Γενικού ενδιαφέροντος

Η μέθοδος του Αριστοτέλη Ωνάση: Οι 4 κανόνες που εφάρμοζε και τον έκαναν πλούσιο


Πρόκειται για τον Έλληνα που κατάφερε να φτάσει στην επιχειρηματική κορυφή και να γίνει πολύ πλούσιος. Με την φήμη του να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη.

Αλλά πως κατάφερε ο Ωνάσης να γίνει τόσο πλούσιος και πετυχημένος στο business πεδίο; Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Έλληνας κροίσος εφάρμοζε 4 βασικούς κανόνες. Ποιοι ήταν αυτοί;

Νο1: Έπαιρνε τεράστια ρίσκα. «Όλη μου η ζωή έχει υπάρξει ένα τρομερό στοίχημα», είχε πει ο ίδιος.

Δεύτερο μυστικό, σύμφωνα με τους New York Times, ήταν ο «δημιουργικός δανεισμός» και η ικανότητα του Έλληνα μεγιστάνα να βρίσκει νέους τρόπους να αποκτά τεράστια ποσά από τα χρήματα των άλλων. Από το 1947 κιόλας, ο Ωνάσης είχε καταφέρει να δανειστεί 40 εκατ. δολάρια από την Metropolitan Insurance Company, χωρίς να δώσει ούτε μια δεκάρα σε προσωπικές εγγυήσεις. Όπως εξηγεί το δημοσίευμα σχετικά με αυτή τη συμφωνία που αφορούσε το πετρέλαιο: «Οι συνέπειες αυτής της ιδέας ήταν επαναστατικές. Ουσιαστικά, οι θεσμοί δάνειζαν όχι στον Ωνάση αλλά στην εταιρεία πετρελαίου. Η αμοιβή ναύλωσης που πλήρωνε η εταιρεία πετρελαίου θα μπορούσε να «ανατεθεί» στην τράπεζα χωρίς να περάσει από τα χέρια του Ωνάση. Υπήρχε ελάχιστο ή καθόλου ρίσκο». Σημειώνεται ότι ήδη από το 1933 ο Έλληνας επιχειρηματίας δραστηριοποιούνταν έντονα στο πεδίο του πετρελαίου.

Τρίτο ήταν το ότι… δεν πλήρωνε φόρους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ωνάσης υπήρξε ένας πρωτοπόρος της νόμιμης φοροαποφυγής, αφού χρησιμοποιούσε τη Λιβερία, τον Παναμά, το Μονακό και το Λιχτενστάιν ήδη από τη δεκαετία του 1930, δηλαδή δύο ολόκληρες δεκαετίες πριν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις «ανακαλύψουν» αυτούς τους φορολογικούς παραδείσους.

Και τέταρτον, δεν υπέκυψε ποτέ στον πειρασμό του να βάλει τις επιχειρήσεις του στο χρηματιστήριο, αλλά διατήρησε προσωπικά τον έλεγχο και την ιδιοκτησία της αυτοκρατορίας του, έως το τέλος.

Πηγή:  itspossible.gr 

Διαβάστε επίσης


To Top