Υγεία και Ευεξία

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Ποια είναι τα συμπτώματα


Η βιταμίνη Β12 ανήκει στο γενικότερο σύμπλεγμα των Β βιταμινών, είναι υδατοδιαλυτή, βοηθά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και την παραγωγή της ενέργειας, σχηματίζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και δρα ενισχυτικά στις νευρολογικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η έλλειψη λοιπόν της Β12, έχει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία σας και καλό είναι να φροντίζετε να λαμβάνετε τις απαιτούμενες ποσότητες, ώστε να αποφύγετε την έλλειψη της και τις επιπτώσεις αυτής. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή τη βιταμίνη, ώστε να εκτιμήσετε την προσφορά της στην υγεία σας.

Η σημασία της πρωτεϊνης

Η Β12 χρειάζεται μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη για να μπορέσει να απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό. Το στομάχι είναι εκείνο που εκκρίνει αυτή την πρωτεΐνη που συνδέεται με την Β12 και την ταξιδεύει σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Η σημασία λοιπόν της κατανάλωσης πρωτεϊνών είναι μεγάλη καθώς χωρίς αυτές και ειδικά τη συγκεκριμένη, το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει την πολύτιμη Β12.

Η έλλειψή της δεν αφορά μόνο τους χορτοφάγους

Επικρατεί η αντίληψη ότι η έλλειψη της Β12 αφορά κυρίως εκείνους που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και απέχουν από το κρέας. Το λανθασμένο όμως αυτής της αντίληψης είναι ότι μπορεί όσοι τρώνε να λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη, αλλά το σώμα τους για κάποιο λόγο να αδυνατεί να παράξει το είδος της πρωτεΐνης που «χρησιμοποιεί» τη Β12. Συνεπώς, παρά τις ποσότητες πρωτεΐνης που λαμβάνετε, πάλι θα εμφανίζετε πρόβλημα στην απορρόφησή της.

Τα αίτια της έλλειψης

Σε κάθε περίπτωση, η -με κάποιο τρόπο- πρόληψη πρωτεϊνών είναι σημαντική για τη Β12, ενώ η έλλειψη μπορεί να οφείλεται ακόμα και στα χαμηλά επίπεδα υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, καθώς το υδροχλωρικό οξύ είναι αυτό που χρειάζεται για τη διάσπαση των πρωτεϊνών, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην απορρόφηση της Β12 από το σώμα.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το αβγό και τα γαλακτοκομικά.

Όπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα συμπτώματα της έλλειψης

Δεδομένου ότι η Β12, είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, η έλλειψή της παρουσιάζει ποικίλα συμπτώματα. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, απώλεια βάρους και μούδιασμα σε δάχτυλα ποδιών και χεριών. Συνέπειες των χαμηλών επιπέδων της Β12 είναι ακόμα η κατάθλιψη, το τρέμουλο, προβλήματα στο συντονισμό, κακή μνήμη, ακόμα και νευρολογικές βλάβες.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα Β12 στον οργανισμό σας είναι χαμηλά.

– Υπερβολική κούραση τις απογευματινές ώρες

Η κούραση ακόμη και μετά από τις συνιστώμενες 7-9 ώρες ύπνου είναι μια τυπική ένδειξη της έλλειψης της βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη για να παραχθούν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε όργανο του σώματος. Χωρίς αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα, η κούραση είναι αναπόφευκτη ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο.

– Μυϊκή αδυναμία

Μήπως δυσκολεύεστε να κουβαλήσετε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή ξεφυσάτε όταν σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο; Η μειωμένη παροχή οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια επηρεάζει και τους μύες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται γενικευμένη αδυναμία.

– Μούδιασμα και κράμπες

Το μούδιασμα και οι συχνές κράμπες σε όλο το σώμα δεν αποκλείεται να οφείλονται σε δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων.

– Αδύναμη μνήμη

Τα συχνά κενά μνήμης και η έλλειψη συγκέντρωσης που ίσως εκδηλώνετε δεν οφείλονται σε πρώιμη άνοια αλλά στην έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την έλλειψη και να καταλαγιάσει τις ανησυχίες σας.

– Χλωμό δέρμα

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 είναι χαμηλά, τα διαθέσιμα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και καταστρέφονται ευκολότερα. Αποτέλεσμα της καταστροφής τους είναι η απελευθέρωση μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται χολερυθρίνη και αυτό συνεπάγεται τον αποχρωματισμό του δέρματος.

– Αλλαγές στο χρώμα και την υφή της γλώσσας

Σε ποσοστό περίπου 50% των ατόμων με διαπιστωμένη έλλειψη βιταμίνης Β12 παρατηρείται απώλεια θηλών στη γλώσσα, δηλαδή των μικρών χαρακτηριστικών εξογκωμάτων που κανονικά διαθέτει στην επιφάνειά της. Έτσι, η γλώσσα γίνεται πιο λεία και το χρώμα της είναι πιο έντονο κόκκινο.

– Πεσμένη διάθεση και τάση για κλάμα

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο και στη σύνθεση χημικών ουσιών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, στον εγκέφαλο. Επομένως, η έλλειψή της μπορεί να επιφέρει κακή διάθεση, έντονες ανησυχίες και ανεξήγητο κλάμα.

– Αλλοιώσεις στην όραση

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο οπτικό νεύρο ή τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται θολή όραση, διπλή όραση (διπλωπία), ευαισθησία στο φως ή ακόμη και απώλεια όρασης.

Πηγή:  onmed.gr

Διαβάστε επίσης


To Top