Ψυχολογία

Η ψυχολογική διάγνωση του Καρλ Γιούνγκ με την χρήση των Μάνταλα

Τα Μάνταλα χρησιμοποιούνταν σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς όπως στον Βουδισμό, στον Ινδουισμό, από τους Ιθαγενείς της Αμερικής, από τους Αβοργίγινες της Αυστραλίας ως σύμβολα του σύμπαντος και της ολότητας.

Κυριολεκτικά μιλώντας, ένα μάνταλα είναι ένα γεωμετρικό σχέδιο- ένα τετράγωνο ή ένας κύκλος- αφηρημένο ή μια ζωντανή εικόνα που αποτελείται από αντικείμενα και/ή οντότητες. Είναι ένα κοσμικό διάγραμμα που μας θυμίζει την σχέση μας με το άπειρο.

Ο Καρλ Γιούνγκ, ο Ελβετός ψυχίατρος διερεύνησε τις ψυχολογικές επιδράσεις που έχουν τα Μάνταλα ενώ μελετούσε την Ανατολική θρησκεία.

Εισήγαγε την Ανατολική έννοια των μάνταλα στην δυτική σκέψη και πίστευε στον συμβολισμό της εσωτερικής διαδικασίας με την οποία τα άτομα αναπτύσσονται προς την εκπλήρωση των δυνατοτήτων τους για να φτάσουν στην ολότητα.

Σύμφωνα με τον Γιούνγκ: «Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εύκολο να δούμε πως το πρότυπο μιας κυκλικής εικόνας αυτού του είδους αντισταθμίζει την διαταραχή της ψυχικής κατάστασης- δηλαδή μέσω της κατασκευής ενός κεντρικού σημείου στο οποίο τα πάντα σχετίζονται ή μέσω της διάταξης της διαταραγμένης πολλαπλότητας και των αντιφατικών και ασυμβίβαστων στοιχείων. Πρόκειται προφανώς για μια προσπάθεια αυτό-θεραπείας από την φύση, η οποία δεν πηγάζει από τον συνειδητό προβληματισμό αλλά από μια ενστικτώδη ώθηση».

Ο Γιούνγκ χρησιμοποιούσε μάνταλα στις ψυχοθεραπείες του κάνοντας τους ασθενείς που δεν γνώριζαν γι αυτά να φτιάξουν ένα δικό τους. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να εντοπίσει τις συναισθηματικές διαταραχές και να δουλέψει προς την ολότητα της προσωπικότητας.

Συνειδητοποίησε ότι υπήρχε μεγάλη ομοιότητα στις εικόνες που δημιούργησαν. «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι όλα τα μάνταλα που παρουσιάστηκαν ήταν καινούργια και ανεπηρέαστα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει μια υπερσυνείδητη προδιάθεση σε κάθε άτομο που μπορεί να παράγει τα ίδια ή παρόμοια σύμβολα ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος.

Δεδομένου ότι αυτή η προδιάθεση συνήθως δεν πρόκειται για μια συνειδητή κατοχή του ατόμου το αποκαλώ συλλογικό ασυνείδητο και, ως βάση των συμβολικών παραγώγων του, διατυπώνω την ύπαρξη πρωτόγονων εικόνων, τα αρχέτυπα».

Το πρώτο Μάνταλα του Γιούνγκ

Το Μάνταλα είναι σαν ένα σχέδιο που ενεργοποιεί κάτι μέσα μας, μια ιερή γεωμετρία στην οποία αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας και την θέση μας στο σύμπαν.

Είναι μια αρχαία και θεμελιώδης σχέση από την οποία έχουμε απομακρυνθεί και τα μάνταλα είναι το κλειδί που μπορεί να μας βοηθήσει να επιτρέψουμε σε αυτή. Ειδικότερα, όταν ο εσωτερικός μας εαυτός προκαλείται από τον εγωισμό, η αρμονία πρέπει να αποκατασταθεί.

Κατά την διάρκεια αυτής της εποχής, τα μάνταλα μπορούν να σας καθοδηγήσουν ώστε να ακούσετε την εσωτερική σας φωνή και να βρείτε τον εαυτό σας.

Όπως δήλωσε και ο Γιούνγκ, «Γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τα μάνταλα είναι το κέντρο. Εκθειάζουν όλα τα μονοπάτια. Είναι η πορεία προς το κέντρο, προς την εξατομίκευση».

Ένα μάνταλα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μας καθοδηγήσει σε μια υπνωτική ή ανώτερη κατάσταση συνείδησης. Με τα αισθητικά ευχάριστα σχέδια, μια εκνευριστική σκέψη δεν θα μπορέσει να διαταράξει την συνείδηση ενός ατόμου καθώς εστιάζει αποκλειστικά στην υπνωτική ομορφιά των σχεδίων των Μάνταλα.

Μέσω αυτής της υπνωτικής κατάστασης το άτομο μπορεί να φτάσει μια ανώτερη συνείδηση και να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του.

Μάγεια Τ.

© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Διαβάστε επίσης

To Top