Ψυχολογία

Η μέθοδος της «γκρι πέτρας»: Η τεχνική για να αντιμετωπίσετε τους τοξικούς ανθρώπους


Τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί όταν αντιμετωπίζετε τοξικούς ανθρώπους εκτός ίσως από μία ιδέα που ονομάζεται η μέθοδος της «γκρι πέτρας».

Έχω κι εγώ τις εμπειρίες μου με ναρκισσιστές και τοξικούς ανθρώπους και ξέρω πόσο δύσκολοι μπορούν να γίνουν. Μερικές από αυτές τις σχέσεις ήταν τόσο κακές που προκάλεσαν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική μου κατάσταση.

Είχα χάσει βάρος, κακoπoιήθηκα σωματικά και λεκτικά και μάλιστα πείστηκα πως εγώ ήμουν το πρόβλημα. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι.

Παρουσιάζοντας την μέθοδο της γκρι πέτρας

Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κοινωνιοπαθείς, ψυχοπαθείς και γενικά τους τοξικούς ανθρώπους  που χρησιμοποιούν παρόμοιους τρόπους χειραγώγησης.

Η μέθοδος της γκρι πέτρας απευθύνεται μόνο σε αυτούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν από ένα τοξικό άτομο. Αν μπορείτε να φύγετε, ναι κάντε το, αλλά αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε, τότε χρειάζεστε κάτι για να επιβιώσετε.

Ας καταλάβουμε πως λειτουργεί

Φανταστείτε ένα γκρι βράχο, όχι κάποιο άλλο χρώμα, γκρι. Βλέπετε, κάθε άλλος βράχος όπως καφέ, κόκκινος ή πολύχρωμος, θα έχει μια συγκεκριμένη δημιουργική προσωπικότητα. Δεν θέλω να υπονοήσω πως το γκρι δεν είναι ωραίο χρώμα, απλώς δεν είναι τόσο έντονο.

Έτσι, δείτε αυτόν τον βράχο στο μυαλό σας και φανταστείτε τον ανάμεσα σε άλλα πράγματα διαφορετικών χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών. Τώρα, φανταστείτε τον εαυτό σας ως γκρίζο βράχο ανάμεσα σε άλλους χρωματιστούς. Ποιος νομίζετε ότι θα τραβήξει την περισσότερη προσοχή; Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε, αλλά οι πιθανότητες είναι πως δεν θα είστε εσείς.

Στους ναρκισσιστές και τοξικούς ανθρώπους δεν αρέσουν οι γκρι κόσμοι, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ώστε να καταλάβουν.

Συγκρίνοντας έναν ναρκισσιστή με την μέθοδο της γκρι πέτρας

Οι ναρκισσιστές αγαπούν την προσοχή. Βασικά, θέλουν να είναι συνεχώς στο επίκεντρο . Αν δεν παίρνουν την προσοχή που θέλουν, τότε σίγουρα σχεδιάζουν πώς να το καταφέρουν.

Αν ζείτε με έναν ναρκισσιστή, τότε καταλαβαίνετε πόσο μπορούν να σας αποστραγγίξουν. Ξέρετε τα ψέματα και την χειραγώγηση τους. Αργά ή γρήγορα το καταλαβαίνετε.

Έτσι, τι μπορεί να κάνει μια γκρι πέτρα σε έναν ναρκισσιστή; Το να συμπεριφέρεστε όπως η γκρι πέτρα δεν αρκεί, πρέπει να γίνεται η γκρι πέτρα. Γιατί; Είναι η προσοχή και οι αντιδράσεις σας που τρέφουν τον ναρκισσιστή. Αν γίνετε η γκρι πέτρα, αλλάζετε όλη την δυναμική. Αποδυναμώνετε έτσι τον ναρκισσιστή.

Πώς η μέθοδος της γκρι πέτρας κρατά μακριά τους τοξικούς ανθρώπους;

Ξέρετε πως οι ναρκισσιστές ξεκινούν ένα καβγά; Την επόμενη φορά που θα το κάνουν και θα σας προσβάλλουν με γελοίες ερωτήσεις, απλώς πείτε «Εντάξει». Ξέρετε πως οι προσβολές δεν ισχύουν, αλλά ποιος νοιάζεται! Βασικά, αφήστε τους να μιλούν μόνοι τους.

Επίσης, αντί να περνάτε πολύ χρόνο μαζί τους, να είστε περισσότερο μόνοι κάνοντας κοινά πράγματα, πράγματα που δεν τους τραβούν την προσοχή. Οι ναρκισσιστές μισούν το να βαριούνται ή να κάνουν βαρετά πράγματα.

Αφήστε με όμως να προσθέσω κάτι εδώ. Δεν πρέπει πάντα να κάνετε βαρετά πράγματα και να λέτε εντάξει σε όλους. Αυτή είναι μια ξεχωριστή περίπτωση μόνο για τους τοξικούς ανθρώπους.

Για τους άλλους, αυτούς που σας συμπεριφέρονται σωστά, πρέπει να συμπεριφέρεστε κανονικά. Αλλά μόλις εμφανιστεί το τοξικό άτομο κάντε πως δεν ενδιαφέρεστε καθόλου γι αυτά που έχει να πει.

Μια προειδοποίηση: Θέλω να σας προετοιμάσω για το αποτέλεσμα της μεθόδου.

Όταν αρχίζετε να τους αγνοείτε ή να απαντάτε μονολεκτικά, θα ξεκινήσουν να σας συμπαθούν όλο και λιγότερο. Μπορεί να θυμώσουν ή ακόμα και να πετάξουν πράγματα σαν μικρό παιδί. Να είστε σταθεροί. Τις περισσότερες φορές, οι ναρκισσιστές υποχωρούν.

Αλλά αυτό δεν θα γίνει πριν αντιδράσουν υπερβολικά. Είναι αδύνατο για ένα τοξικό άτομο να παραμείνει με κάποιον που δεν τρέφει το κενό του. Μετά από λίγο καιρό, θα φύγουν για πάντα. Μπορεί να το προσπαθήσουν αρκετές φορές πριν φύγουν οριστικά. Ίσως ακόμα και να σας ικετεύσουν και να υποσχεθούν πως θα συμπεριφέρονται καλύτερα.

Μπορεί η μέθοδος της γκρι πέτρας να αλλάξει τους τοξικούς ανθρώπους;

Είναι σπάνιο, αλλά μερικές φορές η μέθοδος μπορεί να τους βοηθήσει να δουν πως είναι οι ίδιοι. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να αλλάξουν εντελώς και να αρχίσουν να νοιάζονται για τα συναισθήματα των άλλων.

Μπορούν να κάνουν τα πάντα για να πάρουν την προσοχή που θέλουν. Κι εκεί ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Απλώς τους είναι πολύ δύσκολο να δουν τον εαυτό τους όπως τους βλέπουν οι άλλοι. Βασικά θεωρούν την συμπεριφορά τους απολύτως φυσιολογική.

Η μεταμόρφωσή σας σε γκρι πέτρα δεν είναι τόσο εύκολη, αλλά είναι μια σκληρή τεχνική, που στην αρχή χρειάζεται αρκετή προετοιμασία και πρακτική.

Αν αντιμετωπίζετε ένα τοξικό άτομο, δοκιμάστε την μέθοδο της γκρι πέτρας και δείτε πως λειτουργεί. Ξεκινήστε αργά ώστε να αποφύγετε πιθανές εκρήξεις βίας ή θυμού. Εν τέλει, οι ναρκισσιστές μισούν το να τους αγνοούν.

Σας εύχομαι τα καλύτερα ώστε να έχετε μια υγιή και χαρούμενη ζωή.

Μαγεία Τ.

awakengr.com

Αναφορές:
https://www.purewow.com
https://www.apa.org

Διαβάστε επίσης


To Top