο θα συμβεί και με τις κακές πράξεις. Στην πραγματικότητα βέβαια όταν κάνεις κάτι καλό δε το κάνεις για την ανταμοιβή. Ο κόσμος άλλωστε μοιάζει να κατακλύζεται από το κακό. Μοιάζει αλλά δεν είναι έτσι. Παίρνοντας μέρος σε μια δράση κοινωνικής αλληλεγγύης θα δείτε πως το κακό είναι και αυτό απλά ένα κομμάτι του κόσμου και τίποτα παραπάνω. Με άλλα λόγια η καλοσύνη είναι η ώριμη έκφραση της ανθρώπινης εμπειρίας που δεν υπογραμμίζει το αμοιβαίο όφελος. Είναι η πραγμάτωση της συναισθηματικής νοημοσύνης του κάθε ανθρώπου στον κόσμο.

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό τα σημείο πως η ευτυχία που όλοι θέλουμε να μας συντροφεύει στην ζωή μας δεν κρύβεται πίσω από χαμόγελα και μέσα σε πράξεις γενναιοδωρίας και αγάπης. Κρύβεται μέσα στην ικανότητα να αναγνωρίσουμε την ευτυχία μέσα σε όλα αυτά αλλά και στην ζωή μας γενικότερα. Τα “πράγματα” που ζούνε στο πιο συναισθηματικό κομμάτι της καρδιάς μας είναι αυτά που μας κρατάνε στην ζωή. Αν καταφέρουμε και βάλουμε στις ενέργειές μας κομμάτια της ψυχής και της καρδιάς μας θα δούμε και σε άλλα ματιά να αντανακλούνται τα ίδια συναισθήματα. Έτσι στην ουσία συμβάλλουμε ενεργά στην ομορφιά του κόσμου δείχνοντας ότι το μόνο αληθινό σημάδι της ανωτερότητας του ανθρώπου απέναντι στα ζώα είναι πως μπορεί να ξεχωρίζει το καλό και το κακό και να επιλέγει συνειδητά να πράττει το καλό.

“Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες αυτοί να συμπεριφέρονται σε εσένα.” Αυτό όλοι το έχουμε πει αλλά λίγοι έχουν καταφέρει να το κάνουν πραγματικότητα. Αν ένας άνθρωπος δεν κάνει καλές σκέψεις, δε θα κάνει και καλές πράξεις. Για να είμαστε γενναιόδωροι, ευγενικοί και καλοσυνάτοι θα πρέπει και οι σκέψεις μας να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Η απλότητα, η καλοσύνη, η πίστη, η αγάπη και η χαρά είναι τα πιο δυνατά θεμέλια για να χτίσετε το σπίτι της ζωής σας. Σίγουρα το να κάνετε το καλό δεν είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο η καλοσύνη δεν βρίσκεται στα μεγάλα και στα πομπώδη έργα, αλλά σε καθημερινές πράξεις, όπως είναι αυτές που περνούν καθημερινά από τα χέρια όλων μας.

Και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε πως αυτό που κάνουμε είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Αλλά ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος αν έλειπε αυτή η σταγόνα.
Μητέρα Τερέζα

Πηγή: tokleidi.com

Διαβάστε επίσης

To Top