Σκέψεις - Απόψεις

Εμείς μεγαλώνουμε τους θύτες, εμείς και τα θύματα.


Γράφει η Μαρία Αρφαρά

Tους τελευταίους μήνες, οι γυναικοκτονίες στην χώρα μας έχουν πολλαπλασιαστεί κάτι το οποίο πρέπει να ανησυχήσει όλους εμάς που είμαστε γονείς. Διότι εμείς μεγαλώνουμε τους θύτες εμείς και τα θύματα.

Αναλυτικότερα, εάν οι γονείς επικροτούν τις παραβατικές συμπεριφορές του παιδιού τους παρουσιάζοντας τον ως θύμα, συμβάλλουν να μετατραπεί μεγαλώνοντας σε έναν εγκληματία.

Εάν οι γονείς κάνουν όλα τα χατίρια του παιδιού τους, μετατρέποντας τον σε έναν κακοπαθημένο έφηβο και έναν χειριστικό άντρα αργότερα, είναι υπεύθυνοι για τυχόν εγκληματικές μελλοντικές του πράξεις.

Εάν οι γονείς στερήσουν το βασικό συστατικό για την υγιής ανάπτυξη του παιδιού τους που είναι η αγάπη συνοδεύοντας την με αδιαφορία, συμβάλλουν να μετατραπεί σε έναν κτητικό ενήλικα που φοβάται και δεν μπορεί να δεχτεί την εγκατάλειψη.

Εάν ένα αγόρι μεγαλώσει βλέποντας έναν πατέρα να κακομεταχειρίζεται την μητέρα του,  είναι πολύ πιθανό ο ίδιος μεγαλώνοντας να υποτιμά το γυναικείο φύλο και όχι μόνο.

Παραδείγματα υπάρχουν κι άλλα για να καταλάβουμε ότι οι γονείς είναι οι ηθικοί αυτουργοί για την τυχόν εγκληματική πράξη του παιδιού τους.

Με το να υποστηρίζετε το παιδί σας σε ό,τι παραβατική και λανθασμένη πράξη κάνει από μικρή έως μεγάλη, δεν σας κάνει καλό γονέα αλλά παράδειγμα γονιού προς αποφυγή. Έναν γονέα που μεγαλώνει το παιδί του χωρίς ηθικές αξίες και ιδανικά.

Όλοι εσείς που μεγαλώνετε αγόρια, διδάξτε τους τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και την ευγένεια ως βασικά συστατικά για υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Διδάξτε του την μεταμέλεια και την συγνώμη όχι ως σημάδι αδυναμίας αλλά δύναμης. Επικροτήστε τις καλές συμπεριφορές και καταδικάστε τις λανθασμένες. Δεν γεννηθήκαμε για να γίνουμε γονείς με οδηγίες χρήσεως αλλά μπορούμε με τα σημερινά δεδομένα οπού οι παιδοψυχολόγοι έχουν γίνει κοινωνικά αποδεκτοί, να γίνουμε οι καλύτεροι δυνατοί.

Εσείς μαμάδες που μεγαλώνετε κορίτσια, φροντίστε να μεγαλώσετε τις κόρες σας απαλλαγμένες από κοινωνικά στερεότυπα. Αν κάποιος τις απειλήσει, μην σας σταματήσει η γνώμη του κόσμου για το αν θα καταφύγετε στην δικαιοσύνη ή όχι. Χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης με την κόρη σας και όχι φόβου για να μπορέσει να σας ανοίξει την καρδιά της.

Μαμάδες, μεγαλώστε τις κόρες σας με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Να μην δέχονται κανείς άντρας να τις μειώνει, να τις ταπεινώνει, να τις χειραγωγεί. Μάθετέ τες να είναι δυναμικές, να κατανοήσουν ότι αξίζουν από έναν άντρα την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά.

Τα παραδείγματα πολλά τον τελευταίο καιρό. Είναι πολλά τα γλυκά πλάσματα που έφυγαν τόσο πρόωρα από την ζωή από κάποιους μεγαλωμένους από γονείς με λάθος αξίες και ιδανικά.

Διαβάστε επίσης


To Top