Υγεία και Ευεξία

Η μυρωδιά αυτού του αρωματικού βοτάνου αυξάνει την μνήμη κατά 75%

Το δενδρολίβανο, ένα αρωματικό αειθαλές βότανο, όχι μόνο μυρίζει και έχει καλή γεύση, αλλά έχει επίσης μερικά οφέλη για την υγεία. Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι επωφελούνταν από τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Μια σημαντική από αυτές είναι ότι ενισχύει την ικανότητα να ανακαλούμε πληροφορίες ή γεγονότα.

Αναφορές από την αρχαία Ελλάδα δείχνουν πως οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δενδρολίβανο όταν εξετάζονταν. Στη σημερινή εποχή, μια πρόσφατη μελέτη της Δρ. Jemma McCready επιβεβαιώνει ότι το δενδρολίβανο μπορεί να βελτιώσει την μνήμη. Αλλά πριν εμβαθύνουμε στις ανακαλύψεις της έρευνας, ας μιλήσουμε πρώτα για μερικούς από τους παράγοντες που μπορούν να βλάψουν την μνήμη κάποιου.

Η βλάβη στις χημικές ρίζες μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, αλλά το καρνοσικό οξύ μπορεί να το αντιμετωπίσει. Το δενδρολίβανο έχει αποδειχθεί ότι είναι άφθονο σε αυτό το οξύ, το οποίο διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου. Έχει επίσης άλλα οξέα που μπορούν να προστατεύσουν το DNA και τα κύτταρα του σώματος από τέτοιες βλάβες.

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την μνήμη μας είναι η αποσύνθεση της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας που έχει ανασταλτικό ρόλο στα εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με την λογική και την μνήμη. Χωρίς αυτή την χημική ουσία, τα κύτταρα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Το δενδρολίβανο έχει ενώσεις που αποτρέπουν την αποσύνθεση της ακετυλοχολίνης.

Η μελέτη είχε 66 συμμετέχοντες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα ήταν σε ένα δωμάτιο με αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου και η άλλη σε ένα δωμάτιο χωρίς κάποια μυρωδιά. Για την αξιολόγηση της επίδρασης του δενδρολίβανου και για να τεστάρουν τις αναμνήσεις τους, οι συμμετέχοντες έπρεπε να απομνημονεύσουν και να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές.

Αυτοί που ήταν στο δωμάτιο με το δενδρολίβανο ήταν πιο πιθανό κατά 60%-75% να θυμηθούν τις οδηγίες που τους δόθηκαν σε σύγκριση με αυτούς που ήταν στο άλλο δωμάτιο. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η πρώτη ομάδα μπορούσε να θυμηθεί τέσσερις από τις επτά δουλειές και είχαν καλύτερη μνήμη.

Τα ευρήματα της μελέτης περιλάμβαναν επίσης αποτελέσματα από αναλύσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν πως η πρώτη ομάδα είχε υψηλότερη συγκέντρωση σε 1,8-κινεόλη στο πλάσμα τους. Βρέθηκε, ότι το δενδρολίβανο μπορεί να ενισχύσει την μνήμη ενεργώντας στα βιοχημικά συστήματα των ατόμων. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι η μυρωδιά του δενδρολίβανου μπορεί να αυξήσει τις ποσότητες 1,8-κινεόλης στο αίμα ενός ατόμου.

Συμπερασματικά, το δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία ατόμων που έχουν πρόβλημα με την μνήμη τους. Ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να δούμε πως μπορεί να λειτουργήσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που υποφέρουν από απώλεια μνήμης.

L.C.

( Σημείωση: Αυτό το άρθρο προορίζεται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης και ψυχαγωγίας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επαγγελματική γνώμη, σύσταση ή διάγνωση )

Διαβάστε επίσης

To Top