Επιστήμη

Έρευνα: Αν φυτέψουμε τρισεκατομμύρια δέντρα, ίσως και να σώσουμε τον πλανήτη μας


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το να φυτέψουμε τρισεκατομμύρια δέντρα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να σώσουμε τον πλανήτη μας.

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Science Journal» και αποκαλύπτει πως το φύτευμα δισεκατομμυρίων δέντρων σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος για να καταπολεμήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, και επειδή το διοξείδιο του άνθρακα είναι ο κύριος παράγοντας της υπερθέρμανσης, το φύτευμα των δέντρων μπορεί να ελαττώσει τις εκπομπές διοξειδίου από την ατμόσφαιρα που παγιδεύουν την θερμότητα.

Μια πρωτοβουλία σαν και αυτή μπορεί να αφαιρέσει σχεδόν τα 2/3 του διοξειδίου που παράγεται από τις δραστηριότητες των ανθρώπων από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης ή σχεδόν το 25% όλου του διοξειδίου της ατμόσφαιρας σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το «Google Earth Map» για να αποφασίσουν που υπάρχει αρκετός χώρος για να φυτευτούν τρισεκατομμύρια δέντρα χωρίς να καταστραφούν πόλεις και χωράφια. Έφτασαν στο συμπέρασμα ότι μια περιοχή δέντρων τόσο μεγάλη όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μπορεί να απορροφήσει 205 τρισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τους 300 εκατομμύρια που παρήγαγαν οι άνθρωποι τα τελευταία 25 χρόνια.

«Αυτή είναι μέχρι τώρα η πιο φθηνή λύση για την κλιματική αλλαγή» λέει ο Thomas Crowther, οικολόγος στο Swiss Federal Institute of Technology της Ζυρίχης, στο Associated Press. «Είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση, όπως είναι και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον περισσότερο χώρο για αναδάσωση. O JeanFrancois Bastin, ο αρχηγός της μελέτης, υπολογίζει ότι υπάρχει αρκετός χώρος για 1 τρισεκατομμύρια δέντρα ίσως και 1.5.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η μόνη λύση. Πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε βενζίνη, άνθρακα και πετρέλαιο επειδή τίποτα από τα παραπάνω δεν θα βοηθήσει αν δεν σταματήσουμε τις τοξικές εκπομπές.

Με πληροφορίες από το time.com

Διαβάστε επίσης


To Top