Ψυχολογία

Ένιωσες ποτέ πως είσαι κακό άτομο;

 

Μερικές φορές κάνουμε λάθη που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα. Η ενοχή μας καταβάλλει και πιστεύουμε ότι είμαστε κακοί άνθρωποι. Αλλά δεν σημαίνει ότι είστε κακός άνθρωπος επειδή κάνετε λάθη.

Πιστέψτε με, αν δεν ξέρετε αν είστε καλό ή κακό άτομο, τότε πιθανώς δεν είστε. Οι κακοί άνθρωποι δεν αναρωτιούνται για το αν είναι κακοί. Απλά πάντα πράττουν για λογαριασμό τους, κάνοντας κακό χωρίς λόγο.

«Μην ξεχνάς, καλό ή κακό, και αυτό θα περάσει.» -Jorge Bucay

Όταν νιώθετε πως είστε κακό άτομο, έχετε σκεφτεί ποτέ αν είναι κάτι που θέλουν οι άλλοι να νιώθετε; Σήμερα θα ανακαλύψετε γιατί συγκεκριμένες φορές νομίζετε ότι ενεργείτε αρνητικά ενώ δεν το κάνετε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σας επηρεάζουν, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς βλέπετε τον εαυτό σας.

Το όριο ανάμεσα στο καλό και στο κακό

Από την παιδική σας ηλικία, έχετε διδαχθεί να είστε καλοί, αλλά τι σημαίνει πραγματικά να είσαι καλός άνθρωπος; Να συμπεριφέρεσαι καλά, να βοηθάς τους άλλους, ποτέ να μην λες «όχι»…

Μερικά από τα πράγματα που έχουμε διδαχθεί μας υπονομεύουν. Το να είμαστε πολύ καλοί μερικές φορές εκθέτει τον εαυτό μας στους άλλους, γινόμαστε ευάλωτοι ή εύκολοι στόχοι για να πληγωθούμε.

Καθώς μεγαλώνουμε και αποκτούμε υπευθυνότητες μερικές φορές νιώθουμε ενοχές. Κάποιος θυμώνει επειδή του είπαμε όχι, αν πούμε την αλήθεια μερικές φορές έχουμε περισσότερα προβλήματα από το αν πούμε ψέματα, έχουμε μια εμφάνιση για να μην μας κρίνει κανείς…

Αρκετά! Είναι άλλο να είστε καλοί άνθρωποι και άλλο, πολύ διαφορετικό, το να είστε ανόητοι και να γίνεστε τα παιχνίδια των άλλων. Δεν πρέπει να επιτρέπετε στους άλλους να σας χρησιμοποιούν όπως τους ευχαριστεί, δεν πρέπει να τους αφήνετε να σας στεναχωρούν.

Γιατί κάποιος θυμώνει αν δεν μπορώ να κάνω παρέα μαζί του; Οι άνθρωποι ζητούν ειλικρίνεια όταν προτιμούν να ακούν ψέματα. Αυτό δεν είναι υποκρισία;

Τελικά, μαθαίνετε να ξέρετε πότε να βάζετε τους άλλους στην θέση τους. Δεν κάθεστε να σας χτυπήσουν και άλλο. Αυτό δεν σας κάνει κακούς ανθρώπους.

Το να είστε εγωιστές, μερικές φορές, είναι η πιο θετική επιλογή. Δεν έχετε κανέναν λόγο να βρίσκεστε στο έλεος των άλλων επειδή και οι άλλοι δεν βρίσκονται στο έλεος σας. Να είστε ελεύθεροι να λέτε «όχι», να είστε ελεύθεροι να μην αφήνετε κανέναν να σας κάνει να πιστεύετε ότι είστε κακό άτομο.

Πείτε όχι στον συναισθηματικό εκφοβισμό!

 

Ίσως ένας από τους τρόπους με τους οποίους νιώθετε τρομερά ένοχοι είναι ο συναισθηματικός εκφοβισμός. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε ένα ζευγάρι, αλλά σε διαφορετικούς τύπους σχέσεων.

Ο εκφοβισμός χαρακτηρίζεται από το να κάνεις κάποιον να νιώθει ενοχές επειδή πράττει με τον τρόπο που θέλει. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή και οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως τον αναγνωρίζουν.

Ο συναισθηματικός εκφοβισμός μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι είστε κακό άτομο. Αν δεν προσφέρετε τον εαυτό σας ολοκληρωτικά, αν είστε πάντα εκεί όταν σας χρειάζονται, αν λέτε «δεν μπορώ να μείνω», γίνεστε κακό άτομο.

Το να ξεφύγετε από αυτό είναι δύσκολο επειδή η χαμηλή αυτοεκτίμηση σας κάνει να πιστεύετε ότι είστε κακοί άνθρωποι που συνεχώς πληγώνουν τους άλλους, ακόμα και αν είστε εσείς αυτοί που πληγώνονται.

Σκεφτήκατε πόσο άσχημα αισθανθήκατε εξαιτίας κάποιου άλλου; Για παράδειγμα, φοβάστε να πείτε την γνώμη σας επειδή ανησυχείτε πως το άλλο άτομο θα σας παρεξηγήσει. Αλλά μερικές φορές σας ξεφεύγει και εξαπολύεται μια δυσφορία από την οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε.

Στην πραγματικότητα, το αρνητικό δεν είναι αυτό που είπατε αλλά η αντίδραση του άλλου ατόμου που ταράζεται και σας κάνει να νιώθετε άσχημα. Αντιθέτως, το άλλο άτομο μετατρέπει τον εαυτό του σε θύμα.

«Δεν υπάρχει πιο βαρύ φορτίο από το να νιώθεις ένοχος για κάτι που ποτέ δεν έκανες.» -Ανώνυμος

Η κακία και η καλοσύνη είναι πολύ σχετικές

Όταν σκέφτεστε πως είστε κακοί άνθρωποι, σκεφτείτε πραγματικά γιατί οι άλλοι σας έκαναν να νιώσετε έτσι και αν όντως ήταν κάτι κακό. Τα κακά πράγματα είναι κάτι που κάνετε χωρίς λόγο. Φανταστείτε να κακομεταχειριστείτε κάποιον, αυτό είναι κακία.

Αλλά αν υπερασπιζόσασταν τον αδελφό σας από κάποιον; Αν χρησιμοποιήσατε σκληρά λόγια ή την σωματική σας δύναμη σε περίπτωση που του επιτίθονταν, θα ήσασταν κακοί τότε; Η κακία και η καλοσύνη είναι σχετικές έννοιες, όλα εξαρτώνται από το πώς τα βλέπετε. Επομένως, το ότι είστε καλοί άνθρωποι δεν είναι κάτι που αναιρείται αν κάνετε ένα λάθος.

awakengr.com
Images courtesy of Beth Conklin

Διαβάστε επίσης

To Top