Φιλοσοφία

Έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν φιλοσοφία βελτιώνονται σε δύο σημαντικά σχολικά μαθήματα

Στο κολέγιο, τα μαθήματα φιλοσοφίας ήταν τα απολύτως αγαπημένα μου. Ήταν ουσιαστικά ένας τύπος που δεχόταν περιορισμούς σε ορισμούς και ερμηνείες, του στυλ «χρησιμοποίησε το μυαλό σου για να υπερασπιστείς την άποψή σου», που σε προκαλούσε να δημιουργήσεις ένα επιχείρημα και μετά να υπερασπιστείς αυτό το επιχείρημα.

Τελικά, μετά από αρκετά μαθήματα φιλοσοφίας, αρχίζεις να σκέφτεσαι με διαφορετικό τρόπο. Αρχίζεις να συμπεριλαμβάνεις διαφορετικές μεθόδους συλλογιστικής στους καθημερινούς σου διαλόγους.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν θα επιλέξουν έναν από αυτούς τους τύπους μαθημάτων πριν φτάσουν σε κολλεγιακό επίπεδο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο τέλος μπορούμε να δούμε αυτή την αλλαγή.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι παιδιά του δημοτικού στην ηλικία των τεσσάρων και των πέντε που συμμετείχαν σε μαθήματα φιλοσοφίας, έμαθαν να συλλογίζονται πιο πολύ από το συνηθισμένο και ανέπτυξαν ακαδημαϊκά πλεονεκτήματα σε πολλά από τα μαθήματα που είχαν.

Το πείραμα διενεργήθηκε από το Ducation Endownment Foundation (EEF) και σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 3000 μαθητές από 48 διαφορετικά δημοτικά σχολεία που είχαν εβδομαδιαία μαθήματα σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Φιλοσοφία για Παιδιά.

Βρέθηκε ότι τα παιδιά που που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στα μαθηματικά και την ανάγνωση μέσα σε περίπου δύο μήνες.

Αυτό που είναι ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι τα μαθήματα που διδάχτηκαν αυτά τα παιδιά δεν είχαν εστιάσει στο να επιτευχθούν μεγαλύτερα επίπεδα δεξιοτήτων στα μαθηματικά και την ανάγνωση. Αντιθέτως, είχαν εστιάσει στο να βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση όταν κάνουν ερωτήσεις, να διαφωνούν με επιχειρήματα και να έχουν γόνιμο διάλογο μεταξύ τους.

Επιπλέον, φάνηκε ότι τα μη προνομιούχα παιδιά ωφελήθηκαν ακόμα πιο πολύ από το πρόγραμμα αυτό, από τα φυσιολογικά παιδιά. Οι αναγνωστικές τους δεξιότητες βελτιώθηκαν σε δύο μήνες, οι μαθηματικές τους σε τρεις, και αυτές που αφορούσαν το γράψιμο σε δύο.

Δείτε την έρευνα εδώ

Διαβάστε επίσης

To Top