Τρόπος ζωής

Η ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος

Το σώμα και το μυαλό μας, έχουν την ανάγκη να είναι απασχολημένα, κι αυτό αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα μακροζωίας.

Γράφει η Ελένη Κακλαμάνου

Σε περιοχές της ανατολής, κυρίως, οι άνθρωποι είναι κοντά στη φύση, κάνουν ελαφριές δραστηριότητες, σπέρνουν, θερίζουν. Δεν χρησιμοποιούν μέσα, πηγαίνουν πάντα με τα πόδια στο χωράφι τους και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν και το περπάτημα της ημέρας.

Αναλογιστήκαμε ποτέ πως μπορεί να χρησιμοποιούμε το αμάξι ακόμη και για 500 μέτρα; Αυτό κάθε άλλο παρά βοηθητικό μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου. Αλλάζουμε μικρές συνήθειες και έχουμε απευθείας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Ο νους έχει την τάση να γαντζώνεται στις συνήθειες κι ο μόνος τρόπος για να βγαίνει από αυτές είναι να έρχεται αντιμέτωπος με την καινούρια πληροφορία»

Έτσι, εισάγοντας καινούριες πληροφορίες, ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες συνάψεις και αναζωογονείται. Γι αυτό και είναι σημαντικό να εκτίθεται κανείς στην αλλαγή, ακόμα κι αν αυξάνει το επίπεδο άγχους του, βγαίνοντας από την περιοχή άνεσης του. Έτσι κι αλλιώς εώς ένα σημείο το άγχος είναι παραγωγικό.

Για να είναι κάποιος ενεργός στην καθημερινότητα του ακόμη κι αν δεν εργάζεται, χρειάζεται να έχει πάντα έναν στόχο στον ορίζοντα. Κάθε ημέρα που περνάει πρέπει να έχουμε έναν σκοπό και έναν στόχο ο οποίος θα μας δίνει νόημα, θα μας οδηγεί και δεν θα μας αφήνει να μένουμε στάσιμοι. «Όποιος έχει ένα γιατί για να ζει, μπορεί να υπομένει σχεδόν οποιοδήποτε πως.»

Προσοχή: Δεν χρειάζεται υπερπρόθεση γιατί φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Για να μπούμε σε μια κατάσταση ροής πρέπει να επικεντρωθούμε στην αύξηση του χρόνου που περνάμε κάνοντας δραστηριότητες που θα μας βάλουν σε κατάσταση ροής, κι όχι να αφηνόμαστε σε δραστηριότητες που μας παρασέρνουν και που θα μας δώσουν μια άμεση ευχαρίστηση, όπως το υπερβολικό φαγητό, η χρήση ουσιών και η κατάχρηση αλκοόλ ή η καταβρόχθιση σοκολάτας μπροστά από την τηλεόραση.

  • Διαλέγουμε να κάνουμε κάτι που δεν είναι υπερβολικά εύκολο αλλά ούτε και υπερβολικά δύσκολο για εμάς, γιατί και στις δύο αυτές περιπτώσεις θα μείνουμε στάσιμοι.
  • Βάζουμε συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους .
  • Είμαστε συγκεντρωμένοι σε μόνο ένα πράγμα.
  • Μαθαίνουμε να αγκαλιάζουμε και να αγαπάμε τις μικρές ασχολίες ρουτίνας.
  • Σημαντικές επίσης είναι και οι μικρές διακοπές αυτών. (με διαλογισμό)

Σήμερα κάνε κάτι περισσότερο, κάτι που θα σε βγάλει απ τη ζώνη ασφαλείας σου.

Μη ξεχνάς να ζεις την κάθε στιγμή, να καλλιεργείς τα ταλέντα σου, να είσαι σε εγρήγορση, να παίρνεις τον χρόνο σου, να αγχώνεσαι τόσο όσο χρειάζεται, να είσαι πάντα σε κατάσταση ροής, γιατί ροή είναι η ζωή και ζωή είναι η ευτυχία και το κοινωνικό έργο που έχεις χρέος να αφήσεις καθημερινά ως άνθρωπος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.

Αναφορές: Ικιγκάι

Διαβάστε επίσης

To Top