Διαλογισμός

H Μαγεία της προσοχής στο κβαντικό πεδίο


Όταν παρατηρώ με προσοχή αλλάζω την πραγματικότητά μου!

Αφθονία ή πλούτος σημαίνει ότι κάποιος μπορεί με ευκολία να εκπληρώνει τις επιθυμίες του, όποιες κι αν είναι αυτές, είτε αφορούν στη σφαίρα της ύλης είτε στις συναισθηματικές, ψυχολογικές ή πνευματικές μας ανάγκες ή στη σφαίρα των σχέσεων. Η προσοχή ενός αληθινά πλούσιου ατόμου δεν εστιάζεται ποτέ μόνο στο χρήμα. Επιπλέον, ένα πλούσιο άτομο δεν έχει ποτέ χρηματικές ανησυχίες.
Μπορεί να έχετε εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα, εάν όμως σκέφτεστε συνέχεια το χρήμα, εάν σας απασχολεί και ανησυχείτε γι’ αυτό- ότι δεν έχετε αρκετά, πως θα αποκτήσετε περισσότερα ή μην τα χάσετε- τότε ανεξάρτητα από το ποσό δολαρίων που κατέχετε, είστε φτωχός. Όπως είπε κάποτε ο Οscar Wilde, ‘’Υπάρχει μόνο μία τάξη ανθρώπων που σκέφτεται τα λεφτά περισσότερο από τους πλούσιους και αυτοί είναι οι φτωχοί. Ουσιαστικά οι φτωχοί δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτε άλλο.

Το να έχεις πραγματικό πλούτο ή να ευημερείς σημαίνει να έχεις μία απόλυτα ξέγνοιαστη στάση για οτιδήποτε στη ζωή, ακόμη και για τα λεφτά. Η αληθινή συνειδητότητα πλούτου είναι συνεπώς συνειδητότητα της πηγής κάθε υλικής πραγματικότητας. Αυτή η πηγή κάθε υλικής πραγματικότητας είναι η καθαρή συνειδητότητα. Είναι η καθαρή επίγνωση. Είναι το ενοποιημένο πεδίο, το πεδίο όλων των δυνατοτήτων.

Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε αυτό το πεδίο μόνο στοχαζόμενοι πάνω σ’ αυτό, επειδή είναι, εξ’ ορισμού, υπερβατικό της σκέψης. Μπορούμε, όμως να έχουμε βιωματική γνώση αυτού του πεδίου μέσω της υπέρβασης, γνωρίζοντάς το σαν τη δική μας ενδόμυχη φύση. Όταν υπερβαίνουμε, κατανοούμε μη λεκτικά, χωρίς τη χρήση λέξεων. Αποκτούμε άμεση γνώση, χωρίς την περισπαστική διαμεσολάβηση της ομιλίας. Αυτή είναι η αξία του διαλογισμού, που μας δίνει την εμπειρία του καθαρού Είναι, μολονότι η εμπειρία του καθαρού Είναι, είναι καθεαυτή μία έκφραση αγνής χαράς και μακαριότητας.

Το κύριο πλεονέκτημα της εναλλαγής διαλογισμού και δραστηριότητας είναι ότι όσο περισσότερο βυθιζόμαστε στο πεδίο του καθαρού Είναι, της καθαρής συνειδητότητας και επίγνωσης, τόσο περισσότερο εμποτίζεται με αυτό η δραστηριότητά μας. Και στη συνέχεια η δραστηριότητά μας αποκτά τις ιδιότητες που είναι σύμφυτες του καθαρού Είναι, της καθαρής συνειδητότητας: απειροσύνη, μη οριακότητα, αφθονία, ευημερία και αθανασία.

Ο καλύτερος τρόπος για την απόκτηση της γνώσης αυτού του πεδίου του καθαρού είναι ο διαλογισμός. Μας βοηθάει επίσης να αντιλαμβανόμαστε αυτές τις ιδιότητες διανοητικά και να στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτές, επειδή τελικά οτιδήποτε βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της ιδιότητας της προσοχής μας.

Ας αναφερθούμε εκτενέστερα στο κβαντικό πεδίο. Οι φυσικοί μας λένε ότι καθώς περνάμε πέρα από τη σφαίρα των υποατομικών σωματιδίων που δομούν το άτομο, και κατ’ επέκταση κάθε τι πραγματικό, πως όταν προσπαθούμε να εξετάσουμε και να κατανοήσουμε αυτά τα σωματίδια- με αστεία ονόματα όπως κουάρκς, μποζόνια, λεπτόνια κ.ο.κ. – τα σωματίδια αυτά είναι τόσο μικρά που πάντα αδυνατούμε να τα μετρήσουμε. Δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ποτέ διαθέσιμα όργανα που να καταμετρήσουν το απειροστικό μέγεθος αυτών των σωματιδίων. Ουσιαστικά είναι τόσο μικρά που μόνο να τα σκεφτούμε μπορούμε.

Συμβαίνει τώρα ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με τα σωματίδια αυτά: δεν τα έχει δει ποτέ κανείς. Επομένως, εάν δεν μπορείτε να παρατηρήσετε αυτά τα υποατομικά σωματίδια, εάν δεν μπορείτε να τα δείτε, πως μπορείτε να ξέρετε εάν καν υπάρχουν; Και η απάντηση είναι ότι γνωρίζουμε την ύπαρξή τους από τα ίχνη που αφήνουν στους επιταχυντές σωματιδίων. Στους χώρους που ερευνούν τις υποατομικές θεωρίες, μπορεί κανείς να δει – ακόμη και να φωτογραφήσει- τα ίχνη που αυτά τα σωματίδια αφήνουν πίσω τους. Και κοιτώντας τα ίχνη αυτά, ξέρει κανείς ότι τα ίχνη αυτά έχουν πράγματι υπάρξει. Υπάρχει όμως και μια άλλη ενδιαφέρουσα όψη αυτών των σωματιδίων, το ότι φαίνεται να υπάρχουν μόνο όταν τα παρατηρούμε.

Επομένως, εάν παρατηρούμε ένα κβαντικό πεδίο, κάθε φορά που το κοιτάμε, τα σωματίδια αυτά αναλάμπουν στιγμιαία σε υπάρξεις. Και κάθε φορά που αποστρέφουμε την προσοχή μας, εξαφανίζονται στο κενό. Ανάβουν και σβήνουν συνέχεια σαν μικροσκοπικά φώτα σε σκοτεινό θάλαμο. Μπορείτε να φανταστείτε τον σκοτεινό θάλαμο σαν τον άπειρο, απεριόριστο χώρο και την αναλαμπή της ύπαρξης των σωματιδίων να γίνεται μόνο μέσω της εστίασης της προσοχής μας στο πεδίο.

Όταν εστιάζετε την προσοχή σας στο πεδίο, τότε αυτά αναδύονται σε υπάρξεις. Όταν η προσοχή σας είναι στραμμένη αλλού, τότε είναι μόνο ένα εύρος πιθανοτήτων στο πεδίο όλων των δυνατοτήτων.

Κάθε σωματίδιο είναι ταυτόχρονα και ένα κύμα. Και είναι ένα κύμα μέχρι τη στιγμή της παρατήρησης. Ένα κύμα δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη θέση στο χώρο ή στον χρόνο’ είναι κάτι διάχυτο. Γι αυτό ονομάζεται εύρος πιθανοτήτων στο πεδίο όλων των δυνατοτήτων. Καθορίζει τη στατιστική πιθανότητα να βρεθεί ένα σωματίδιο σε ορισμένη θέση τη στιγμή της παρατήρησης- δηλαδή τη στιγμή της προσοχής. Είναι η προσοχή που μεταβάλλει το εύρος πιθανοτήτων, το κύμα, την κατανομή πιθανοτήτων, για μια πιθανή μέτρηση με χρονική συνάρτηση. Η προσοχή παίρνει το εύρος πιθανοτήτων και του δίνει υλική υπόσταση, μόνο με την απλή πράξη της παρατήρησης, και αυτή η πράξη της παρατήρησης, είναι, φυσικά η εστίαση της προσοχής μας σ’ αυτό. Ένα σωματίδιο επομένως κυριολεκτικά δημιουργείται από εσάς και εμένα μέσω της πράξης της παρατήρησης. Πριν παρατηρηθεί ήταν απλά μία μαθηματικά πιθανότητα, μία κατανομή πιθανοτήτων για μια ενδεχόμενη μέτρηση με χρονική συνάρτηση

ΝΑΜΑΣΤΕ
Ζηζή Πατεράκη
Spiritual Teacher/Healer
[email protected]
live-in-light

Διαβάστε επίσης


To Top