Ψυχολογία

Η συγχώρεση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Η συγχώρεση είναι μια επιλογή που πρέπει να κάνουμε. Κάθε μέρα είμαστε αντιμέτωποι με την απόφαση ή να συγχωρέσουμε κάποιον ή να του κρατήσουμε κακία. Μερικές φορές περιμένουμε να μας συγχωρήσουν ή όχι οι άλλοι, και άλλες φορές πρέπει να κάνουμε εμείς αυτή την επιλογή για τους άλλους. Όλοι ξέρουμε ότι το να κρατάμε κακία μπορεί να είναι η λάθος επιλογή για πολλούς λόγους, αλλά πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχουν ένας πολύ πιο σημαντικός λόγος για να μην κρατάμε πια κακία και να συγχωρούμε αληθινά: Έχει να κάνει με τη σωματική μας υγεία.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια συσχέτιση στη συγχώρεση των άλλων και της σωματικής σας ευημερίας, κάτι που σημαίνει ότι το να κρατάμε κακία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Σύμφωνα με το John Hopkins Medicine, ο χρόνιος θυμός σας βάζει σε μια κατάσταση «πτήσης» ή πάλης που μπορεί να σας επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό σταδιακά.

Όταν το σώμα και το μυαλό μπαίνουν σε αυτή την κατάσταση, επηρεάζονται και αλλάζουν οι καρδιακοί ρυθμοί, η πίεση του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα. Από αυτές τις αλλαγές το σώμα μπορεί να εμφανίσει καρδιακές παθήσεις και διαβήτη και μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για κατάθλιψη. Όμως διώχνοντας το θυμό, ηρεμούμε και το στρες μειώνεται.

Η συγχώρεση μαθαίνεται και εφαρμόζεται παντού κάτι που δείχνει οι άνθρωποι γνώριζαν για τα οφέλη της πολύ πριν η επιστήμη επιβεβαιώσει τα ευρήματά της.

Σχεδόν σε κάθε μείζονα θρησκεία, υπάρχει μια ιστορία ή παραβολή που περιγράφει γιατί η συγχώρεση πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας. Ο Ιησούς έλεγε στους μαθητές του ότι αν κάποιος τους χτυπήσει στο ένα μάγουλο τότε να γυρίσουν το άλλο. Στη Βουδιστική παράδοση, ο Βούδας μιλούσε στους ακολούθους του όταν ένας άντρας τον έφτυσε στο πρόσωπο. Και τότε η μόνη αντίδραση του Βούδα ήταν να ρωτήσει τον άντρα τι ήθελε να πει. Ο άντρας προβληματίστηκε τόσο πολύ που ζήτησε από το Βούδα συγχώρεση την άλλη μέρα.

Αυτές οι θρησκευτικές ιστορίες μιλάνε κυρίως για τη φύση της συγχώρεσης και γιατί είναι σημαντικό να την εφαρμόζουμε. Ωστόσο με τις πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ένα συσχετισμό ανάμεσα στη συγχώρεση και τη υγεία, έγινε ακόμα πιο σημαντική.

Η συγχώρεση είναι κάτι που μπορούμε να μάθουμε και να εφαρμόσουμε αλλά θέλει λίγο χρόνο. Είναι δύσκολο να συγχωρέσουμε τους ανθρώπους που μας έβλαψαν. Το να αφήνουμε τα πράγματα να περνάνε έτσι, είναι προφανώς κάτι που δεν  έχει να κάνει με τη φυσική μας τάση.

Το πραγματικό πρόβλημα που έχουμε με τη συγχώρεση είναι ότι χρειάζεται προθυμία για να συναντήσουμε τις δυσκολίες μας μετωπικά. Είναι πολύ πιο εύκολο να αγνοήσουμε τις αιτίες του θυμού μας απλά με το να παραμένουμε αναστατωμένοι και να κρατάμε κακία, αλλά το να αναγνωρίσουμε αυτές τις αιτίες και το να προσπαθήσουμε να τις διορθώσουμε είναι ένα μονοπάτι στο οποίο είναι δύσκολο να βαδίσουμε.

Αν ήταν εύκολο, οι θρησκευτικοί ηγέτες και τα κείμενα δε θα έδιναν έμφαση στη σημασία της και την εφαρμογή της. Για να προσφέρετε πραγματική συγχώρεση πρέπει να μιλήσετε με το άτομο που σας έβλαψε στο παρελθόν ώστε να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα. Ό,τι πρέπει να κάνετε για να αφήσετε το θυμό να φύγει, κάντε το γιατί με το να τον κρατάτε βλάπτεστε μόνο εσείς.

Εφαρμόστε την συγχώρεση στη ζωή σας. Μην σκέφτεστε το πώς επιδρά στους άλλους, παρόλο που είναι σημαντικό. Να σκέφτεστε το πώς επηρεάζει εσάς. Θέλετε πραγματικά να έχετε όλον αυτό το θυμό μέσα σας εξαιτίας κάποιου γεγονότος που έχει συμβεί στο παρελθόν; Αφήστε τον και θα νιώσετε καλύτερα.

Μετάφραση: awakengr.com via dailyvibes.org

Διαβάστε επίσης

To Top