Εναλλακτικά άρθρα

Η τηλεπαθητική σύνδεση ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους


«Μέχρι κάποιος να αγαπήσει ένα ζώο, η ψυχή του δεν αφυπνίζεται εντελώς» -Ανατόλ Φρανς

Ο Κόσμος και η Μάνα, τα εξάχρονα σκυλιά μιας Ινδικής ράτσας, περιμένουν υπομονετικά την επιστροφή μας στην πόρτα. Πέρασε μόνο μία ώρα από τότε που φύγαμε για να πάμε στο σουπερμάρκετ, αλλά ο «χορός καλωσορίσματος» (τα ξέφρενα χοροπηδητά και ήχοι) έμοιαζε λες και είχαμε φύγει για χρόνια.

Η συγκίνηση και η χαρά, για να μην αναφέρω τα αναρίθμητα γλειψίματα, ανεξάρτητα από το αν τα ανταποδίδουμε ή όχι, πάντα με κάνουν να αναρωτιέμαι γιατί το κάνουν αυτό;

Πως είναι δυνατό να έχουν τέτοια απόλυτη αγάπη για κάποιον και πάντα είναι εκεί για να μας κάνουν να χαμογελάσουμε; Είναι ένα πολύτιμο μάθημα που πρέπει να μάθουμε από τους τετράποδους φίλους μας. Τα ζώα και οι άνθρωποι μοιράζονται αυτή την βαθιά σύνδεση που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη σχέση. Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά ήταν το πρώτο είδος που εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους- και το αντίθετο φυσικά, τουλάχιστον πριν 32.000 χρόνια.

Έχουν αυτή την απίστευτη ικανότητα να αισθάνονται την δόνηση μας είτε είμαστε ενθουσιασμένοι, λυπημένοι, καταθλιπτικοί ή θυμωμένοι. Μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις και το μυαλό μας. Για παράδειγμα, όταν είναι ώρα για μπάνιο, ο Κόσμος κάνει τα πάντα για να φύγει μακριά μας αφού μισεί το μπάνιο και απλώς ξέρει πότε ερχόμαστε για να τον δέσουμε. Ξέρει σε ποιον ξένο να γαβγίσει (πιθανώς μπορεί να δει την αύρα του ή να αισθανθεί τις προθέσεις του) και ποιοι είναι οι φίλοι μας. Αυτή η σύνδεση βρίσκεται πολύ πιο βαθιά από όσο νομίζουμε.

Τηλεπαθητική σύνδεση

Ο Ρούπερτ Σέλντρεϊκ στο βιβλίο του «Dogs That Know Their Owners are Coming Home» μιλά για την τηλεπαθητική σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα, και συγκεκριμένα τους σκύλους. Τεκμηρίωσε αρκετές περιπτώσεις που έδειξε σκύλους και γάτες να περιμένουν την επιστροφή των ιδιοκτητών τους στην πόρτα ή στο παράθυρο, να περιμένουν να φύγουν ή την ώρα του φαγητού, γάτες να εξαφανίζονται την ώρα που οι ιδιοκτήτες ήθελαν να πάνε στον κτηνίατρο, σκυλιά να ξέρουν πότε οι ιδιοκτήτες θα τα πάνε βόλτα, και ζώα που ενθουσιάζονται όταν ο ιδιοκτήτης τους μιλά στο τηλέφωνο πριν καν τον ακούσουν.

Ο Σέλντρεϊκ το εξήγησε αυτό περεταίρω, «Όταν ένας σκύλος έχει δυνατό δεσμό με τον ιδιοκτήτη του, αυτός ο δεσμός εξακολουθεί να υπάρχει, ακόμα και όταν ο ιδιοκτήτης είναι πολύ μακριά και είναι, πιστεύω, η βάση της τηλεπαθητικής σύνδεσης. Θεωρώ την τηλεπάθεια ως φυσιολογικό, όχι παραφυσικό, μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στα ζώα».

Προσωπικά έχω βιώσει μερικές από αυτές τις ανεξήγητες συμπεριφορές. Όπως όταν τα σκυλιά μου ξέρουν πότε θα φύγουμε ή πότε θα ταξιδέψουμε για μέρες. Αρχίζουν να είναι λυπημένα και κακόκεφα και δεν μας απαντούν, ή ξέρουν πότε πρόκειται να τα πάμε στο πάρκο και περιμένουν υπομονετικά να ανοίξουμε την πόρτα. Αυτά τα περιστατικά ίσως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την επιστήμη αλλά σίγουρα τα νιώθουμε.

Ο Σέλντρεϊκ τεκμηρίωσε επίσης τις ικανότητες των ζώων να αισθάνονται μια επικείμενη καταστροφή. Ανέφερε το καταστροφικό τσουνάμι που χτύπησε την Ινδονησία, κατά τη διάρκεια του οποίου κάθε ζώο έφυγε από την ακτογραμμή και έτρεχε απεγνωσμένα προς ένα υψηλότερο έδαφος.

Οι σωτήρες

«Πως γίνεται τα ζώα να καταλαβαίνουν τα πράγματα που δεν ξέρω, αλλά είναι βέβαιο ότι καταλαβαίνουν. Ίσως υπάρχει μια γλώσσα που δεν είναι φτιαγμένη από λέξεις και οτιδήποτε στον κόσμο μπορεί να την καταλάβει. Ίσως υπάρχει μια ψυχή κρυμμένη σε όλα και μπορεί πάντα να μιλήσει, χωρίς να κάνει θόρυβο, σε μια άλλη ψυχή». Φράνσες Χότζσον Μπάρνετ

Τα ζώα είναι επίσης γνωστό ότι έχουν σώσει την ζωή των ιδιοκτητών τους. Υπάρχουν λίγες πραγματικές ιστορίες που δείχνουν ότι τα σκυλιά μπόρεσαν να ανιχνεύσουν όγκους/καρκίνου στον ιδιοκτήτη τους λέγοντας τους με την συμπεριφορά τους ότι κάτι πάει λάθος και απαιτεί την προσοχή τους. Λόγω της καλής όσφρησης τους, τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να «μυρίζουν» τον καρκίνο. Συνήθως, τα Λαμπραντόρ και τα Κόκερ Σπάνιελ εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν τον καρκίνο καθώς έχουν καλή όσφρηση και το 30% του εγκεφάλου τους είναι αφιερωμένο στην ανάλυση της οσμής, συμπεριλαμβανομένων και των πιο διακριτικών μυρωδιών που σχετίζονται με πολλούς καρκίνους.

Τα πάντα συνδέονται με όλα τα άλλα

Η σχέση που έχουμε με τα σκυλιά μας είναι κάτι παραπάνω από το να δίνουμε εντολές ή να τα πηγαίνουμε βόλτες. Υπάρχουν στιγμές όπου μόνο ένα βλέμμα αρκεί για να επικοινωνήσουμε σε μια γλώσσα χωρίς λόγια. Όταν ο δεσμός σας με ένα ζώο είναι δυνατός μερικές φορές ακόμα και η σκέψη μιας εντολής είναι αρκετή ώστε να απαντήσει.

«Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα.» – Μάρτιν Μπούμπερ

Όταν ο γιος μας ήταν βρέφος και εξερευνούσε το περιβάλλον του, η σκυλίτσα μας, η Μάνα, πάντα έμενε μαζί του κάθε φορά που δεν ήμασταν κοντά του ή στο σπίτι. Σιγουρευόταν ότι ήταν καλά. Ο γιος μας είναι τώρα πέντε χρονών και έχει έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό μαζί της. Είναι μια συγκινητική εμπειρία να τους βλέπουμε να παίζουν μαζί, μια αληθινή αντανάκλαση της αγνότητας και της αθωότητας, την οποία εμείς οι ενήλικες έχουμε χάσει στα βαθιά ριζωμένα στρώματα καταστάσεων και πεποιθήσεων.

Υπήρξε μια άλλη περίπτωση όταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου γλίστρησα ενώ πήγαινα τον Κόσμο βόλτα και αμέσως σήκωσε το πόδι του με έναν τρόπο για να με παρηγορήσει, σαν να με ρωτούσε, «είσαι εντάξει;»

Ο σύζυγος μου είχε επίσης μια έντονη στιγμή με μια σαύρα. Είχε πέσει σε μια άδεια πισίνα και δεν μπορούσε να βγει. Εκείνος χρησιμοποίησε ένα κλαδί μπαμπού για την βοηθήσει αλλά η σαύρα συνέχισε να τρέχει μακριά. Τέλος, εκείνος της μίλησε και της είπε ότι προσπαθεί να βοηθήσει και ότι πρέπει απλώς να κάτσει στο κλαδί.

Μετά από μια άλλη αποτυχημένη προσπάθεια, τελικά η σαύρα κάθισε στο κλαδί και το καλύτερο μέρος της ιστορίας είναι ότι αφού σώθηκε, έκατσε για μια στιγμή χωρίς να τρέξει. Ο σύζυγος μου της ζήτησε την άδεια να την αγγίξει και μόλις αισθάνθηκε το σκληρό δέρμα της εκείνη έτρεξε μακριά. Μια τέτοια εμπειρία δείχνει ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη σύνδεση με την φύση από όσο γνωρίζουμε.

Όταν συντονίζεστε με τον χώρο και νιώθετε την αγάπη για τα πάντα γύρω σας, συνειδητοποιείτε ξαφνικά πως όλα είναι αλληλένδετα και ότι όλοι είμαστε μέρος της φύσης.

Μάγεια Τ.

© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Αναφορές:
Dogs are our oldest friends
Dog sniffed out breast cancer
Doberman saved owner’s life
Paddy the dog ‘sniffs out’ owner’s breast cancer

Διαβάστε επίσης


To Top