Υγεία και Ευεξία

Έτσι τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την υγεία σας

Από την αγνή απόλαυση μέχρι την ακραία μιζέρια, οι άνθρωποι βιώνουν μια τεράστια ποικιλία συναισθημάτων που δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό αίσθημα μέσα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος απελευθερώνει διαφορετικά χημικά ως απάντηση στα πράγματα που βιώνουμε. Για παράδειγμα, όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη. Η κορτιζόλη θέτει το σώμα σας σε μια κατάσταση που σκέφτεται την επιβίωση του. Ωστόσο, όταν είστε απίστευτα ευτυχισμένοι, ο εγκέφαλος σας απελευθερώνει ντοπαμίνη, οξυτοκίνη και σεροτονίνη.

Φυσικά, υπάρχουν επίσης φορές που έχετε αρνητικές σκέψεις. Πως αντιδρά το σώμα σας; Τι γίνεται με τις φορές που έχετε θετικές σκέψεις; Και υπάρχουν στιγμές που δεν νιώθετε απαραίτητα αρνητικά ή θετικά. Πως επηρεάζει αυτό το σώμα σας;

Θετικότητα εναντίων αρνητικότητας

Ενώ η δυαδικότητα είναι παρούσα στον κόσμο μέχρι ένα βαθμό, πρώτα ορίζουμε και κρίνουμε τα πράγματα ως θετικά ή αρνητικά. Καθώς ορίζουμε το πώς σκεφτόμαστε κάτι ή το πως θα έπρεπε να είναι, ο εγκέφαλος μας αρχίζει να εμφανίζει τα συναισθήματα μας στον κόσμο. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι οδηγείτε στην εθνική οδό και κάποιος σας μπλοκάρει. Αυτή την μέρα, μπορεί να ήσασταν έντονα θυμωμένοι και χωρίς να το συνειδητοποιείτε, είχατε κακή διάθεση και αισθανόσασταν αρνητικά για τα πάντα. Την επόμενη μέρα, η ίδια ιστορία μπορεί να συμβεί αλλά απλώς πατάτε φρένο και αποφεύγετε την σύγκρουση. Αυτό οδηγεί σε μια ερώτηση: είναι τα πράγματα έντονα αρνητικά και θετικά ή τα ορίζουμε εμείς ως αρνητικά και θετικά;

Αναθεωρήστε τις αντιλήψεις σας:

Αφού το σκεφτείτε για λίγο ίσως συνειδητοποιήσετε πως δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα αρνητικές ή θετικές εμπειρίες παρά αυτές που ορίζουμε ως τέτοιες. Ως αποτέλεσμα, είναι η αντίληψη μας για μια κατάσταση ή η εμπειρία που έχουν την εξουσία για το πώς αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης και το πώς επηρεάζεται το σώμα μας από αυτή. Παρόλο που είναι δυνατό να ξεπεράσουμε τους ορισμούς μας για κάθε εμπειρία και να την χρησιμοποιήσουμε για να μάθουμε, ίσως να μην είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να εκτιμήσουμε πως τα συναισθήματα μας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Ο Ιπποκράτης είχε πει:

«Αν κάποιος επιθυμεί καλή υγεία, πρέπει πρώτα να αναρωτηθεί αν είναι έτοιμος να απαλλαχθεί από τις αιτίες της ασθένειας του. Μόνο τότε μπορεί να βοηθηθεί.»Click To Tweet

Η σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό

Αν και δεν μπορούμε να τη δούμε, η σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό είναι ισχυρή. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στη σωματική υγεία. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εσωτερικές μας προκλήσεις και να έχουμε θετική ψυχική στάση για να δημιουργήσουμε έναν υγιή τρόπο ζωής ή μπορούμε να αγνοήσουμε τα εσωτερικά μας ζητήματα και να έχουμε αυτοκαταστροφικές σκέψεις για να δημιουργήσουμε έναν αρνητικό τρόπο ζωής. Για ποιο λόγο;

Ουσιαστικά, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα μας είναι ενέργεια που αποθηκεύεται στην κυτταρική μνήμη του σώματος μας. Έχετε περάσει ποτέ κάτι που άφησε ένα συναισθηματικό σημάδι σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος σας; Περιστασιακά νιώθετε ότι ακόμα μπορείτε να αισθανθείτε το γεγονός; Είναι πιθανό επειδή αυτή η περιοχή του σώματος σας έχει διατηρήσει την ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτή την εμπειρία. Παρακάτω αναφέρουμε πιθανές περιοχές του σώματος σας που μπορεί να επηρεάζονται από διαφορετικά συναισθήματα.

Περιοχές πόνου και πιθανές αιτίες:

Λαιμός: Αρνείστε να δείτε τις άλλες πλευρές του προβλήματος. Είστε πεισματάρηδες και άκαμπτοι.

Ώμοι: Αντιπροσωπεύουν την ικανότητα να κουβαλάμε τις εμπειρίες της ζωής μας με χαρά. Κάνουμε την ζωή φορτίο με την στάση μας.

Σπονδυλική στήλη: Αντιπροσωπεύει την υποστήριξη στη ζωή.

Πάνω μέρος της πλάτης: Έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης, νιώθετε ότι δεν σας αγαπούν, φοβάστε την αγάπη.

Μέση: Νιώθετε ενοχές και είστε κολλημένοι στο παρελθόν.

Χαμηλότερο μέρος της πλάτης: Φόβοι για τα χρήματα, έλλειψη οικονομικής υποστήριξης.

Αγκώνες: Αντιπροσωπεύουν την αλλαγή προσανατολισμού και την αποδοχή νέων εμπειριών.

Καρποί: Αντιπροσωπεύουν την κίνηση και την ευκολία.

Γοφοί: Φοβάστε να κάνετε μεγάλες αποφάσεις. Δεν έχετε κάτι για να προχωρήσετε.

Γόνατα: Πεισμώνετε με την υπερηφάνεια και τον εγωισμό σας. Φοβάστε. Είστε άκαμπτοι και δεν υποχωρείτε.

Αστράγαλοι: Ακαμψία και ενοχή. Οι αστράγαλοι αντιπροσωπεύουν την ικανότητα να δεχόμαστε απολαύσεις.

Κάλοι: Έλλειψη χαράς για τις νέες εμπειρίες της ζωής.

Άλλες συνδέσεις:

Αρθρίτιδα: Νιώθετε ότι δεν σας αγαπούν. Κρίνετε και έχετε μνησικακία.

Σπάσιμο κοκάλων/ κατάγματα: Επανάσταση ενάντια στην εξουσία.

Θυλακίτιδα: Καταπιεσμένος θυμός.

Φλεγμονές: Φόβος. Νευριάζετε εύκολα.

Πόνος στις αρθρώσεις: Αντιπροσωπεύουν τις αλλαγές στην κατεύθυνση της ζωής και την ευκολία αυτών των κινήσεων.

Έλλειψη ισορροπίας: Δεν έχετε βρει το κέντρο σας. Διάσπαρτες σκέψεις.

Ισχιαλγία: Υποκρίνεστε. Φόβος για τα χρήματα και για το μέλλον.

Μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου: Είστε αναποφάσιστοι. Νιώθετε εντελώς ανυποστήρικτοι.

Διαστρέμματα: Δεν θέλετε να πάτε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στη ζωή. Είστε θυμωμένοι και αντιστέκεστε.

Ακαμψία: Δεν υποχωρείτε και δεν αλλάζετε τον τρόπο σκέψης σας.

Αδυναμία: Ανάγκη για πνευματική ξεκούραση.

Όταν νιώθετε πόνο ή σφίξιμο σε μια συγκεκριμένη περιοχή, συχνά συνδέεται με κάτι συναισθηματικό που νιώθετε μέσα σας. Ενώ μπορεί να μην φαίνεται έτσι με την πρώτη ματιά επειδή συνήθως δεν είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματα μας, συχνά είναι αλήθεια.

Όταν νιώθετε πόνο, σφίξιμο ή ακόμα και ότι αρρωσταίνετε, συχνά είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ζητά να παρατηρήσετε τον εαυτό σας και να βρείτε ξανά τη γαλήνη με το περιβάλλον και με εσάς. Είναι απλώς μια αυξανόμενη έκφραση που μαθαίνεται και δεν πρέπει να την φοβόμαστε ούτε να την κρίνουμε.

Έχετε την δύναμη:

Στο «The Sacred Balance», ο David Suzuki έγραψε: «τα συμπυκνωμένα μόρια της εκπνοής από λεκτικές εκφράσεις θυμού, μίσους και ζήλιας περιέχουν τοξίνες. Συσσωρευμένες για 1 ώρα αυτές οι τοξίνες είναι αρκετές για να σκοτώσουν 80 ινδικά χοιρίδια!». Τώρα σκεφτείτε το κακό που κάνετε στο σώμα σας όταν διατηρείτε μη επεξεργασμένες συναισθηματικές εμπειρίες ή αρνητικά συναισθήματα μέσα σε αυτό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως έχετε την δύναμη να ξεπεράσετε οτιδήποτε συναντάτε στη ζωή. Αντί να βάζετε ετικέτες στις έννοιες του θετικού και του αρνητικού με τις αντιλήψεις σας, όπως σχετίζονται με τις εμπειρίες της ζωής σας, επιλέξτε να δείτε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Μετά αναρωτηθείτε: «Πως μπορεί να με βοηθήσει αυτό στο να μάθω κάτι; Θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να αλλάξω την αντίληψη μου;».

Αντί να αντιδράτε γρήγορα, σταματήστε και παρατηρήστε. Θα συνειδητοποιήσετε πως έχετε τα εργαλεία να επεξεργαστείτε την ασθένεια και τα συναισθήματα γρήγορα όταν τα δείτε στην πραγματικότητα γι αυτό που είναι και τα εξερευνήσετε μόλις εμφανιστούν. Αν νομίζετε ότι πάντα θα είστε άρρωστοι ή ότι θα πονάτε επειδή όλα είναι εκτός ελέγχου, θα συνεχίσετε να τα έχετε όλα αυτά μέχρι να καταλάβετε τελικά ότι έχετε τον έλεγχο στα περισσότερα από αυτά έλκονται μέσα στο σώμα σας.

L.C.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας.

Διαβάστε επίσης

To Top