Αυτοβελτίωση

Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου


Γράφει η Θάλεια Σάββα

Κάνε ένα ταξίδι στη στιγμή! Μάθε να είσαι εκεί σε ό,τι σου συμβαίνει. Μάθε να μην αφήνεις το χρόνο να κυλά χωρίς εσένα! Μάθε να εστιάζεις την προσοχή σου. Να ακούς τον εαυτό σου να μιλά. Να τον βλέπεις να κινείται. Να τον βλέπεις να δημιουργεί. Ναι, να δημιουργεί. Έτσι ! Να είσαι ΞΥΠΝΙΟΣ . Να μην καταδέχεσαι να κοιμάσαι. Αναρωτήθηκες ποτέ τι σημαίνει η λέξη έξυπνος; Άκου λοιπόν. Έξυπνος είναι αυτός που δεν κοιμάται (εκ +ύπνος). Να είσαι έξω από τον ύπνο. Γι αυτό ΞΥΠΝΑ , αφυπνίσου. Πόσες στιγμές δεν άφησες να φύγουν ανεκμετάλλευτες; Πόσες φορές δεν μετάνιωσες για αυτά που δεν έκανες ; Πόσα πράγματα δεν έκανες χωρίς να είσαι πραγματικά εκεί; Έτσι μηχανικά. Ίσα, ίσα να τελειώνεις, να ξεμπερδεύεις. Και πόσες φορές δεν ευχήθηκες να περάσουν οι μέρες να περάσουν οι ώρες ,για να έρθει το Σαββατοκύριακο; Για να μπορέσεις να ζήσεις επιτέλους κι εσύ, να ξεκουραστείς βρε αδελφέ.

Μα αυτές οι μέρες που περνούν είναι η ζωή σου. Πού ήσουν όλες αυτές τις μέρες;

Εδώ είναι η λύση. Πρέπει να μάθεις να αγαπάς αυτό που κάνεις ή να το αλλάξεις. Εδώ και τώρα. Μόνο μέσα από την αγάπη θα είσαι σε εγρήγορση. Ό,τι κι αν κάνεις, κάντο με όλο σου το είναι. Αγάπα την καθημερινότητά σου . Μέσα σε αυτήν κρύβονται οι στιγμές κι ας σου φαίνεται άχαρη. Μέσα σε αυτήν κρύβεται η χαρά. Αγάπα τη δουλειά σου, δώσε της ψυχή ,δώσε της πνοή ,δες την με άλλη ματιά , πιο φρέσκια , πιο καινούρια. Γίνε δημιουργικός. Αγάπα ακόμα και τη στιγμή που κουρασμένος πια είσαι στο λεωφορείο ,στο δρόμο της επιστροφής, παραδομένος στη ρουτίνα της καθημερινότητας . Παρατήρησε τον κόσμο, δες κάτι από τον εαυτό σου στα πρόσωπα των άλλων, ανοίξου στην ευκαιρία(δεν ξέρεις πού θα τη βρεις), άφησε τη ματιά σου να κυλήσει έξω από το παράθυρο και ψάξε την ομορφιά σε μια εικόνα. Αγάπα αυτή τη στιγμή που .πλένεις τα πιάτα ,με το κεφάλι σκυμμένο και τη μιζέρια ζωγραφισμένη στο πρόσωπο. Κι άσε το νερό να κυλήσει στα χέρια σου. Νιώσε την ευλογία και κάντο με χαρά! Σταμάτα να γκρινιάζεις. Είναι η ζωή σου αυτή. Ξύπνα και δες τον κόσμο με ευγνωμοσύνη. Εκτίμησε αυτά που έχεις και αγάπα τη στιγμή.

Δεν μπορείς.. Μα γιατί δεν μπορείς; Γιατί εσύ σκέφτεσαι το μέλλον. Ναι το μέλλον, όπως όλοι άλλωστε. Σαν καλός πολίτης και οικογενειάρχης , σαν καλός άνθρωπος που είσαι. Σκέφτεσαι τι έχεις να κάνεις, πώς θα πιέσεις κι άλλο τον εαυτό σου, πώς θα βγάλεις παραπάνω λεφτά , πώς , πώς κι άλλο πώς… Και εκνευρίζεσαι και βιάζεσαι και δεν βλέπεις μπροστά σου, δεν βλέπεις το προφανές .Πως μέσα στο τώρα δημιουργείς το μετά. Αν δεν είσαι στο τώρα, τι περιμένεις; Μα επιτέλους ξύπνα. Άσε το χρόνο να κυλήσει , απλά να κυλήσει . Το μετά δεν υπάρχει, δεν έχει έρθει ακόμα. Κι αφού θα το ζήσεις στο μέλλον, γιατί βασανίζεσαι τώρα; Τώρα Δημιουργείς. Το τώρα δε θα ξαναέρθει. Μα όμως σκέφτεσαι και το παρελθόν .Και αφήνεις να σε κατακλύζουν οι σκέψεις.. γιατί δεν μίλησα τότε ή μήπως έπρεπε να είχα κάνει αυτό ή εκείνο; Αλλά άκου. Αυτό πάει πια, έχει περάσει. Και η στιγμή δε γυρίζει πίσω.

Κι αν δεν λειτούργησες έτσι όπως ήθελες, ήταν γιατί δεν ήσουν εκεί στη στιγμή. Γιατί σκεφτόσουν το πριν ή το μετά. Κοιμόσουν με λίγα λόγια. Ήσουν σε κίνηση , νόμιζες ότι ήσουν σε δράση , μα κοιμόσουν. Σε υπνώτιζαν οι σειρήνες του πριν και του μετά. Οι σειρήνες του ανύπαρκτου. Γιατί το παρελθόν δεν υπάρχει πια και το μέλλον δεν έχει έρθει και στο κάτω κάτω δεν ξέρεις αν θα έρθει ποτέ. ΔΕΣ… Τώρα βγαίνει ο ήλιος , τώρα ζεις , τώρα δημιουργείς. Ένα μυαλό που δε ζει στο τώρα, δεν μπορεί να δημιουργήσει , γιατί κινείται στη σφαίρα του ανύπαρκτου . Το παρελθόν δεν υπάρχει , το μέλλον δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το τώρα. ΤΩΡΑ φτιάχνεις το μέλλον σου, ΤΩΡΑ μαθαίνεις από το παρελθόν σου. Πέτα τις ενοχές του παρελθόντος , πέτα τις προσδοκίες του μέλλοντος. Για να δημιουργήσεις, πρέπει να είσαι στο υπαρκτό, πρέπει να μαγειρεύεις με τα υλικά του τώρα, να είσαι σε εγρήγορση. Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και απελευθερώσου. Έλα εδώ, έλα στη στιγμή. Μην περιμένεις να γίνεις έξυπνος . Είσαι έξυπνος . Δες πόσο αξίζεις. Μη θαυμάζεις μόνο τους άλλους. Θαύμασε τον εαυτό σου. Πόσο μπορείς να περιμένεις; Πόσο μπορείς να κοιμάσαι; Δες τον Θεό που κουβαλάς μέσα σου και δείξε του εμπιστοσύνη. Ζήσε συνειδητά. ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ, μην τεμπελιάζεις. ΚΥΝΗΓΗΣΕ το όνειρο μέσα τη στιγμή. Όταν αγαπάς τη ζωή, δεν υπολογίζεις τον κόπο. Όταν θες κάτι πολύ, δεν υπολογίζεις την κούραση. Άσε λοιπόν τη γκρίνια και κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου.

Διαβάστε επίσης


To Top