Σχέσεις

Φιλί ίσον αγάπη και προστασία.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η αγάπη ως συναίσθημα, δεν περιορίζεται μόνο στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπους; εκφράζεται με τη σωματική κίνηση, με τη σωματική επαφή η οποία αποσκοπεί να εκφράσει τον εσωτερικό κόσμο στο έτερο πρόσωπο.

Ένας από τους κυριότερους τρόπους έκφρασης της αγάπης, είναι το φιλί. Αυτό το απαλό άγγιγμα στα χείλη που θεωρείται ο σπουδαιότερος σωματικός τρόπος έκφρασης της αγάπης και περικλείει αυτό που κρύβουμε στον εσωτερικό μας κόσμο.

Αναρίθμητοι πίνακες έχουν απεικονίσει στιγμές φιλιού, αναρίθμητα ποιήματα και μουσικές συνθέσεις έχουν αναφερθεί στο φιλί ως μία σπουδαία ανθρώπινη έκφραση και συμβολισμό της αγάπης και του βαθύτερου ψυχικού κόσμου του ανθρώπου.

Το φιλί δεν είναι μόνο έκφραση της εpωτικής αγάπης. Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος έκφρασης κάθε μορφής αγάπης. Από το αγνό φίλημα της μητέρας στο μέτωπο του παιδιού της, από το φιλί των φίλων που μας εύχονται στα γενέθλιά μας, από το φιλί των συναδέλφων που μας συγχαίρουν για μία επιτυχία στη δουλειά μας, το φιλί είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος των ανθρώπων ώστε να έρθουν κοντά.

Το φιλί από βιολογική ανάγκη, έγινε ένα κοινωνικό σύμβολο μίας σχέσης ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους. Δεν είναι μόνο η σωματική οικειότητα, αλλά η βαθύτερη ανάγκη της ψυχής να εκφράσει διαμέσου του σώματος, όλα τα συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας που κρύβει μέσα της.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να σωματοποιούν τα συναισθήματά τους, διότι αυτός είναι ένας τρόπος να κάνουν τον άλλο να τα αισθανθεί και να τα αντιληφθεί.

Ας δίνουμε, λοιπόν, όσο περισσότερα φιλιά μπορούμε! Είναι έκφραση αγάπης και πράξη που φέρνει την οικειότητα ανάμεσα στους ανθρώπους- αρκεί να είναι αληθινά..

Διαβάστε επίσης

To Top