Ψυχολογία

Η ζωή κοντά στο νερό βελτιώνει την ευτυχία, την υγεία και την συνολική ευεξία


Πόσοι από εμάς επιλέγουμε να μείνουμε κοντά σε μια λίμνη ή κοντά στην θάλασσα όταν πηγαίνουμε διακοπές; Γιατί το κάνουμε αυτό;

Μια έρευνα του 2015 λέει ότι το να βρισκόμαστε κοντά στο νερό μπορεί να βελτιώσει τόσο την ψυχολογική όσο και την σωματική ευεξία.

Η μελέτη διερεύνησε τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις του να ζει κάποιος σε μια περιοχή κοντά σε πηγές νερού και ανακάλυψε πως συμβάλλει στην μείωση του άγχους.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες παρατήρησαν τις σωματικές και ψυχικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν μια δεξαμενή νερού γεμάτη με διάφορα είδη ζώων, μια άλλη που ήταν γεμάτη μέχρι την μέση και ακόμα μία άδεια. Μετρώντας την πίεση του αίματος και τους παλμούς της καρδιάς διαπίστωσαν ότι όλες οι δεξαμενές είχαν θετική επίδραση ενώ αυτή που ήταν γεμάτη είχε την μεγαλύτερη επίδραση.

Ο Wallace J. Nichols, θαλάσσιος βιολόγος και ο συγγραφέας του «Blue Mind» έδωσε μια ομιλία γι αυτά τα φαινόμενα.

«Όταν βρισκόμαστε στην θάλασσα, εκείνη ήσυχα διώχνει το άγχος», εξήγησε. «Είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο αγαπάμε τον ωκεανό τόσο πολύ».

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη στην Νέα Ζηλανδία έδειξε παρόμοια αποτελέσματα όταν διερευνήθηκε η ψυχική ευεξία των κατοίκων που ζούσαν κοντά σε φυσικές πηγές νερού. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από την «New Zealand Health Survey», μια ετήσια έρευνα που γίνεται για να μετρήσει τους δείκτες υγείας των κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας. Εστίασαν κυρίως σε αυτό που είναι γνωστό ως «Kessler Psychological Distress Scale», μια κλίμακα που χρησιμοποιείται για να μετρήσει την διάθεση και τις αγχώδεις διαταραχές.

Η μελέτη έλαβε υπόψη πολλούς παράγοντες που βοηθούν την διάθεση και την ευημερία ενός ανθρώπου όπως η ηλικία, το φύλο και η οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι όσοι έμεναν κοντά στο νερό είχαν βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Η Amber Pearson, μία από τους επικεφαλείς της έρευνας είχε τα δικά της συμπεράσματα.




«Θα μπορούσε αυτό να συμβαίνει επειδή ο μπλε χώρος ήταν απόλυτα φυσικός ενώ ο πράσινος χώρος περιλαμβάνει και τομείς φτιαγμένους από τον άνθρωπο όπως αθλητικά γήπεδα και παιδικές χαρές. Ίσως αν κοιτούσαμε μόνο τα δάση θα βρίσκαμε κάτι διαφορετικό».

Η Pearson πιστεύει ότι η κατανόηση της έρευνας είναι σημαντική εξαιτίας της έξαρσης των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο. Πιστεύει ότι η κατοικία σε περιοχές κοντά σε νερό είναι μια αρχή για την αύξηση της ψυχικής ευεξίας.

Εκτός από τις επιπτώσεις που έχει η παραλία στο άγχος, έχει βρεθεί ότι επίσης ανακουφίζει τα αισθήματα κατάθλιψης. Ο υπνωτικός ήχος των κυμάτων σε συνδυασμό με την όψη και την μυρωδιά της παραλίας μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια κατάσταση στοχασμού. Έτσι, μπορείτε να καθαρίσετε το μυαλό σας και να σκεφτείτε την ζωή σας σε ένα ασφαλές μέρος μακριά από το χάος της καθημερινής ζωής.

L.C. με πληροφορίες από το mysticalraven.com

Διαβάστε επίσης


To Top