Τρόπος να ζεις

Η υποτιμημένη τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα!

Ζούμε σε έναν απίστευτα γρήγορο κόσμο, σε έναν αγώνα που κατευθύνεται από την φήμη, την επιτυχία και το οικονομικό κέρδος. Συνεχώς δουλεύουμε για κάτι, αποφασισμένοι να κερδίσουμε περισσότερα, να κάνουμε περισσότερα και να γίνουμε γνωστοί. Παρά τα όσα πετυχαίνουμε ωστόσο, αναρωτιέμαι αν αγνοούμε κάτι περισσότερο.

Δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι ζούμε σε μια εκπληκτική εποχή. Οι πρόοδοι στην επιστήμη και στην τεχνολογία μας επιτρέπουν να ζούμε περισσότερο, να νικάμε ασθένειες που κάποτε ήταν θανατηφόρες και να βιώνουμε έναν καινούργιο και συναρπαστικό κόσμο. Αν προσπαθούσες να εξηγήσεις τον τρόπο με τον οποίο το διαδίκτυο μας συνδέει σε παγκόσμια κλίμακα στο παρελθόν θα σε θεωρούσαν τρελό. Κι όμως βρισκόμαστε στο σήμερα όπου η δύναμη του διαδικτύου είναι στα χέρια μας χάρη στα κινητά τηλέφωνα.

Θαυμάζουμε τους πιο «πετυχημένους» που βρίσκονται ανάμεσα μας- τους διάσημους των οποίων τα ονόματα είναι γνωστά παντού και τα άτομα με τον μεγαλύτερο τραπεζικό λογαριασμό. Βλέπουμε αυτά τα υλικά αγαθά σαν τρόπαια, θαυμάζοντας τα φανταχτερά αυτοκίνητα, τα μεγάλα σπίτια, τα ακριβά ρούχα και τις διακοπές τους.

Κι όμως, παρόλα αυτά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία. Αν αυτά δεν είναι το μυστικό της επιτυχίας, τότε πως μπορούμε να βρούμε την αληθινή χαρά και ευτυχία;

Αυτό ακριβώς το ερώτημα είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την βιομηχανία Αυτοβοήθειας ύψους 9.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία είναι υπεύθυνη για πολλά βιβλία, σεμινάρια, προσωπική καθοδήγηση, ομιλητές και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Αυτή η βιομηχανία έχει δημιουργήσει πολλούς αυτοαποκαλούμενους «γκουρού», εκείνους δηλαδή που βρίσκουν την επιτυχία ενθαρρύνοντας ,κινητοποιώντας και εμπνέοντας τον κόσμο. Μία τέτοια γκουρού, η Brené Brown έκανε μια δήλωση που άλλαξε δραστικά τον τρόπο σκέψης μου: «Δεν θεωρώ πλέον την εξάντληση ως σύμβολο τιμής».

Ζούμε σε ένα κόσμο όπου είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στην επίτευξη, αλλά με αυτόν τον τρόπο χάνουμε εντελώς την χαρά που προέρχεται από το να είσαι στο εδώ και τώρα. Είναι μια έννοια που έχει ξανάρθει στο προσκήνιο της εναλλακτικής ζωής, με πολλούς να δίνουν έμφαση στην απίστευτη δύναμη της ενσυνειδητότητας. Είναι πιθανό, το πραγματικό μυστικό της ευτυχίας να βρίσκεται στην αποδοχή του τίποτα;

Μπορεί να ακούγεται εντελώς αντιπαραγωγικό, αλλά σκέψου για λίγο την γαλήνη που βρίσκει κανείς όταν επιβραδύνει. Η ενσυνειδητότητα σε διδάσκει να απελευθερώνεις όλες τις σκέψεις από το μυαλό σου, να ελευθερώνεις τον εαυτό σου από μετάνοιες του παρελθόντος και από το άγχος για το μέλλον. Σου επιτρέπει να απολαμβάνεις την ηρεμία του εδώ και τώρα αναγνωρίζοντας την ομορφιά του που συχνά παραβλέπεται. Απόλαυσε την εντυπωσιακή εικόνα της πρωινής ανατολής ή όσο κλισέ και αν ακουστεί χαλάρωσε για να εκτιμήσεις την ομορφιά της ζωής.

Ο κόσμος θα ακούγεται και θα μυρίζει πιο γλυκός, γεμάτος με νέες ανακαλύψεις. Θα ελευθερωθείς από την ατελείωτη επιθυμία του να επιδιώκεις όλο και περισσότερα.

Αν ψάχνεις την ευτυχία, μάθε να αγκαλιάζεις το τίποτα.

Μαγεία Τ.

Εικόνα: Elliott ERWITT

Διαβάστε επίσης

To Top