Επιστήμη

Η χημεία της θετικότητας

Της Shakila Ιωάννας Μπράτη 

Οι νευροδιαβιβαστές είναι αυτοί που ελέγχουν σχεδόν τα πάντα, από τα βασικά μας συναισθήματα, όπως η χαρά και η λύπη, έως την πέψη και τις ορμόνες μας. Οι σκέψεις επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές και αυτοί, ανάλογα με την ποιότητα της σκέψης, παράγουν αντίστοιχες νευροχημικές αλλαγές, για παράδειγμα: το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, παράγει κάτι σαν ντοπαμίνη, που δημιουργεί ένα αίσθημα τόνωσης, που σχετίζεται περισσότερο με τη νορεπινεφρίνη.

Ότι διατρέχει το νου, ειδικά αν είναι επαναλαμβανόμενο, δημιουργεί αποτυπώματα που, διαμέσου του νευρικού συστήματος, επηρεάζουν τις συνάψεις του εγκεφάλου, δημιουργώντας επίσης και καινούργιες. Κάθε σκέψη, είναι ένα κύμα ηλεκτρικό, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πολλές αλλαγές στο σώμα αλλά και την ψυχολογία. Υπάρχουν άπειροι υποδοχείς στο κάθε κύτταρο στο σώμα, κάθε υποδοχέας ειδικός για ένα πεπτίδιο ή μία πρωτεϊνη. Κάθε συναίσθημα απελευθερώνει το δικό του «υλικό» νευροπεπτιδίων, τα οποία κινούνται με δυναμικό τρόπο στο σώμα και συνδέονται με τους υποδοχείς που αλλάζουν τη δομή των κυττάρων.

Τα κύτταρα, όπως γνωρίζουμε, διαιρούνται. Αν το κύτταρο έχει επηρεαστεί από ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο περισσότερο από κάποιο άλλο, τα νέα κύτταρα που θα δημιουργηθούν, θα έχουν τη δική του καταγραφή. Έτσι, όσο πιο αρνητικά σκεπτόμαστε, τόσο πιο τοξικό περιβάλλον δημιουργούμε, καθώς προγραμματίζουμε τα κύτταρα να λαμβάνουν περισσότερα αρνητικά πεπτίδια.

Σταδιακά, μειώνονται οι υποδοχείς των θετικών πεπτιδίων. Έτσι, τα κύτταρα τείνουν προς την αρνητικότητα. Κάθε στιγμή, διαμέσου της σκέψης, επηρεάζουν το σώμα, επηρεάζουν τα γονίδιά μας, ότι συμβαίνει ως εξωτερική επιρροή, αντανακλα στο εσωτερικό, απενεργοποιώντας ή ενεργοποιώντας τα γονίδια. Έτσι αλλάζει και η γεννητική δραστηριότητα, δηλαδή οι προτεϊνες, τα ένζυμα και άλλες ουσίες που επηρεάζουν τα κύτταρα.

Μόνο το 5% των μεταλλάξεων των γονιδίων επηρεάζει την υγεία. Όλο το υπόλοιπο, το 95% δηλαδή, είναι οι σκέψεις, η στάση που έχουμε απέναντι στη ζωή, ο τρόπος που χειριζόμαστε την ενέργεια. Τελικά, οι σκέψεις και οι αντιλήψεις, μπορούν να ελέγξουν τη βιολογία. Κατανοούμε τη βαθειά σχέση που υπάρχει μεταξύ νου και σώματος και πόσο καθοριστικό είναι να διαχειριζόμαστε την ενέργειά μας με ευθύνη. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε στον Εαυτό μας, βελτιώνοντας την ποιότητα του Ευ Ζην, δηλαδή τη φιλοσοφία μας απέναντι στη ζωή σε διάφορα επίπεδα, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στην ψυχική και τη σωματική υγεία.

Δενδριτικός Αχάτης: ένα ορυκτό που μπορεί να βοηθήσει απίστευτα στην θετική αντιμετώπιση του Εαυτού, «ριζώνοντας» μέσα μας το αίσθημα της αισιοδοξίας. Σταματά τα αρνητικά πρότυπα που έχουμε χρησιμοποιήσει για βάση της ύπαρξής μας, βοηθώντας να καθαρίσουμε το ενεργειακό μας περιβάλλον. Σταματά την κατηγόρια του Εαυτού και το αίσθημα της αναξιότητας και στηρίζει όταν υπάρχει εσωτερική αίσθηση ανεπάρκειας, που δε βοηθά το άτομο να στεριώσει πουθενά. Προσφέρει ισορροπία σε ανθρώπους που κινούνται μεταξύ αντιθέσεων που τους εξαντλούν συναισθηματικά, όπως και τους στηρίζει, ώστε να κατανοήσουν το κίνητρο πίσω από αυτές τις αντιδράσεις. Διαλύει την κατάθλιψη και δίνει το αίσθημα της βαθειάς ολοκλήρωσης.

Πηγή: therapywave.eu

Διαβάστε επίσης

To Top