Αυτοβελτίωση

Γνωστική Αναδιάρθρωση: Αλλάξτε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές!

«Είμαστε το σύνολο όλων των εμπειριών μας. Αυτές οι εμπειρίες- είτε θετικές ή αρνητικές- μας κάνουν το άτομο που είμαστε, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας». -B.J. Neblett

Οι εμπειρίες μας μπορούν να αφυπνίσουν μια συναισθηματική αντίδραση, είτε θετική είτε αρνητική, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συναισθήματα που μας είχαν προκληθεί εκείνη την χρονική στιγμή. Η ανάμνηση αυτής της εμπειρίας παραμένει μαζί μας, αρχειοθετείται στο μυαλό μας με βάση την ταμπέλα που της δώσαμε και όταν μοιράζεστε αυτή την εμπειρία με άλλους, λέτε την ιστορία του πως σας έκανε να αισθανθείτε.

Είμαστε το σύνολο όλων των εμπειριών μας και αυτές οι εμπειρίες είναι που μας πλάθουν. Τι κι αν μπορούσατε να τις επαναπροσδιορίσετε ή να αλλάξετε τις αρνητικές μνήμες που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο γεγονός της ζωής σας; Η γνωστική αναδιάρθρωση είναι μια ψυχολογική τεχνική που βοηθά τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αρνητικών ή των παράλογων σκέψεων και την προβολή τους από μια διαφορετική και θετική οπτική γωνία.

Για παράδειγμα, είχατε έναν τρομερό χωρισμό και η ανάμνηση που σχετίζεται με αυτή την σχέση θα είναι πιθανώς αρνητική. Όταν λέτε στον εαυτό σας μια διαφορετική ιστορία, αλλάζει την φυσιολογική αντίδραση αυτής της εμπειρίας. Σε αυτή την περίπτωση, όταν αλλάζετε την αντίληψη σας για την σχέση και λέτε στον εαυτό σας πως σας δίδαξε ένα πολύτιμο μάθημα, υποβάλλεστε σε μια εσωτερική αλλαγή.

Είναι μια συνειδητή αλλαγή στην ψυχική προοπτική ενός ατόμου που ενισχύει την δύναμη σας να αναδιαρθρώσετε κυριολεκτικά κάθε σκέψη που έχετε σε κάτι πιο θετικό. Η γνωστική αναδιάρθρωση δεν περιορίζεται μόνο στις παρελθοντικές εμπειρίες, μπορεί να έχει να κάνει επίσης και με τα συστήματα πεποιθήσεων που προς το παρόν σας καταστρέφουν ή σας εμποδίζουν να πετύχετε ορισμένους στόχους.

Πώς λειτουργεί η γνωστική αναδιάρθρωση;

  1. Κατανοήστε τα μοτίβα σκέψεων σας και τις αντιδράσεις σας σε αυτά

Είναι ένα σημαντικό βήμα πριν αλλάξετε την προοπτική σας. Αν δεν γνωρίζετε τα συναισθήματα που προκαλούνται από συγκεκριμένες αναμνήσεις, πώς μπορείτε να τα αλλάξετε;

Δεν μιλάμε για την καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων, αλλά για την συνειδητοποίηση τους. Όταν σκέφτεστε μια συγκεκριμένη ανάμνηση, πώς σας κάνει να νιώθετε; Τώρα δοκιμάστε να την ερμηνεύσετε από μια διαφορετική προοπτική, προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στην θέση των άλλων ή ακόμα και να αποκτήσετε μια γενικότερη οπτική γωνία.

Προσπαθήστε να φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να γίνετε κομμάτια όταν η πορεία είναι σκληρή, αφήστε την να φύγει, αφήστε την να κυλήσει, ανοίξτε την καρδιά σας για να συγχωρήσετε και αυτό θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μια κατάσταση και να αυξήσετε την ψυχολογική ευεξία σας.

Μόλις κατανοήσετε τις σκέψεις σας, γίνεται πιο εύκολο να τις παρατηρήσετε και τις δείτε με νέα ματιά ή τουλάχιστον να προσπαθήσετε.

  1. Διαλογιστείτε για να μειώσετε τους αρνητικούς μονολόγους

Ειλικρινά, δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για την αποτελεσματικότητα του διαλογισμού. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας αντί να μπερδεύεστε μέσα τους, αφήστε τες να περάσουν σαν ποτάμι που ρέει. Το να μην κολλήσετε πουθενά, αλλά το να βρείτε ένα νέο δρόμο για να πλεύσετε σε αυτό το ταξίδι που λέγεται ζωή θα σας επιτρέψει να τα βιώσετε όλα χωρίς κριτική ή ντροπή.

Ο Sogyal Rinpoche ανέφερε στο Θιβετιανό βιβλίο για την ζωή και τον θάνατο: «Συχνά αναρωτιόμαστε τι να κάνουμε για την αρνητικότητα ή για ορισμένα συναισθήματα που μας προκαλούν προβλήματα. Στην άνεση του διαλογισμού, μπορείτε να δείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας με μια εντελώς αμερόληπτη στάση. Όταν η στάση σας αλλάζει, τότε ολόκληρη η ατμόσφαιρα του μυαλού αλλάζει ακόμα και η ίδια η φύση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας. Όταν γίνεστε πιο σύμφωνοι, το ίδιο κάνουν και αυτά. Αν δεν έχετε καμία δυσκολία μαζί τους, δεν θα έχουν καμία δυσκολία μαζί σας».

Ο διαλογισμός δεν χρειάζεται να είναι βαρετός, έχουμε τρόπους να διαλογιστούμε ακόμα και χωρίς διαλογισμό. Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε έναν συγκεντρωμένο διαλογισμό για να περιορίσετε τους αρνητικούς μονολόγους. Αν σας αρέσει να πειραματίζεστε υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί μέθοδοι διαλογισμού.

  1. Αντικαταστήστε τις σκέψεις σας με πιο θετικές

Είναι δύσκολο να ξεπεράσετε ένα επίπονο παρελθόν, αλλά το να ζείτε σε αυτό για πολύ καιρό δεν θα σας οδηγήσει πουθενά. Μεταμορφώστε τους αρνητικούς μονολόγους σας, ξανά πείτε την ιστορία στο μυαλό σας ώστε να αρχίσετε να την πιστεύετε.

Ερευνητές έχουν δείξει ότι οι αναμνήσεις μας αλλάζουν κάθε φορά που ανακαλούνται, οπότε η ιστορία δεν είναι ποτέ ακριβώς όπως συνέβη. Οπότε γιατί να μην την ξανά γράψουμε όπως θέλουμε;

Αναζητήστε το «δώρο» σε κάθε κατάσταση και δείτε πως τα επίπεδα άγχους σας μειώνονται. Οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα παρουσιάζουν μια ευκαιρία να καλλιεργήσετε την νοημοσύνη. Δείτε τα με ένα τρόπο που εξακολουθεί να ταιριάζει στα γεγονότα της κατάστασης σας, αλλά λιγότερο αρνητικά και περισσότερο αισιόδοξα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείτε την προσωπικότητα σας, γιατί να μην την κάνετε καλύτερη; Όταν γίνεστε πιο χαρούμενοι, αυτόματα διαδίδετε την χαρά γύρω σας.

Μάγεια Τ.

© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Διαβάστε επίσης

To Top