Υγεία και Ευεξία

Γιόγκα: ένα φυσικό αναλγητικό της ψυχής.

Γράφει η Κατερίνα Καραβαγγέλη

Yoga: η τέχνη της ένωσης.

Η ένωση του σώματος με το νου και το πνεύμα.

Η απόλυτη ευθυγράμμιση.

Ευθυγράμμιση όλων των σωμάτων (5 koshas).

Τα τελευταία χρόνια η πανάρχαια αυτή τέχνη της Ανατολής βρίσκει όλο και περισσότερο πρόσφορο έδαφος σε χώρες της Δύσης. Η ανατολική κουλτούρα, και πιο συγκεκριμένα ο ινδικός πολιτισμός, ήρθε και « κούμπωσε» γλυκά στην αγκαλιά του ελληνικού τρόπου σκέψης. Η φιλοσοφία της γιόγκα μας υπενθύμισε συμπαντικές αλήθειες που είχαν ειπωθεί από αρχαίους Έλληνες διανοητές όπως ο Ηράκλειτος, ο Εμπεδοκλής κ.α

Έννοιες όπως η ενότητα (oneness) και η πολλαπλότητα (multiplicity), το ευμετάβλητο της ανθρώπινης φύσης, η ρευστότητα (fluidity) με την κυριολεκτική και μεταφορική της έννοιας, τα συμπαντικά στοιχεία ως δομικό υλικό όχι μόνο του σύμπαντος αλλά και του ανθρωπίνου σώματος, η δημιουργική και μετασχηματιστική δύναμη του πυρός (agni), η ζωτική ενέργεια του αέρα (prana), η αρμονία των αντιθέτων και ο αιώνιος πόλεμος της επικράτησης και εξισορρόπησης των ενεργειών είναι κάποιες από τις «αόρατες» γραμμές του ινδικού και αρχαιοελληνικού πολιτισμού που τέμνονται και αλληλοσυμπληρώνονται.

Η σοφία του νου δεν έχει σύνορα και εδώ φανερώνεται έκδηλα, στη ζεύξη της σκέψης αυτών των δύο σπουδαίων πολιτισμών, η έννοια του oneness.

Έτσι, λοιπόν, η τέχνη της γιόγκα συνάντησε τον χάρτη της Δύσης και κέρδισε μια περίοπτη θέση στη καρδιά των περισσοτέρων.

Πώς όμως συνδέεται η γιόγκα με την κατάθλιψη;

Μπορεί η γιόγκα να θεωρηθεί ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό;

Σύμφωνα με έρευνες του εξωτερικού, η γιόγκα αποδεικνύεται ότι πράγματι έχει αντικαταθλιπτική δράση και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτός είναι και ο λόγος που στις Η.Π.Α πολλοί ειδικοί συστήνουν τη γιόγκα στα πλαίσιο της αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών.

Τι είναι, όμως, αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό μετά από μία συνεδρία γιόγκα;

  • Μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, μίας από τις ορμόνες του στρες που επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την κατάθλιψη.
  • Αδρανοποιείται για λίγο το συμπαθητικό νευρικό σύστημα( το τμήμα του αυτόνομου νευρικού συστήματος που δίνει απάντηση μάχης ή φυγής) και ενεργοποιείται περισσότερο το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το τελευταίο είναι υπεύθυνο για την σωματική χαλάρωση, τον βραδύτερο καρδιακό παλμό και την ισορροπία στην κυκλοφορία του αίματος. Λειτουργίες, δηλαδή, που συμβάλλουν στην μείωση του άγχους.
  • Παράγονται ενδορφίνες, οι γνωστές ως ορμόνες της χαράς.

Επιπλέον, η συστηματική πρακτική της γιόγκα βοηθάει στην τόνωση της αυτοεκτίμησης μέσα από το κομμάτι της αυτεπίγνωσης. Η γιόγκα σου δείχνει τον δρόμο της μη επικριτικής συμπεριφοράς( απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους), της πλήρους αποδοχής του εαυτού και της κατανόησης των αδυναμιών αλλά και των όμορφων ποιοτήτων που έχει κάθε άνθρωπος.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το κομμάτι της ενσυνείδησης. Η γιόγκα μέσα από συνειδητή κίνηση και αναπνοή σε φέρνει στο εδώ και στο τώρα. Στην μόνη ιερή στιγμή που υπάρχει. Στην παρούσα στιγμή. Την στιγμή όπου το σώμα υποκλίνεται στο νου, και ο νους στην καρδιά. Οι τρεις αυτές πτυχές του ιδίου όντος συναντιούνται στον κάθετο χρόνο των αισθήσεων και βιώνουν την παρούσα στιγμή στο 100% του εαυτού τους. Αίσθηση πληρότητας και ευφορίας διαπερνά κάθε μικροσκοπικό κύτταρο του κορμιού επιτρέποντάς το να αναβλύζει αρώματα ευτυχίας.

Η τόνωση της αυτοπεποίθησης και η συγκέντρωση του νου στο εδώ και το τώρα συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ψυχολογία του ασθενή και του πυροδοτεί ξανά το έναυσμα για ζωή.

Η λίστα με τα οφέλη της γιόγκα είναι αναρίθμητα αλλά όσες όμορφες λέξεις, όσες παρομοιώσεις και μεταφορές χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν αυτό το θαύμα κίνησης και αναπνοής, δεν θα αρκούν ποτέ για να δώσουν μια πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει σε σωματικό- συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο την στιγμή της πρακτικής (sadhana).

Η γιόγκα είναι μία εμπειρία βιωματική που θα πρέπει να την αντιληφθεί κανείς με όλες του τις αισθήσεις.

Κλείσε τα βλέφαρα, στρέψε όλη σου την προσοχή προς τα μέσα και άφησε τη γιόγκα να σε ταξιδέψει στον ποιητικό κόσμο των αισθήσεων.

Διαβάστε επίσης

To Top