Αυτοβελτίωση

Οι καλύτερες βουτιές γίνονται στην υπέροχη θάλασσα του εαυτού σου


Γράφει ο Θωμάς Φύλιος

O κάθε άνθρωπος, ανάλογα με το περιβάλλον που έζησε και τις συνθήκες που βίωσε, διαμόρφωσε την βασική δομή της προσωπικότητας του. Αυτή η δομή περιλαμβάνει τις βασικές πεποιθήσεις και πιστεύω του, που τον συντροφεύουν μετέπειτα στην ενήλικη ζωή του.

Τι εννοούμε όμως πεποιθήσεις; Η πεποίθηση είναι πληροφορία και μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται με κάποιο τρόπο συνειδητό ή ασυνείδητο κυρίως μέσα από τούς γονείς και το οικείο περιβάλλον και καταγράφονται μέσα στα επτά πρώτα χρόνια της παιδικής ζωής μας. Η καταγραφή γίνεται με τρόπο που το μικρό παιδί δεν επιλέγει συνειδητά, αλλά όμως την καταγράφει. Δεν μπορεί να γνωρίζει εάν η πληροφορία-πεποίθηση που δέχεται είναι πραγματικά θετική δηλαδή χρήσιμη ή αρνητική, αλλά την δέχεται. Δηλαδή χωρίς να γνωρίζει την ουσία της πληροφορίας την αποθηκεύει και δημιουργεί σιγά-σιγά το δικό του ‘’λογισμικό’’ πεποιθήσεων. Ως ενήλικας αργότερα χωρίς πάλι να γνωρίζει συνειδητά λειτουργεί βάσει όσων πεποιθήσεων έχει καταγράψει. Όταν οι πεποιθήσεις που έχει καταγράψει είναι θετικές δεν υπάρχει πρόβλημα. Τι γίνεται όμως όταν αυτές είναι αρνητικές πεποιθήσεις; Μήπως αυτές είναι η πηγή της προσωπικής του ‘’δυστυχίας’’ ;

Εάν για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί, συνήθιζε να ακούει τον πατέρα του να λέει ότι ‘’η ζωή είναι σκληρή και δύσκολη και πρέπει να κοπιάζεις για να τα βγάλεις πέρα’’, τότε το μικρό παιδί χωρίς καν να το καταλάβει, υιοθετεί και συμφωνεί με ότι λέει ο πατέρας του. Αυτοματικά καταγράφει αυτή την πληροφορία ως μια βασική πεποίθηση στο δικό του λογισμικό πεποιθήσεων και θα την έχει για το υπόλοιπο της ζωής του. Άλλα παραδείγματα που συχνά καταγράφονται είναι ‘’εμείς φτωχοί γεννηθήκαμε, φτωχοί θα πεθάνουμε΄΄ ή αν εάν παιδί δεχτεί αρνητική κριτική από τούς γονείς π.χ. δεν πήγε καλά στο τεστ στα μαθηματικά και οι γονείς του είπανε ΄΄απέτυχες, είσαι ανίκανος και άχρηστος΄΄,μπορείτε να φανταστείτε τι ΄΄κληρονομιά΄΄θα κουβαλάει αυτό το παιδί ως ενήλικας;

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έλεγε ότι εάν είσαι φτωχός δεν είναι πρόβλημα λύνεται, αλλά αν είσαι ΄΄φτωχός΄΄ στο μυαλό δεν λύνεται. Δηλαδή εάν πιστεύεις ότι θα είσαι φτωχός, θα είσαι φτωχός γιατί αυτό σου είναι πραγματικό και εφικτό. Οτιδήποτε άλλο απορρίπτεται με το συνδυασμό άλλων αρνητικών πεποιθήσεων, όπως ότι ‘’είναι δύσκολο’’, ’’θέλει πολύ κόπο’’ κλπ.

Ένα παιδί με αρνητικές πεποιθήσεις στο ‘’λογισμικό’’ του, στην ενήλικη ζωή του θα εκδηλώσει ότι και το περιεχόμενο όσων κατέγραψε. Μπορεί να προσπαθεί για το αντίθετο, αλλά το αποτέλεσμα είναι συνήθως το ίδιο ή να βάζει στόχους αλλά να του είναι σχεδόν αδύνατο να τούς υλοποιήσει και να έχει θετικά αποτελέσματα. Να βιώνει την αποτυχία, όπως στο παράδειγμα με αποτυχία στο τεστ με τα μαθηματικά, αφού πλέον πιστεύει ότι είναι ανίκανος και άχρηστος. Κάποιοι ως ενήλικες πλέον λένε ότι δεν μπορούν να καταφέρουν κάτι αλλά δεν ξέρουν τι φταίει, δεν μπορούν να καταλάβουν τι δεν πάει καλά, αφού το ήθελαν τόσο πολύ.

Αν κάποιος πιστεύει ότι του είναι εύκολο να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος, τότε οι σκέψεις του για την χαρά και την ευτυχία θα είναι ανάλογες. Έτσι μπορεί εύκολα για παράδειγμα να κανονίσει με φίλους να βγει ένα βράδυ έξω και να ξεφαντώσουν. Δηλαδή μόνο με αυτή την πεποίθηση ,δημιουργεί τις ανάλογες συνθήκες για να βιώνει χαρά και ευτυχία γιατί θεωρεί ότι του είναι εφικτό και πραγματικό. Έχει στο ‘’λογισμικό’’ του την πληροφορία ότι μπορεί εύκολα να χαίρεται και να βιώνει ευτυχία. Γι ‘αυτό λέμε ότι ‘’είμαστε ότι σκεφτόμαστε’’. Ο στόχος είναι να γνωρίζουμε συνειδητά ποιες πεποιθήσεις διαμορφώνουν το μέλλον μας και να αντιληφθούμε ποιες είναι καλές, χρήσιμες και ποιες είναι αυτές που με ύπουλο τρόπο μπαίνουν ως εμπόδια να εξελιχθούμε όπως επιθυμούμε.

Το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο project για τον άνθρωπο, πιστεύω είναι να γνωρίσει τον εαυτό του συνειδητά. Η μεγαλύτερη κληρονομία του είναι η αυτογνωσία του !

Εάν δεν ξέρεις κολύμπι, μπορείς να μάθεις, γιατί οι καλύτερες βουτιές γίνονται στην υπέροχη θάλασσα του εαυτού σου!!!

Η ικανοποίηση και η ολοκλήρωση σε περιμένουν εκεί…!

Θωμάς Φύλιος – Σύμβουλος της μεθόδου της Dr Μαρίας Λεβέντη -Σφαιρική Αντιληπτικότητα

Διαβάστε επίσης


To Top