Διατροφή

Η επίφυση και οι επικίνδυνες τροφές

Υπάρχουν τρεις τροφές που μπορούν να βλάψουν την μνήμη σας. Μήπως είναι κομμάτι των διατροφικών σας συνηθειών;

Η τακτική κατανάλωση των τρανς λιπαρών οξέων, των κορεσμένων λιπαρών ή της ζάχαρης, μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της βλαβερής LDL χοληστερίνης και να ερεθίσει τα φλεγμονώδη γονίδια, να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, για καρκίνο, για άνοια και Αλτσχάιμερ. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη της άνοιας αλλά μια ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή συμβάλλουν τα μέγιστα στα προβλήματα μνήμης.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα δυο διατροφών στα λιπίδια του πλάσματος του αίματος, στα επίπεδα της ινσουλίνης και στην οπτική μνήμη υγιών ενηλίκων και ενηλίκων με ήπια διανοητική διαταραχή. Η μία διατροφή περιείχε πολλά κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες ενώ η άλλη ήταν χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και με λιγότερους υδατάνθρακες. Η δεύτερη διατροφή σχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων αίματος, ινσουλίνης και δείκτες βλάβης ελεύθερων ριζών και φλεγμονής στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και μετά από ένα μήνα διατροφής με χαμηλά κορεσμένα λίπη και απλούς υδατάνθρακες, η οπτική μνήμη βελτιώθηκε και στους υγιείς ενήλικες και σε αυτούς με ήπια διανοητική διαταραχή. Αυτή η έρευνα έχει μεγάλη σημασία για την επίδραση της διατροφής στην ποιότητα της ζωής και στην εγκεφαλική λειτουργία.

Ακολουθούν τρεις κατηγορίες τροφικών ουσιών που εγγυημένα γερνάνε τον εγκέφαλό σας:

Τρανς λιπαρά οξέα. Βρίσκονται στις επεξεργασμένες τροφές, στη μαργαρίνη, στο λάδι της σαλάτας, στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας , στα πατατάκια και τα ποπ κορν και στα γλυκά. Ο μέσος Αμερικάνος υπολογίζεται ότι καταναλώνει 10-30 γραμμάρια τρανς λιπαρών κάθε μέρα.

Για να γίνουν τα τρανς λιπαρά οξέα, τα φυσικά ακόρεστα φυτικά λίπη -που υγροποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου και έχουν την τάση να μουχλιάζουν- θερμαίνονται σε μεγάλη θερμοκρασία με καταλύτη νικελίου και αέριο υδρογόνου, γνωστό ως μερική υδρογόνωση. Αυτά τα τρανς λιπαρά οξέα έχουν μια αφύσικα μεγάλη διάρκεια ζωής. Περίπου το 70% του σογιέλαιου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει μερικώς υδρογονωθεί με αυτόν τον τρόπο. Με άλλα λόγια, ένα φυσικό προϊόν με μη αφύσικα λιπαρά, έχει μετατραπεί σε ένα αφύσικο υλικό με πάνω από 50% χημικώς τροποποιημένα λιπαρά.

Μια έρευνα του 2011 έδειξε ότι οι άνθρωποι με διατροφή υψηλή σε τρανς λιπαρά οξέα είχαν λιγότερη ευνοϊκή διανοητική λειτουργία και λιγότερη ολική εγκεφαλική χωρητικότητα, μαζί με χαμηλότερες βαθμολογίες σε διανοητικά τεστ και τεστ μνήμης. Για να αποφύγετε την κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων, απλά αποφύγετε κάθε προϊόν που έχει στην ετικέτα του την λέξη «μερικώς υδρογονωμένο», συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων και τηγανητών τροφών.

Κορεσμένα λιπαρά. Βρίσκονται στο λίπος του κρέατος, στην πέτσα του κοτόπουλου, στα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά και στο βούτυρο. Μια έρευνα του 2012 έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με μείωση της διανοητικής λειτουργίας και της μνήμης, σταδιακά. Περίπου 6000 γυναίκες, όλες πάνω από 65 χρονών συμμετείχαν σε τρία τεστ διανοητικής λειτουργίας, κάθε δύο χρόνια για περίπου 4 χρόνια. Οι γυναίκες που κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών είχαν άσχημη συνολική διανοητική λειτουργία και μνήμη, σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωσαν χαμηλότερες ποσότητες. Από την άλλη, οι γυναίκες που έφαγαν τα πιο μονοακόρεστα λίπη (που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στο φυστικοβούτυρο και τα αβοκάντο), είχαν ιδιαίτερα καλύτερες βαθμολογίες σταδιακά, στη διανοητική λειτουργία.

Ακολουθούν 6 γρήγορες συμβουλές για να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας:

Αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά που έχουν πλήρη λιπαρά με εκείνα που έχουν χαμηλά λιπαρά

• Αντικαταστήστε το βούτυρο με την μαργαρίνη που φτιάχνεται από κανόλα, ηλίανθο, λάδι ή ομογενοποιημένο γάλα.

• Αποκόψτε όλο το λίπος που είναι ορατό από το κρέας, απομακρύνετε την πέτσα από το κοτόπουλο και μειώστε το επεξεργασμένο κρέας όπως τα λουκάνικα και τα σαλάμια.

• Να τρώτε 2-3 μερίδες λιπαρού ψαριού κάθε εβδομάδα. Προσθέστε στη διατροφή σας κάψουλες με λάδι ψαριού και εμπλουτισμένες με ωμέγα 3 τροφές και ροφήματα.

• Να τρώτε λιγότερες τούρτες, γλυκίσματα και μπισκότα.

• Επίσης ελαττώστε τις πίτσες, τα τηγανητά ψάρια, τα χάμπουργκερ, τις τηγανητές πατάτες και τα μακαρόνια με κρεμώδεις σάλτσες.

Ζάχαρη, σιροπιαστά και απλοί υδατάνθρακες. Η ζάχαρη, τα σιροπιαστά και οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο της ινσουλινοαντίστασης, της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει περίπου 21 κιλά ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και 16 κιλά σιροπιού από καλαμπόκι με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη τον χρόνο , σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο γεωργίας. Η σουκρόζη και το σιρόπι καλαμποκιού, μια φτηνή υγρή γλυκαντική ουσία, είναι οι κύριες διατροφικές πηγές της φρουκτόζης. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης προστίθεται ευρέως σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, των σαλτσών και μπαχαρικών, του πουρέ μήλου και των παιδικών τροφών.

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με αρουραίους, έδειξε ότι μια διατροφή υψηλή σε φρουκτόζη, επιβράδυνε τον εγκέφαλο, καθυστερώντας την μνήμη και την μάθηση. Οι αρουραίοι που κατανάλωσαν φρουκτόζη για έξι εβδομάδες ήταν πιο αργόστροφοι και τα εγκεφαλικά τους κύτταρα είχαν πρόβλημα με να στέλνουν και να λαμβάνουν σήματα το ένα στο άλλο. Η ικανότητα των αρουραίων να σκέφτονται καθαρά διαταράχτηκε, όπως και η ικανότητά τους να ανακαλούν στην μνήμη τους πράγματα που είχαν μάθει έξι εβδομάδες πιο πριν. Αυτοί οι αρουραίοι εμφάνισαν επίσης ενδείξεις αντίστασης στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που ελέγχει την γλυκαιμία και ρυθμίζει την συναπτική λειτουργία στον εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, επειδή έφαγαν πολλή φρουκτόζη, η ικανότητα της ινσουλίνης να ελέγχει το πώς τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν τη ζάχαρη για την επεξεργασία της σκέψης και των συναισθημάτων, μπλοκαρίστηκε και επηρεάστηκε η μνήμη και η διαδικασία μάθησης.

Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να αναλογιστούμε είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Οι τροφές που διασπώνται γρήγορα κατά τη διάρκεια της χώνεψης και απελευθερώνουν γλυκόζη γρήγορα μέσα στο αίμα, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ενώ εκείνες που διασπώνται αργά και απελευθερώνουν γλυκόζη σταδιακά, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η ζάχαρη, τα σιρόπια και οι απλοί υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και απελευθερώνουν την γλυκόζη πολύ γρήγορα, προκαλώντας απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε απάντηση, το πάγκρεας απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης για να βοηθήσει το συκώτι. Οι μύες και τα κύτταρα λίπους απορροφούν αυτό το πλεόνασμα γλυκόζης. Με το πέρασμα των χρόνων και με τόσες πολλές απότομες αυξήσεις στην γλυκαιμία και την ινσουλίνη, η ευαισθησία αυτών των κυττάρων στην ινσουλίνη μειώνεται. Αυτό είναι γνωστό και ως ινσουλινοαντίσταση.

Η κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σημαίνει μικρότερες αυξήσεις της γλυκόζης και της ινσουλίνης και πιο αργή απορρόφηση μέσα στο αίμα.  Αυτό βελτιώνει τον μακροχρόνιο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και διατηρεί την ευαισθησία όλων των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη, συμπεριλαμβανομένων και των εγκεφαλικών κυττάρων. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση χαμηλών σε γλυκαιμικούς δείκτες φαγητών όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα λαχανικά, είναι πιθανόν να μειώσει τον κίνδυνο της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών και την απώλεια της μάθησης και της μνήμης.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Διαβάστε επίσης

To Top