Αύρα - Ενέργειες

Έρευνα: Μερικά ζώα μπορούν να δουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία και πιθανόν αύρες


Τα ζώα έχουν ένα πιο ευφυές σύνολο αισθήσεων από το αντίστοιχο των ανθρώπων. Ενώ οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να παρατηρούν και να μετράνε συμπεριφορά ενδεικτική των ανώτερων αισθήσεων, μόλις πρόσφατα ξεκινήσαμε να αναλύουμε το «πώς» αυτών των φαινομένων. Τα κρυπτοχρώματα είναι ευαίσθητα στο φως μόρια που υπάρχουν σε όλα τα βακτήρια, φυτά και ζώα. Στα ζώα αυτά τα μόρια ελέγχουν τους κιρκαδιανούς ρυθμούς του ξενιστή. Αυτοί οι ρυθμοί ελέγχουν τον κύκλο ύπνου των ζώων. Τα κρυπτοχρώματα είναι αυτά που βοηθούν στην κυριολεξία τα πουλιά να δουν τα μαγνητικά πεδία. Ειδικότερα το κρυπτόχρωμα 1a είναι άμεσα συνδεδεμένο με την απόκριση του μγανητικού προσανατολισμού που εξαρτάται από το φως και βρίσκεται στους υποδοχείς εικόνας στα μάτια των πουλιών.

Το ινστιτούτο για την εγκεφαλική έρευνα Max Plank ερευνεί την ύλη πιο έντονα. Ερευνητές έχουν εντοπίσει το κρυπτόχρωμα 1 σε αρκετά θηλαστικά είδη μέχρι στιγμής. Πιστεύεται ότι κάθε ζώο με αυτό το κρυπτόχρωμα έχει την ικανότητα να επιθεωρεί οπτικώς μαγνητικά πεδία.

Τα πουλιά για παράδειγμα, αποδημούν με φυσιολογικά αλάνθαστη ακρίβεια. Δεν είναι λες και τα πουλιά έχουν πυξίδες στα μάτια, αλλά καλύτερα μπορούν να δουν την τάση των γραμμών του μαγνητικού πεδίου που σχετίζεται με την επιφάνεια της Γης. Ένα στοιχείο κλειδί του κρυπτοχρώματος 1a είναι ότι πρέπει ταυτόχρονα να ενεργοποιηθεί από το φως έτσι ώστε να αντιδράσει στα μαγνητικά πεδία.

Σε κάθε περίπτωση που το κρυπτόχρωμα 1a έχει βρεθεί σε θηλαστικά είδη και πτηνά, έχει εντοπιστεί σε ευαίσθητους στο UV κώνους. Οι ερευνητές έχουν βρει το κρυπτόχρωμα 1 σε πολλά κυνοειδή είδη: σκυλιά, λύκους, αρκούδες, αλεπούδες και ασβούς. Δεν έχει βρεθεί σε αιλουροειδή όπως οι γάτες, τα λιοντάρια και οι τίγρεις. Από τα πρωτεύοντα θηλαστικά μόνο ο ουρακοτάγκος είχε την ικανότητα να βλέπει μαγνητικά πεδία.

Αυτή δεν είναι η μόνη θεωρία του πώς τα ζώα μπορούν να δουν μαγνητικά πεδία. Υπάρχουν μικροσκοπικά σιδηρούχα σωματίδια που βρέθηκαν σε εξειδικευμένα κύτταρα. Αυτή η μαγνητική αίσθηση απαιτεί σκοτάδι. Οι τυφλοπόντικες, οι αρουραίοι και τα πουλιά έχουν αυτήν την πυξίδα τσέπης.

Για τώρα, περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε την πλήρη λειτουργία του κρυπτοχρώματος 1. Αυτό που αποκαλύφτηκε μέχρι τώρα είναι πολύ ενδιαφέρον και μπορεί να ναι χρήσιμο εργαλείο για την επιβίωση και την πλοήγηση.

Μετάφραση: awakengr.com via thespiritscience.net

Διαβάστε επίσης


To Top