Advertorial

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Τα χρώματα διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας δραστηριότητες, ενώ μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Προσπαθήστε να σκεφτείτε πόσο βαρετό και κουραστικό θα ήταν αν ζούσαμε τη ζωή μας σε μαύρο και άσπρο.

Κάθε χρώμα έχει μία ή περισσότερες μοναδικές ιδιότητες. Κάποια χρώματα θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να συγκεντρωθείτε σε κάποια αγαπημένη σας ασχολία, όπως για παράδειγμα να μελετήσετε τις αποδόσεις στο στοιχημα και να ποντάρετε σε κάποια αθλητική διοργάνωση που προτείνονται στην ιστοσελίδα της Netbet, με υψηλές αποδόσεις και ασφάλεια στις συναλλαγές. Άλλα χρώματα πάλι προάγουν την ενεργητικότητα και είναι κατάλληλα για να γυμναστείτε ή για να εργαστείτε.

Θα δούμε παρακάτω μερικές από τις ιδιότητες των κυριότερων χρωμάτων και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την καθημερινή σας ζωή και να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει για τον εαυτό σας.

Κίτρινο

Όταν σκεφτόμαστε το κίτρινο, το συνδέουμε συχνά με το φως και τη ζεστασιά του ήλιου και για αυτόν τον λόγο το κίτρινο είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό. Όταν αναγνωρίζει αυτό το χρώμα, το σώμα μας απελευθερώνει έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη, ο οποίος μεταδίδει συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το χρώμα βελτιώνει τη συγκέντρωση και ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα. Είναι ιδανικό για γραφεία ή άλλους χώρους όπου πρέπει να απελευθερώσουμε τα δημιουργικά μας ταλέντα. Από την άλλη πλευρά, τα μωρά κλαίνε πιο συχνά σε ένα κίτρινο δωμάτιο και μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ηρεμήσουν ή να κοιμηθούν.

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι το πιο ζωντανό και ελκυστικό χρώμα στο φάσμα. Έχει την ικανότητα να διεγείρει τα επινεφρίδια και τους νευρώνες. Επειδή είναι τόσο έντονο, το κόκκινο είναι το κατάλληλο χρώμα για περπάτημα ή άσκηση επειδή ενεργοποιεί και αυξάνει την αντοχή σας. Προσέξτε, ωστόσο, το κόκκινο μπορεί να οδηγήσει επίσης σε άγχος, απογοήτευση και ακόμη και θυμό.

Το κόκκινο χρώμα είναι επίσης σύμβολο αγάπης και πάθους. Μελέτες δείχνουν ότι οι άντρες έλκονται περισσότερο από γυναίκες που φορούν κόκκινο χρώμα ή που το χρησιμοποιούν ως αξεσουάρ, όπως κραγιόν ή κλιπ μαλλιών.

Μαύρο

Το μαύρο συμβολίζει την εξουσία, τη δύναμη, τη νοημοσύνη και τη γνώση. Είναι το πιο δημοφιλές χρώμα στη βιομηχανία της μόδας επειδή συνδέεται με το στυλ και όσοι το φορούν δείχνουν πιο αδύνατοι. Είναι επίσης ένα τολμηρό, επιθετικό χρώμα και για αυτό το προτιμούν οι αθλητικές ομάδες που θέλουν να επιβληθούν ψυχολογικά επί των αντιπάλων τους.

Λευκό

Το λευκό είναι συνώνυμο με την καθαρότητα και την αγνότητα. Είναι το χρώμα τόσο των νυφικών όσο και των βρεφικών ενδυμάτων, ενώ οι γιατροί και οι νοσοκόμες φορούν λευκές στολές.

Μπλε

Μελέτες δείχνουν ότι το μπλε μπορεί να προκαλέσει μια έκρηξη δημιουργικότητας στο μυαλό. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε χρώμα μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και μελαγχολικά συναισθήματα. Το μπλε σχετίζεται επίσης με το κρύο, ενώ δίνει επίσης μια αίσθηση σοβαρότητας και επισημότητας, κάτι που εξηγεί τη χρήση του σε πολλά εταιρικά λογότυπα.

Ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τα μπλε αντικείμενα ως ελαφρύτερα και τα μικρότερα βάρη στο γυμναστήριο είναι συχνά μπλε χρώματος. Είναι ένα χρώμα που δεν απαντάται συνήθως στα τρόφιμα και μπορεί πραγματικά να μας κάνει να χάσουμε την όρεξή μας (αν και αυτό μπορεί να είναι καλό για όσους κάνουν δίαιτα).

To Top