Έρευνα

Έλληνας βιολόγος βρήκε τον τρόπο να μετατρέπει τα κακοήθη καρκινικά κύτταρα σε καλοήθη και υποκλίνεται ο πλανήτης


Υπό τη καθοδήγηση του καθηγητή Πάνου Αναστασιάδη στο Τμήμα Βιολογίας του Καρκίνου της Κλινικής Mayo στη Φλόριντα, ο Έλληνας βιολόγος και ερευνητής Αντώνης Κουρτίδης αναζητά νέες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ως αποτέλεσμα της εργασίας τους, έδειξαν πώς να επαναπρογραμματίζουν τα καρκινικά κύτταρα σε καλοήθη, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια επιστημονική πρόοδο στη μάχη κατά του καρκίνου.

Ανακάλυψη νέου κώδικα που καθιστά δυνατό τον επαναπρογραμματισμό των καρκινικών κυττάρων

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι! Δεν βρήκαμε θεραπεία για τον καρκίνο! Ανακαλύψαμε ένα μηχανισμό που στο μέλλον θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε θεραπείες», λέει ο Καθηγητής Πάνος Αναστασιάδης, έχοντας μαζί του τον Αντώνη Κουρτίδη, σε παλαιότερη συνέντευξη. Ο Κουρτίδης είναι και ο πρώτος υπογράφων της ερευνητικής εργασίας που δημοσιεύθηκε στις 24 Αυγούστου 2015 στο “Nature Cell Biology”.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ασθενείς- οι δοκιμές έχουν γίνει μόνο σε εργαστήρια. Ωστόσο, ελπίζεται ότι η μέθοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λιγότερο επιβλαβή από τη χημειοθεραπεία θεραπεία του καρκίνου για διάφορους τύπους καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα είναι παρόμοια με τα φυσιολογικά κύτταρα στο ότι διαιρούνται κατά την αναπαραγωγή αντί να σταματήσουν να το κάνουν. Ο καρκίνος αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Τα microRNAs, τα οποία είναι μικροσκοπικοί αλλά σημαντικοί γενετικοί δείκτες μέσα στα κύτταρα, δίνουν κανονικά την εντολή να σταματήσει η διαίρεση, αλλά στα καρκινικά κύτταρα συμβαίνει κάτι που εμποδίζει αυτή τη διαδικασία.

Οι επιστήμονες της Κλινικής Mayo στη Φλόριντα διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να μετατρέψουν καρκινικά κύτταρα σε καλοήθη κάνοντας ένεση σε ανθρώπινα κύτταρα του μαστού και της ουροδόχου κύστης με την PLEKHA7, μια πρωτεΐνη που πιστεύεται ότι σταματά τη διαίρεση των κυττάρων στις κατάλληλες ποσότητες. Η κατανόηση αυτής της πρωτεΐνης διευκόλυνε την ομάδα να ελέγξει τη συμπεριφορά της E-cadherin and p120 catenin, δύο κρίσιμων πρωτεϊνών που προάγουν την κυτταρική διαίρεση ενώ συγκρατούν τους ιστούς.\

Ποιος είναι ο Αντώνης Κουρτίδης

Γεννημένος στην Ελλάδα, ο Αντώνης Κουρτίδης αποφοίτησε με πτυχίο Βιολογίας το 1998 από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό 8,54/10, που τον κατέταξε στο 3% των καλύτερων φοιτητών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Γενετική και Βιοτεχνολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο από το 1999 έως το 2001. Το 2004 αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με διδακτορικό δίπλωμα στη Μοριακή Βιολογία και Εξέλιξη. Από το 2004 έως το 2009 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο GenNYSis Center for Excellence in Cancer Genomics του Πανεπιστημίου του Albany της Νέας Υόρκης. Το 2009 άρχισε να εργάζεται με την Κλινική Mayo στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Εργάστηκε ως ανώτερος ερευνητής από το 2009 έως το 2011.

Εργάζεται στην Κλινική Μάγιο ως ερευνητικός συνεργάτης από το 2011 και ως καθηγητής βιολογίας του καρκίνου από το 2014.

Έλαβε την υποτροφία Τζιβόγλου το 1998 για τις προπτυχιακές του σπουδές και την υποτροφία του Ιδρύματος Μποδοσάκη το 2000-2002 για τις διδακτορικές του σπουδές.

Πηγή:  enimerwtiko.gr 

Διαβάστε επίσης


To Top