Ψυχολογία

Η επαφή με την φύση μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά


Έχει φανεί ότι η φύση ασκεί μεγάλη επιρροή στη διάθεση του ανθρώπου και του ψυχισμού του. Ως μέρος της φύσης και εμείς, όταν αλληλοεπιδρούμε μαζί της μπορούμε να λάβουμε πολλά οφέλη και μέσα σε αυτά είναι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο θετικά.

Η φύση και η ψυχική μας διάθεση

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, στις οποίες η πρόσβαση σε κάποιο φυσικό τοπίο είναι περιορισμένη ή και αδύνατη, τείνουν να εμφανίσουν πολύ πιο συχνά και πιο εύκολα κατάθλιψη. Αντίστοιχα έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους και στρες σε σχέση με άτομα που μένουν κοντά ή στη φύση ή έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Η βόλτα σε ένα δάσος, στη θάλασσα ή ακόμα και σε ένα πάρκο, μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του εγκεφάλου και της διάθεσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ψυχισμό ενός ανθρώπου.

Τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο

Στον εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένα μηχανισμός που ρυθμίζει την διάθεση και την ψυχολογία ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται από τα χρώματα. Τα χρώματα της φύσης όπως το πράσινο και το μπλε (και όλες οι αποχρώσεις τους φυσικά) δρουν πολύ θετικά στη διάθεσή μας.

Ατενίζοντας το μπλε μειώνονται οι σφυγμοί και ο ρυθμός της αναπνοής και προσωρινά ελαττώνεται η πίεση του αίματος. Πρακτικά όλοι οι συσχετισμοί μας με το μπλε χρώμα είναι θετικοί. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για το πράσινο.

Το πράσινο όχι μόνο αντιπροσωπεύει τη ζωή και την ανάπτυξη, αλλά είναι και το πιο χαλαρωτικό και ηρεμιστικό χρώμα του φάσματος. Το αίτιο είναι φυσικό. Σε αντίθεση με τα άλλα χρώματα, το πράσινο εστιάζεται κατ’ ευθεία στον αμφιβληστροειδή χωρίς να διαθλάται, καθιστώντας το έτσι αντιληπτό ιδιαίτερα εύκολα από το μάτι. Θεωρείται επίσης πως έχει μεγάλες θεραπευτικές δυνάμεις και την ικανότητα να απαλύνει και να αναζωογονεί. Σύμφωνα με ειδικούς χρωματικούς συμβούλους, άνθρωποι που εργάζονται σε πράσινο περιβάλλον έχουν λιγότερους στομαχόπονους.

Επαφή με τη φύση 

Πόσες φορές, όταν δεν νιώθουμε καλά, έχουμε την ανάγκη να πάμε να περπατήσουμε σε κάποιο φυσικό περιβάλλον, για να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε; Η επαφή με τη φύση μας φέρνει πιο κοντά με τον εαυτό μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Επίσης, η ομορφιά της φύσης μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα πιο θετικά. Στη φύση είναι όλα αρμονικά γιατί είναι διαφορετικά. Δεν είναι ίδια ούτε τέλεια, κι όμως καταφέρνουν να συνυπάρχουν αρμονικά και να δημιουργούν ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Το φυσικό περιβάλλον μας υπενθυμίζει ότι η ομορφιά μπορεί να κρύβεται στις ατέλειες. Όλα όσα είναι μέρος της φύσης μαθαίνουν να επιβιώνουν και να γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά, όταν αποκτούν ένα λίγο διαφορετικό χαρακτηριστικό από το συνηθισμένο.

Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και εμείς οι άνθρωποι. Οι «ατέλειές» μας, δεν είναι ατέλειες, είτε είναι εμφανισιακές είτε είναι ψυχικές. Από αυτές μπορούμε να εξελιχθούμε σε κάτι πολύ πιο όμορφο και μοναδικό και έτσι να αφήσουμε το στίγμα μας στη φύση.

Έτσι, και μαζί με όλα τα παραπάνω, η φύση μας δημιουργεί έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης, με τον οποίο μπορούμε να πορευθούμε σε μια ζωή γεμάτη ευτυχία.

Ευαγγελία Μποζαντζόγλου
Πηγή:  flowmagazine.gr 

Διαβάστε επίσης


To Top