Έμπνευση

Εννέα πολύτιμα μαθήματα από τον Wayne Dyer που μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή

Γράφει ο Αθανασιος Στεργιου

“Αν αλλάξεις τον τρόπο που κοιτάς τα πράγματα, τα πράγματα που κοιτάς αλλάζουν”

Η αντίληψη ορίζει την πραγματικότητα. Το ίδιο σενάριο ανάλογα από που το κοιτάς, το ερμηνεύεις ανάλογα. Ακόμα κι ένας αριθμός που έχει σταθερή αξία, ανάλογα την οπτική που τον παρατηρείς, αλλάζει και η αξία του. Το 6 κοιτώντας το από πάνω το βλέπεις για 9, το 8 κοιτώντας ξαπλωτό το βλέπεις για άπειρο. Σε έναν κόσμο που η αντικειμενική αλήθεια αγγίζει τα όρια του ουτοπικού, η κάθε σου αναπλαισίωση πρέπει πάντα να γίνεται με τρόπο που είναι πιο διδακτικός και ωφέλιμος για την ψυχή και την ισορροπία σου.

“Ο τρόπος που σου συμπεριφέρονται οι άνθρωποι δημιουργεί το κάρμα τους. Ο τρόπος που αντιδράς σε αυτό δημιουργεί το δικό σου”

Δεν σε ενδιαφέρει τι κάνει ο άλλος, δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει. Την “τοκισμένη επιστροφή” του θα την λάβει έτσι κι αλλιώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα. Αυτό που είναι προς το συμφέρον σου είναι να σε εκπαιδεύσεις στον τρόπο που αντιδράς σε κάθε ερέθισμα ή συμπεριφορά. Όταν πάψουν να υπάρχουν “κουμπιά” που θα μπορούν να σου πατούν και να σε ελέγχουν, τότε θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία.

“Όταν κρίνεις κάποιον, δεν τον προσδιορίζεις, αλλά προσδιορίζεις τον εαυτό σου”

Βλέπουμε στους άλλους μόνο ό,τι υπάρχει και μέσα μας. Ακόμα και το κακό. Αν είσαι μεγαλύτερος από αυτό, τότε θα υψωθείς πάνω από οποιαδήποτε πράξη ή έργο, και θα κατανοήσεις το γιατί μέσω της αληθινής ενσυναίσθησης και αγάπης. Δεν είσαι εδώ για να κρίνεις ή να τιμωρήσεις. Κι όταν κρίνεις, να ξέρεις ότι θα τα φέρει έτσι η ζωή ώστε μια μέρα θα βρεθείς σε παρόμοια κατάσταση, και αφού πράξεις πλέον εσύ κάτι παρόμοιο, τότε θα θυμηθείς και θα καταλάβεις γιατί δεν έπρεπε να κρίνεις.

“Δε μπορείς να είσαι μοναχικός ή να νιώθεις μόνος, αν απολαμβάνεις την παρέα του εαυτού σου”

Είτε είσαι μέσα σε κόσμο είτε μόνος σου, μπορεί να νιώθεις μοναξιά γιατί δεν επικοινωνείς ουσιαστικά με κανέναν. Όταν τα έχεις βρει με εσένα, είναι αδύνατον να νιώσεις μοναξιά, γιατί πολύ απλά εκτιμάς εσένα, την παρέα με τον εαυτό σου, και την δυνατότητα να κάνετε πράγματα μαζί σε πλήρη σύνδεση. Είτε αυτό είναι το διάβασμα ενός βιβλίου, ένας περίπατος, μια δραστηριότητα, ή ακόμα και η χαλάρωση σ’ ένα καναπέ. Όταν είσαι καλά με εσένα, δεν είσαι ποτέ μόνος.

“Μια σύγκρουση δε μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη συμμετοχή σου”

Σε ένα πείραμα, βάλανε τρία αγωνιστικά σκυλιά να τρέξουν αγώνα με ένα τσιτάχ. Στον ήχο του πιστολιού και στο άνοιγμα της πόρτας, τα σκυλιά ξεκίνησαν να τρέχουν σαν λυσσασμένα, το τσιτάχ παρέμεινε ήσυχο πίσω από την γραμμή εκκίνησης. Ό,τι κι αν συμβαίνει, όποιον κι αν έχεις απέναντί σου, αν δεν ανταποκριθείς στη σύγκρουση, αν δεν σηκώσεις το σπαθί σου, αν δεν τροφοδοτήσεις με λάδι κι οξυγόνο την φωτιά που πάει να ξεκινήσει, η σύγκρουση δεν μπορεί να συνεχίσει, ούτε καν να ξεκινήσει. Όπως το τανγκό χρειάζεται δύο, έτσι και οι μάχες. Και τις περισσότερες, δε χρειάζεται ούτε να τις δώσεις, αλλά ούτε και να σε υπερασπιστείς, αρκεί να ξέρεις ποιος είσαι.

“Μπορείς να είσαι δυστυχισμένος. Ή να σε κινητοποιήσεις. Ό,τι κι αν πρέπει να γίνει, είναι πάντα δική σου επιλογή”

Όταν διατηρείς την δύναμη μέσα σου, όταν όλα τα κλειδιά σου είναι στα χέρια σου, και δεν τα έχεις σκορπίσει από ‘δω κι από ‘κει, η επιλογή είναι δική σου και μόνο. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σε επηρεάσει. Κι ό,τι κι αν επιλέγεις, να θυμάσαι ότι πάντα έχεις ένα κίνητρο πίσω από την κάθε σου επιλογή, είτε το αντιλαμβάνεσαι, είτε όχι.

“Η αφθονία δεν είναι κάτι που αποκτάμε. Είναι κάτι στο οποίο συντονιζόμαστε. Θα το δεις, όταν το πιστέψεις”

Πόσοι από εμάς λέμε θα είμαι ευτυχισμένος όταν αποκτήσω χρήματα, θα είμαι καλά όταν αποκτήσω σύντροφο, θα το πιστέψω όταν το δω πρώτα. Αυτές είναι αντιλήψεις και “προγράμματα” μιας άλλης εποχής, ούτε τότε δουλεύανε, ούτε και τώρα. Θες να το πεις νόμο της έλξης, θες να το πεις κατάσταση ύπαρξης; Όπως και να το θέσεις, η αλήθεια είναι μία και νομοτελειακή: Όταν νιώθεις και εκφράζεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις και είσαι, όταν νιώθεις πληρότητα με το τώρα σου, όταν είσαι ευτυχισμένος με εσένα και ό,τι υπάρχει γύρω σου και τα αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο, όταν διατηρείς την πίστη και εμπιστοσύνη πως ό,τι συμβαίνει είναι για το καλό σου, μόνο τότε θα μαγνητίσεις και τα επιπλέον που ως τώρα αναζητούσες μάταια και δίχως αποτέλεσμα.

“Αξιαγάπητοι άνθρωπου που αγαπούν ζουν σε ένα κόσμο αγάπης. Βίαιοι και επιθετικοί άνθρωποι ζουν σε έναν βίαιο και επιθετικό κόσμο. Ο ίδιος κόσμος”

Όπως ο κόσμος που ζούμε είναι ίδιος για όλους και εμπεριέχει τα πάντα, έτσι κι ένα ράδιο εμπεριέχει διάφορες συχνότητες και σταθμούς. Ανάλογα με την συχνότητα που έχεις μέσα σου αλλά κι εκείνη που επιθυμείς, δρώντας ανάλογα, με αυτή θα συντονιστείς στο ράδιο της ζωής. Θα πεις, “Μα πως θα αδιαφορώ για όλα τα υπόλοιπα και θα ζω σε ένα ψέμα; Το ότι συντονίζομαι με κάποια συχνότητα δε σημαίνει πως οι άλλες παύουν να υπάρχουν! ”. Και ναι και όχι. Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι όσοι περισσότεροι γίνονται δέκτες, ακροατές και συνδρομητές θετικών και συλλογικών συχνοτήτων, τόσο περισσότερη δύναμη παίρνουν αυτές οι συχνότητες, και τόσο αποδυναμώνονται οι άλλες. Όλοι οι κόσμοι είναι υπαρκτοί. Οι επιλογές και πράξεις μας μακροπρόθεσμα φροντίζουν ποιες συχνότητες και δονήσεις θα επικρατήσουν στον κόσμο μας.

“Κυνήγα αυτό που θέλεις τώρα. Το μέλλον είναι αβέβαιο και δεν έχει υποσχεθεί σε κανέναν”

Το μόνο που έχεις είναι το εδώ και το τώρα. Μια πεπερασμένη αλυσίδα στιγμών που κάθε μία φυτεύει ένα σπόρο στην κάθε επόμενη στιγμή ή περίοδο στιγμών. Όποιος ζει στο παρελθόν δεν έχει μέλλον. Όποιος ζει στο μέλλον χάνει το παρόν. Όποιος ζει στο παρόν, δίνει αξία στο παρελθόν, και πιθανή ζωή στο μέλλον. Ζήσε λοιπόν την κάθε σου στιγμή δυνατά, ολοκληρωτικά, με αγάπη, ηθική και σοφία, σα να ήταν τελευταία σου. Το μυστικό της ευτυχίας, κρύβεται ακριβώς σε αυτήν. Βρες το.

Διαβάστε επίσης

To Top