Διαπαιδαγώγηση

Γράμμα στο παιδί μου, για όταν μεγαλώσει..

Αγάπη μου γλυκιά,

Όταν θα μεγαλώσεις.. σε παρακαλώ..και σου εύχομαι..

Να αγαπάς τον εαυτό σου.

Αν αγαπάς τον εαυτό σου θα είσαι ένα δέντρο γεμάτο καρπούς και θα έχεις να προσφέρεις και στους γύρω σου.

Να σέβεσαι τους ανθρώπους που έχεις στην ζωή σου και που συναντάς στο διάβα σου. Όσο ψηλά και αν πας, κάτι το οποίο στο εύχομαι μόναχα αν σε κάνει ευτυχισμένο…να θυμάσαι πως θα πρέπει να φέρεσαι στον πιο φαινομενικά σημαντικό άνθρωπο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα φέρεσαι σε εκείνον με την πιο ταπεινή ζωή. Με τον ίδιο σεβασμό. Γιατί όλοι, κάτω από τα πέπλα των εντυπώσεων, είναι ίσοι. Ο πιο «μεγάλος» άνθρωπος και ο πιο «μικρός», στην γύμνια τους, δίχως τίποτα να τους περιβάλλει, είναι ίδιοι μεταξύ τους. Το πνεύμα μόνο κάνει την διαφορά.

Σεβασμός είναι να μην προσβάλεις, να μιλάς όμορφα και να αγκαλιάζεις την διαφορετικότητα του κάθε ενός. Χωρίς να σημαίνει πως δεν πρέπει να είσαι επιλεκτικός με ποιούς θα σπαταλάς τον χρόνο σου. Ο χρόνος είναι άπιαστος, σαν τους κόκκους της άμμου θα ρέει από τα χέρια σου. Είναι πολύτιμος. Για αυτό ξόδεψε τον σοφά. Οι άνθρωποι που θα επιλέγεις στην ζωή σου, θα συμβάλουν κατά πολύ στην διαμόρφωση του «είναι» σου.

Μην πληγώσεις καμία ψυχή. Είσαι ελεύθερος να κανείς ότι θελήσεις στην ζωή σου, αρκεί να μην καταπατάς ανθρώπους και να μην κάνεις κακό με τις επιλογές σου σε κανέναν εσκεμμένα.

Να αγαπάς. Με την αγάπη εξαλείφεις τους φόβους σου. Αγγίζεις τον εαυτό σου πιότερο και κατακτάς ευκολότερα τα όνειρα σου. Με την αγάπη ομορφαίνει ο κόσμος σου και σιγά σιγά το σύμπαν ολάκερο. Η αγάπη είναι ή θα έπρεπε να είναι η υπόσταση κάθε θρησκείας. Η αγάπη είναι κινητήρια δύναμη. Ποτέ μην το ξεχνάς.

Να αγκαλιάζεις τον θυμό, όπως και την αγάπη. Ο θυμός, όταν τον αισθάνεσαι σου μιλάει, προσπαθεί να σε προστατεύσει και να σε απομακρύνει από καταστάσεις, ίσως και από ανθρώπους που δεν είναι για εσένα. Είτε επιθυμεί να δώσει δίοδο σε κάτι που υποβόσκει μέσα σου, καταπιεσμένο, που πρέπει να εξωτερικεύτει για να εξομαλυνθεί.

Να μην επιτρέπεις σε κανέναν να καταπατά τα όρια σου. Αυτά που εσύ έχεις θεσπίσει με βάση τις ανάγκες σου. Να πορεύεσαι με την προσωπική σου ηθική, άθικτη.

Να είσαι ευγενικός. Διότι ο ευγενής άνθρωπος κινείται με αξιοπρέπεια σε όλες του τις εκφάνσεις.

Να προσφέρεις απλόχερα την βοήθεια σου, όταν μπορείς. Να μην στερείς από τον εαυτό σου, ούτε να καταπιέζεσαι και φυσικά να μην επιτρέπεις να σε εκμεταλλεύονται. Αλλά όταν βλέπεις πως υπάρχει πραγματικά ανάγκη, εφόσον μπορείς και το κανείς με την καρδιά σου, να βοηθάς! Όσο περισσότερο δίνουμε τόσο περισσότερα έρχονται. Αυτό λέγεται ροή.

Να μην φοβάσαι να μετανιώνεις, να παραδέχεσαι τα λάθη σου, τόσο στον ίδιο σου τον εαυτό, όσο και στους άλλους. Να τολμάς να ζητάς συγνώμη, όταν πρέπει και το νιώθεις.

Να φροντίζεις τον εαυτό σου. Να κάνεις πράγματα που αγαπάς, που σου δίνουν χαρά και σου φέρνουν ισορροπία. Όσο μικρά ή μεγάλα και αν είναι. Να τα καθιερώσεις στην ζωή σου. Μπορεί να είναι καθημερινά, μια βόλτα στην παραλία, να διαβάζεις ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο που σου αρέσει, να ακούς κλασική μουσική, για να χαλαρώνεις. Ή ένα ταξίδι σε έναν διαφορετικό προορισμό κάθε χρόνο. Αρκεί να μην βλέπεις πολύ τηλεόραση. Είναι δυστυχώς ένα μέσο, με το οποίο μπορούν να κατευθύνουν τον κόσμο.

Να είσαι ελεύθερος. Μην επιτρέψεις στην κοινωνία να σου πει ποιός είσαι και τι πρέπει να κάνεις. Η ψυχή σου ξέρει τι είναι για εσένα και τι πραγματικά θέλεις. Να την ακούς.

Να λες πάντα την αλήθεια. Να θυμάσαι πως η αλήθεια είναι πηγή ελευθερίας.

Να στέκεις περήφανα, συνάμα ταπεινά. Να φέρεσαι στον εαυτό σου, το ίδιο όταν είσαι μόνος σου, με όταν σε βλέπει κάποιος. Να ζεις, να αγαπάς, να εξελίσσεσαι.

Για να γίνεις ζωντανός φάρος της αστείρευτης ζωής..

Μαρία Πολυμήλη

Διαβάστε επίσης

To Top